Ηλεία

Χωρίς δίκες για 4 μέρες – Αποχή ως την Πέμπτη και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας

Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από σήμερα και έως την Πέμπτη αποφάσισε για τα μέλη του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρα χθες στην Αθήνα.

Η Ολομέλεια αποφάσισε την αποχή μόνο για τη σημερινή μέρα, κατά την οποία αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης.

Ωστόσο, από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας αλλά και άλλων περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων τέθηκαν και άλλα ζητήματα προς συζήτηση, για τα οποία επισημάνθηκε η ανάγκη εντονότερη κινητοποίησης, όπως οι πλειστηριασμοί, η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, κ.ά.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας μαζί

και με άλλους περιφερειακού Συλλόγους διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να τεθούν κι άλλα ζητήματα με πιο έντονη κινητοποίησης, εκτός από τη Διαμεσολάβηση, για την οποία έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας λόγω συγκεκριμένων διατάξεων που θα τεθούν προς ψήφιση», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΟΡΤ, ο κ. Δημητρουλόπουλος δήλωσε αρχικά ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι δείγμα νομικού πολιτισμού και θα πρέπει να προωθηθεί, αλλά όχι με ένα σχέδιο νόμου που ουσιαστικά υπονομεύει τον θεσμό εν τη γενέσει του, στεκόμενος σε τρία ζητήματα: την υποχρεωτικότητα, το κόστος και τα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του διαμεσολαβητή.

«Δεν μπορεί κανένας να υποχρεωθεί σε διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών όταν θέλει ή πιστεύει ότι μόνο μέσω της δικαστικής οδού θα πετύχει να αναγνωριστεί το δίκιο του. Τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά ζήτημα αντίθεσης με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου. Είναι πάγια η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρει ότι κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να εμποδίζεται να προσφύγει στο δικαστήριο με τη θέσπιση διαδικαστικών ή οικονομικών προσκομμάτων», εξήγησε ο κ. Δημητρουλόπουλος και πρόσθεσε ότι κόστος της διαμεσολάβησης θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την –ήδη ακριβή- προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Ήδη μεγάλο μέρος των συμπολιτών  μας να αδυνατεί να αναζητήσει το δίκιο του σε πολύ μεγάλη κατηγορία υποθέσεων (διατροφή, εργατικές αξιώσεις, κ.ά.). Τώρα, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν τη διαφωνία τους ή την απροθυμία του για συναινετική λύση ενώπιον του διαμεσολαβητή, θα πρέπει να πληρώσουν 250-300 ευρώ», ανέλυσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Η τρίτη διάταξη-αγκάθι είναι η ιδιότητα του διαμεσολαβητή, αφού ο προς ψήφιση νόμος προβλέπει μόνο πτυχίο σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Οι διαμεσολαβητές δεν θα έχουν τα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας που έχουν οι δικαστικοί και αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε οποιεσδήποτε επιρροές από τον οποιονδήποτε και ιδιαίτερα από το ισχυρότερο μέρος μιας συνδιαλλαγής η πρότασης επίλυσης της διαφοράς. Ο δικαστής απολαμβάνει κάποια προνόμια ασφάλειας και ανεξαρτησίας και δεν πτοείται από το ποιος είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος σε μια αντιδικία. Ο διαμεσολαβητής δεν είναι εξοπλισμένος με τα αντίστοιχα προνόμια και την αντίστοιχη κατάρτιση», ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος

Όλη η επικαιρότητα