Μεσσηνία

Χριστιανούπολη: Ανάσταση στην «Αγιά Σωτήρα του Μοριά» ύστερα από 131 χρόνια! [εικόνες – βίντεο]

Ακούστε το άρθρο

Πλήθος πιστών συμμετείχαν ευλαβικά στην Ακολουθία της Ανάστασης η οποία πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη ύστερα από 131 χρόνια στην «Αγιά Σωτήρα του Μοριά» στη Χριστιανούπολη!

Ο μεγαλοπρεπής Βυζαντινός Ιερός Ναός της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» στη Χριστινούπολη υποδέχτηκε τους πιστούς για την Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Στην πάλαι ποτέ Αρχιεπισκοπή Χριστιανουπόλεως πλήθος πιστών από τους Χριστιάνους και άλλες περιοχές, επισήμων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας καθώς και πολιτικών παραγόντων της Μεσσηνίας κρατώντας τις λαμπάδες στα χέρια τους συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας περιμένοντας τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης, ενώ είχε προηγηθεί εντός του ναού η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Στις έντεκα ακριβώς εψάλη το «Χριστός Ανέστη» από τον εφημέριο του χωριού, ενώ εκκωφαντικός ήταν ο θόρυβος από τα πυροτεχνήματα τα οποία έκαναν τη νύχτα μέρα στο γραφικό χωρίο της Χριστιανούπολης.

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άγγελος Χρονάς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φιλιατρών κ. Χαράλαμπος Καναλουπίτης, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.


Ο μεγαλύτερος Βυζαντινός ναός της Πελοποννήσου λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το έτος 1825, οπότε τον κατέστρεψε ολοσχερώς, χωρίς να τον κατεδαφίσει, στο πέρασμά του από την Χριστιανούπολη ο Ιμπραήμ-Πασάς. Το έτος 1886 ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε την περιοχή της Τριφυλίας, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τρούλος και η νότια πλευρά του ναού αυτού. Το έτος 1921 με το από 13-4-1921 Β.Διάταγμα (ΦΕΚ 68/26-4-21) κηρύχθηκε Βυζαντινό μνημείο, προστατευόμενο έκτοτε από την Πολιτεία. Να σημειωθεί πως μετά το πέρας των εργασιών της αναστήλωσης (είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό που έπληξε την Τριφυλία το 1886 και αναστηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1950 από τον Ευστάθιο Στίκα) τον Ιούλιο του 2016 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ναού.


2

3

4

5

6

gargalianoionline.gr

Όλη η επικαιρότητα