Ηλεία Υγεία

Χωρίς παθολόγους πλέον το νοσοκομείο Αμαλιάδας – Αύριο η έκτακτη Γ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων

Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός και… υλοποίηση του «εντέλλεσθε»

Επίσκεψη χθες  Μ. Κατρίνη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας

Στο «εντέλλεσθε» για την μετακίνηση των παθολόγων του νοσοκομείου Αμαλιάδας στο νοσοκομείο Πύργου ενέμεινε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Πύργου Κώστας Διαμαντόπουλος, με αποτέλεσμα από χθες  η περιοχή της  Αμαλιάδας και του  κάμπου να παραμένει ακάλυπτη από γιατρούς. Για αύριο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για την ενεργοποίηση των φορέων και την λήψη αποφάσεων, που εκτός των επαφών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αποκλείεται να φτάσουν και σε κινητοποιήσεις.

Κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε ότι και τα δύο νοσοκομεία του νομού θα πρέπει να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για την αντιπαράθεση που προκύπτει κάθε φορά μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός.

Ο κ. Κατρίνης  είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Γιάννη Χουζούρη, παρουσία του πρώην προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Βασίλη Μιχαλόπουλου.

Ο βουλευτής Ηλείας ενημέρωσε ότι   ζήτησε την στελέχωση όλων των δομών υγείας του νομού  στην επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αφορμή το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά και προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τα νοσοκομεία του νομού.

«Ζήτησα από τον κ. Κικίλια να λάβει μέριμνα, ώστε να ενισχύσει τις μονάδες του νομού Ηλείας με έξτρα προσωπικό, είτε με επικουρικούς γιατρούς, είτε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε μέσω αποσπάσεων ή διαθέσεων από την 6η ΥΠΕ, είτε από άλλες υγειονομικές περιφέρειες, λόγω και του αυξημένου όγκου του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

«Δεν είναι λύση οι εσωτερικές μετακινήσεις…»

Συνεχίζοντας στάθηκε στις τοπικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε στον νομό Ηλείας να καλλιεργούμε τοπικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Η Ηλεία δεν μπορεί να είναι ο «φτωχός» συγγενής της Υγείας και ουσιαστικά «προθάλαμος» είτε της Πάτρας είτε της Αθήνας. Θα πρέπει το σύνολο των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών της περιοχής να βάλουν «πλάτη» να διεκδικήσουν να υπάρξει ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες του νομού Ηλείας.

Η λύση δεν είναι εσωτερικές μετακινήσεις, τρίμηνες, εξάμηνες και να δημιουργούνται όλες αυτές οι εντάσεις…», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν γιατροί που θα βάλουν πλάτη…»

Από την πλευρά ο κ. Χουζούρης ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τον κ. Κατρίνη, ενημερώνοντας τον για την κατάσταση που πλέον έχει διαμορφωθεί.

«Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Υπάρχουν λύσεις», τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, καλώντας τους βουλευτές να διεκδικήσουν και να αποφασίσουν προς όφελος όλων των δομών Υγείας της Ηλείας.

«Δεν είμαστε τοπικιστές. Θέλω να ενημερώσω τον κόσμο της Αμαλιάδας και της Ηλείας ότι η νοσηλευτική Αμαλιάδας δεν κλείνει. Υπάρχουν γιατροί που θα βάλουν πλάτη», δήλωσε ο κ. Χουζούρης.

Καυτηρίασε δε, την απόφαση για την μετακίνηση των γιατρών και την μη ακύρωσή της κατά την χθεσινή ημέρα, πάρα τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους θεσμικούς παράγοντες του νομού.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και υπηρεσιακά και πολιτικά, εκφράζοντας την πίστη ότι στο τέλος θα δικαιωθεί.

«Μοναδική προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας»

Κοινή συνέντευξη τύπου – απάντηση από τη Ν.Μ Πύργου, στα όσα ειπώθηκαν στη Ν.Μ Αμαλιάδας για τη μετακίνηση δυο παθολόγων

«Οι αποφάσεις μας υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα ασφαλούς διαχείρισης των νοσηλευομένων ασθενών και των επειγόντων περιστατικών. Αυτό είναι το απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριό μας» είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, απαντώντας στα όσα καταλογίζουν εκπρόσωποι της Ν.Μ Αμαλιάδας και της αυτοδιοίκησης της περιοχής, λόγω της απόφασης μετακίνησης δυο γιατρών στη Ν.Μ Πύργου, για την κάλυψη εφημεριακών αναγκών.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ της προηγούμενης εβδομάδας – μετά την αποχώρηση μιας Παθολόγου από τη Ν.Μ Πύργου – για τη μετακίνηση των δυο παθολόγων, προκειμένου να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες του Πύργου, που από την 1η Ιανουαρίου εφημερεύει καθημερινά, θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, για την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένης της αυξημένης ροής ασθενών. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, είχαν γίνει 1.957 εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική του Πύργου και 135 στην Παθολογική της Αμαλιάδας, ενώ από τα ΤΕΠ και τα εξωτερικά ιατρεία του Πύργου πέρασαν 42.360 ασθενείς και 22.927 στην Αμαλιάδα.

«Να λειτουργήσει με ασφάλεια έστω μια Κλινική»

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θάνος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ιωσήφ Χαντί, η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Θεοδώρα Νικολοπούλου και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος, μίλησαν για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας τουλάχιστον μιας Παθολογικής Κλινικής, κάτι που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί στο απόλυτο, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν μόλις 4 Παθολόγοι στον Πύργο και στην Αμαλιάδα καθώς και ότι, παρά την όποια διάθεση υπάρχει, είναι ανέφικτό η μετακίνηση να γίνει στην Αμαλιάδα και να πραγματοποιούνται εκεί οι καθημερινές εφημερίες, αφού η Ν.Μ Πύργου είναι η μόνη δομή στην Ηλεία – αυτή τη στιγμή – οι υποδομές της οποίας μπορούν να υποστηρίξουν με ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού. «Η Ν.Μ Πύργου παρά τα προβλήματα της αποτελεί τη μοναδική δομή στο νομό που μπορεί να υποστηρίζει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού. Διαθέτει αξονικό τομογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Εμφραγμάτων και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης 24ωρης λειτουργίας. Η μείωση των διακομιδών στην Πάτρα (-18%, Ιανουάριος – Μάιος 2019) είναι πραγματικό γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση», είπε ο Διοικητής κ.Διαμαντόπουλος. Συμπλήρωσε επίσης πως «…ο συγκεκριμένος αριθμός των 4 Παθολόγων, δεν αρκεί για την κάλυψη μιας κλινικής δεδομένου του όγκου των ασθενών στη θερινή περίοδο και των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά επεκτείνονται  στο ΤΕΠ και τις άλλες κλινικές, όταν ζητηθεί η συνδρομή τους.

Παράλληλα, εξήγησε πως, η σύγκλιση του Δ.Σ είναι απόλυτα νόμιμη, η απόφαση είναι συμβατή με την απόφαση του Υπουργού Υγείας που επιτρέπει τις μετακινήσεις για κάλυψη εφημεριακών αναγκών καθώς και ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει στην 6η ΥΠΕ «…για τις δυσκολίες κάλυψης της Ν.Μ Αμαλιάδας και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες διευθετήσεις οι οποίες θα καλύψουν κατά προτεραιότητα το εφημεριακό πρόγραμμα της ΝΜ Πύργου».

«Δε συμμετέχει σε δημόσιο ξεκατίνιασμα»

Εξάλλου, ο κ.Διαμαντόπουλος, απαντώντας στις προσωπικές «επιθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά «…Σε προσωπικό επίπεδο θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για την εύρεση βιώσιμων λύσεων. Δεν πρόκειται να εγκλωβιστώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε δημόσιο ξεκατίνιασμα. Δε συμμετέχω σε ευκαιριακές και ετερόκλητες συμμαχίες. Δε θα απαντήσω σε πεζοδρομιακού χαρακτήρα απειλές ότι «θα το μετανιώσω». Δε θα επιτρέψω σε υφισταμένους μου να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις προσωπικό που βρίσκεται στο όριο της φυσικής εξάντλησης!Κουτσαβακισμούς από κατέχοντες θέσεις ευθύνης και στις τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες δε θα ανεχτώ»!

«Να λειτουργήσει με ασφάλεια μια Κλινική»

«Η απόφαση του Δ.Σ της περασμένης Παρασκευής προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κλινικές παθολογικές κλινικές σε Πύργο και Αμαλιάδα.  Δυστυχώς η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε γιατρούς, μας αναγκάζει να ζητήσουμε την σύμπτυξη των δύο κλινικών και τη συνεργασία των τεσσάρων γιατρών προκειμένου να υπάρξει ένα τουλάχιστον οριακό ασφαλές πρόγραμμα λειτουργίας για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο», είπε ο κ.Γιαννόπουλος, εξηγώντας πως, αν ήταν εφικτό να εφημερεύει καθημερινά η Παθολογική Κλινική της Αμαλιάδας, κανένας δεν θα είναι αντίρρηση να μετακινηθεί. Ωστόσο – εξήγησε – αυτή τη στιγμή, η Αμαλιάδα δεν έχει την υποδομή που απαιτείται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. «Θα θέλαμε, όχι μόνο το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, αλλά και των Κρεστένων να επανδρωθούν και να λειτουργούν κανονικά. Αλλά, σε αυτή την περίοδο, δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση», είπε, ευχόμενος, η νέα κυβέρνηση να λύσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Ηλείας, και να λειτουργήσει κανονικά η Ν.Μ Αμαλιάδας προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

