Ελλάδα Μουσική

Χριστιάνα: Η τραγουδίστρια των μεγάλων επιτυχιών που έφερε τα «σόου» στην Ελλάδα

Η ζωή και η καριέρα της.
Ακούστε το άρθρο

Θλίψη σκόρπισε η είδηση ότι η αγαπημένη τραγουδίστρια Χριστιάνα πέθανε ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Η ίδια είχε αποσυρθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Η Χριστιάνα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 1953 και πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Το επίθετό της ήταν Λαβίδα, αλλά έγινε γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα. Η αδερφή είναι η τραγουδίστρια Βασιλική Λαβίνα σύζυγος του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου και ξαδέλφη της η Ελένη Βιτάλη.

Η ίδια είχε μια εκπληκτική φωνή και μια μοναδική σκηνική παρουσία, ενώ ήταν μια από τις πρώτες τραγουδίστριες που ενέταξε το «σόου» στις εμφανίσεις της. Το 1976 έφερε στην Ελλάδα σπουδαίους ξένους χορογράφους και χορευτές, ώστε να στήσουν και να λάβουν μέρος στα προγράμματά της.

Μάλιστα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της πως: «Είχα πάντα την πολυτέλεια να διαλέγω αυτό που ήθελα στα τραγούδια μου, και όχι μόνο, και να μη βάζω νερό στο κρασί μου».

Το ’74 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Χριστιάνα». Το 1979, το άλμπουμ της με τίτλο πάλι το όνομά της, ξεπέρασε τις 50.000 πωλήσεις και έγινε χρυσός.

Τραγούδησε τα καλύτερα ντουέτα στην ελληνική δισκογραφία όπως το «Μίλα μου» με τον Δάκη, «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε» με τον Δημήτρη Μητροπάνο, το «Τελειώσαμε λοιπόν» με τον Γιάννη Πάριο, το «Τί να μας κάνει η νύχτα» με τον Κώστα Τουρνά.

Είχε ερμηνεύσει τραγούδια κλασικών ελληνών συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ερμήνευσε τον δίσκο «Σαριμπιντάμ» των Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνα Νικολακοπούλου.

Το 1994 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Φύλλο και φτερό».

Κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια της είναι το «Εσύ που μ΄αγαπάς», το «Γιαρεμ Γιαρεμ», το «Φώτα κι άλλα φώτα», το «Η νύχτα θέλει», το «Έβγα, τελάλη μου», το «Χόρεψε με ένα ταγκό».

Η Χριστιάνα υπήρξε παντρεμένη με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Είχε αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική μουσική σκηνή, καθώς έπασχε από Αλτσχάιμερ, ενώ τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκε και από καρκίνο. Ο γιος της, Γιώργος Σταμάτης, είχε δηλώσει: «Η μητέρα μου δεν έδινε μεγάλη σημασία η ίδια στην καριέρα της, όχι πως δεν αγαπούσε το τραγούδι, αλλά δεν ένιωθε ότι αυτό ήταν ο σκοπός στη ζωή της. Έτσι όταν αποσύρθηκε το έκανε με μεγάλη προθυμία. Ταυτόχρονα έδινε πολύ βάση στην καλλιέργεια της και στην οικογένειά της, και από τη στιγμή που γεννήθηκα εγώ, που είμαι και ο μεγαλύτερος, δε θυμάμαι τη μητέρα μου σαν καλλιτέχνη πάρα μόνο σαν επαγγελματία μητέρα που αργά τα βράδια , αφού κοιμόμασταν, διάβαζε τα βιβλία της και άκουγε ηχογραφημένες απαγγελίες ποιημάτων».

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα