Categories: Κύπρος

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης των πυρόπληκτων περιοχών της Ρόδου

Share

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για τον χαμό των δυο πιλότων του Canadair εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα (31.7.2023) στη Λευκωσία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, στις κοινές δηλώσεις του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Υπήρξε άλλωστε μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, κάνοντας αναφορά στους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως καθοριστικό τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας.

Όσον αφορά στην Ενέργεια και το Μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, ούτως ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης για το Μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ

Στην μάχη με τις πυρκαγιές η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας, είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον λαό της Κύπρου και σημείωσε ότι η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων θα επιστεγαστεί με το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο πρώτο συμβούλιο συνεργασίας στις 11 και 12 Οκτωβρίου και αυτό θα γίνει στην Ρόδο για να ευχαριστήσουμε και έμπρακτα για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει την αναδάσωση του νησιού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι βρίσκεται στην Κύπρο λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουνίου που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή του και επανέλαβε ότι πλησιάζουμε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αναφέρθηκε και στην ψήφο των αποδήμων λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε αφορά και όσους ζουν στην Κύπρο και θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με μοναδικό μέλημα μας τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι οι δυο χώρες συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό να διεκδικούν μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που ήταν είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας.

Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, σημείωσε και τόνισε ότι είναι εκτός ατζέντας κάθε διχοτομική σκέψη.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων που πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαφαινόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε αρκεί να είναι σταθερή και μη αναστρέψιμη. Δεν είμαστε αφελείς, πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι επιδίωξε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερντογάν την επανέναρξη μια περιόδου καλών σχέσεων και την ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας και διατήρηση του κλίματος επικοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλλει την πολιτική της αλλά θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατική της συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η βελτίωση αυτή, εκτίμησε, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη:

Νωρίτερα, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Ξεναγήθηκε επίσης στο ηρωϊκό «Νορατλας» που βρίσκεται στον χώρο.

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τον υποδέχθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου.

Πηγή: newsit.gr