Χρήστος Γιαννόπουλος: Ασπίδα για τους αγρότες

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος έχοντας γεννηθεί σε αγροτική περιοχή και με μεγάλη επιρροή από την οικογένειά του η οποία ασχολούταν με τη καλλιέργεια της γης, ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι. Οι αλλαγές που έχουν προκαλέσει οι όλο και περισσότεροι νέοι νόμοι στην καθημερινότητα των αγροτοκτηνοτρόφων, τον οδήγησαν στο να λάβει πιο ενεργό συνδικαλιστικό ρόλο. Όντας πρόεδρος της ΟΑΣΗ από το 1998, έχει δώσει εκατοντάδες αγώνες ενάντια στις εκάστοτε κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αντιλαϊκά μέτρα και πλήττουν σημαντικά τον αγροτικό κόσμο, οδηγώντας τον στην πλήρη εξαθλίωση. Σήμερα, μας μιλά σε «Πρώτο Ενικό» για τους αγώνες του και την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων των συναδέλφων του.

  1. Με αφορμή την τελευταία κινητοποίηση της ΟΑΣΗ, είδαμε αρκετό κόσμο να δίνει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Πως νιώσατε που καταφέρατε να τους κινητοποιήσετε;
  • Σαν ΟΑΣΗ, εκπροσωπούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και δουλεύουμε με τους συλλόγους μας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να απαιτούμε λύσεις και αυτή η προσπάθεια θεωρείται επιτυχημένη όταν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους του αγώνα. Υπάρχουν όμως και αρκετά σκαμπανεβάσματα όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου, γιατί οι παράγοντες που καθορίζουν τη δυναμική της αντίδρασης είναι πολυάριθμοι, όπως η φύση της δουλειάς μας, η σύγκρουση εντός κινήματος με συμβιβασμένους συνδικαλιστές, μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του κλάδου που παραπλανούν συναδέλφους και έχουν τελείως αντίθετα αιτήματα και απολαμβάνουν διαχρονικά τη στήριξη ελληνικών κυβερνήσεων και Ε.Ε.
  1. Τελευταία πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εξαιτίας όλων αυτών των κυβερνητικών μέτρων που έχουν οδηγήσει το λαό σε επίπεδα εξαθλίωσης. Θεωρείτε πως το μήνυμά σας φτάνει στους αποδέκτες;
  • Ο ελληνικός λαός και οι αγροτοκτηνοτρόφοι γνωρίζουν τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα. Σ’ όλη την Ελλάδα και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας γίνονται κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υπάρχουν σαν απάντηση με τη στήριξη των κυβερνητικών νόμων απολύσεις, απληρωσιά, δικαστικές διώξεις αγωνιστών, που δεν καταφέρνουν όμως να κάμψουν όπως θα ήθελε η αστική τάξη την αγωνιστική διάθεση του λαού. Ο λαός αυτό που έχει να κάνει είναι να στείλει σπίτι τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές με την αστική τάξη ή τις κυβερνήσεις που έχουν καρέκλες στη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ και διάφορες δήθεν οργανώσεις του αγροτικού χώρου. Το κενό ευτυχώς στον αγροτικό χώρο αναπλήρωσε η δημιουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, όπου ταξικές ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές της χώρας συντονίζονται για κοινές δράσεις σ’ όλη την Ελλάδα με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων και μορφή αγώνα.
  1. Στόχος είναι να αφυπνίσετε πολίτες που παραμένουν αμέτοχοι. Πως πιστεύετε ότι θα το καταφέρετε;
  • Οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς δεν έχουν σκοπό να κερδίσουν όλα ή κάποια από τα αιτήματά μας, αλλά και να προσφέρουν ηχηρό μήνυμα στους εργαζόμενους ότι μέσα από κοινό μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης μπορούμε να ανατρέψουμε το εκμεταλλευτικό αστικό σύστημα. Άλλωστε, γι’ αυτό και στις κινητοποιήσεις μα ειδικά στα μπλόκα των δρόμων ταξικά σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, γυναικών, μας συμπαραστέκονται, συμμετέχουν στις δράσεις και εμείς πορευόμαστε μαζί στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και όπου αλλού χρειαστεί.
  1. Θεωρείτε πως ο κόσμος είναι η απάντηση στο οριστικό σταμάτημα της κατηφόρας που φέρνουν ολοένα και περισσότερα νέα μέτρα;
  • Μια απεργία ή δυναμική κινητοποίηση πολλών ημερών δε θα δώσει οριστικό τέλος στα δεινά. Μπορεί να καταφέρνουμε να κερδίζουμε ορισμένα πράγματα, αλλά είναι στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης και λογικής του ξεροκόμματου και την επόμενη χρονιά πάλι τα ίδια. Οι αγρότες και ο λαός πρέπει να βάζουμε στις διεκδικήσεις και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εξής: ποιός έχει την εξουσία και γιατί. Ενώ εμείς έχουμε τη δύναμη και παράγουμε τα αγαθά, άλλος καρπώνεται τον κόπο μας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ματώνουμε και άλλοι θησαυρίζουν σε βάρος μας. Όσο αφήνουμε τη μειοψηφία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους να διαφεντεύουν, θα συνεχίσουν να παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα και να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα και ο λαός στη φτώχεια.
  1. Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στον κόσμο; Να περιμένουμε περισσότερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου;
  • Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε σαν ΟΑΣΗ είναι το εξής. Οργάνωση λαού και αγροτοκτηνοτρόφων βέβαια σε οργανώσεις με ταξική κατεύθυνση και πλαίσιο δράσης, αγώνας για το σήμερα αλλά αγώνας και για το αύριο με ρήξη και ανατροπή της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, με το λαό να παίρνει τη τύχη του στα χέρια χωρίς «σωτήρες» και χαρισματικούς ηγέτες οποιασδήποτε ηλικίας και απόχρωσης.

 

WHO IS WHO

Ο Γιαννόπουλος Χρήστος γεννήθηκε στις 6/7/1964 στην Κυπαρισσία και κατοικεί μόνιμα στη Ζαχάρω, όπου και τελείωσε το λύκειο. Επαγγελματίας αγρότης από το 1984, παντρεμένος με την Παναγιώτα Λυμπεροπούλου και με δυο παιδιά, το Δημοσθένη και τη Δήμητρα. Η συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε το 1984 στον Αγροτικό Σύλλογο Ζαχάρως ως γραμματέας του Δ.Σ. και αντιπρόσωπός του στην ΟΑΣΗ. Το 1995 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της ΟΑΣΗ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του γραμματέα και το 1998 του προέδρου, καθήκον που διατηρεί μέχρι σήμερα. Μέλος του ΚΚΕ από το 1982, αρκετές φορές υποψήφιος βουλευτής στο νομό και από το 2010 μέχρι σήμερα δημοτικός σύμβουλος στη Ζαχάρω με την στήριξη του κόμματος.