«Έχουμε τρία νοσοκομεία και δε δουλεύει κανένα»

«Ο Νομός διαθέτει 3 νοσοκομεία αλλά κανένα δε διαθέσει τη σωστή στελέχωση και υποδομή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υγείας του Ηλειακού λαού. Από την άλλη, το Νοσοκομείο Πύργου, ενώ διαθέτει τις πιο κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετήσει όλο το νομό με πολύ καλά αποτελέσματα,  έχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», σχολίασε ο κ.Χαντί, ότι δεν είναι λογικό να εφημερεύει ένα ολόκληρο νοσοκομείο για να νοσηλεύει 1-2 ασθενείς. Γι’ αυτό και απαιτείται – όπως είπε – η ένωση και συγκέντρωση του προσωπικού των τριών νοσοκομείων σε ένα, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργίας τουλάχιστον μιας Παθολογικής Κλινικής.

«Παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των ασθενών»

Για παιχνίδια εξουσίας των εκπροσώπων της διοίκησης της Ν.Μ Αμαλιάδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε βάρος των Ηλείων ασθενών, έκανε λόγο η κα Νικολοπούλου, εξηγώντας πως μετά και την αποχώρηση μιας Παθολόγου «…είναι σαφές πως είναι επισφαλής και επικίνδυνη η λειτουργία της μιας μόνο Κλινικής στο Νομό Ηλείας, πόσο μάλλον και των δυο, όχι μόνο σε εφημεριακό επίπεδο, αλλά και στο πρωινό ωράριο. Δηλώσεις για ταυτόχρονη λειτουργία και των δυο παθολογικών κλινικών είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε πως οι γιατροί της Ν.Μ Πύργου έχουν εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά, έχουν «βάλει πλάτη» πολλές φορές και αυτό συνεχίζουν να κάνουν μέχρι και σήμερα, ενώ κάλεσε όλους τους αρμόδιους για την εύρυθμη λειτουργία των δυο κλινικών, να προσλάβουν άμεσα γιατρούς. «…μέχρι τότε, η λειτουργία μιας μόνο Παθολογικής Κλινικής, πλήρως επανδρωμένης, θεωρούμε πως είναι η μόνη λύση», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Υπουργείο να δώσει άμεσα λύση»

«Είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά του Υπουργού να δώσει άμεσα λύση στο Νομό και να στελεχωθούν πλήρως και οι δύο παθολογικές κλινικές του Νομού ώστε να παρέχονται ποιοτικές και  ασφαλείς υπηρεσίες στον Ηλείο, και μη, πολίτη που θα χρειαστεί τα Νοσοκομεία της Ηλείας και να μη θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της υποστελέχωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βγενόπουλος, σημειώνοντας πως, κανείς δεν επιθυμεί την αναστολή λειτουργίας της Ν.Μ Αμαλιάδας, παρά τα στατιστικά της στοιχεία, καθώς και ότι δεν υπάρχει «μετακίνηση» αλλά κάλυψη εφημεριακών αναγκών. «Οι παθολόγοι της Ν.Μ. Πύργου είναι 2 όπως και της Ν.Μ. Αμαλιάδας.  Συνολικά 4 παθολόγοι που μπορούν να κάνουν 24 εφημερίες συνολικά. Αυτοί οι παθολόγοι αν βρίσκονται σε μία κλινική θα εφημερεύουν 24 ημέρες. Δηλαδή οι ασθενείς τις υπόλοιπες 6-7 ημέρες κάθε μήνα θα είναι ακάλυπτοι. Αν οι 4 γιατροί βρίσκονται στις δυο Κλινικές θα εφημερεύουν 12 ημέρες σε κάθε μια από αυτές. Ήτοι θα έμεναν ακάλυπτες 18-19 ημέρες χωρίς παθολόγο. Κατ’ αντιστοιχία και οι ασθενείς που θα  νοσηλεύονταν σε Πύργο και Αμαλιάδα θα ήταν στον…αυτόματο πιλότο», είπε, εξηγώντας στην ουσία ότι ακόμα και ένας μαθητής Α΄ Δημοτικού, θα κατανοούσε το πρόβλημα.

Ρεπορτάζ: Πάνος Πεντάζος / Νάνσυ Σπυροπούλου

Όλη η επικαιρότητα