Ένθετα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα και διατροφή: Tips για να μην πάρεις ούτε ένα κιλό αυτές τις γιορτές!

Ακούστε το άρθρο

Από την Διαιτολόγο-Διατροφoλόγο
Μαρία Χριστακοπούλου

Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου ήρθε, δώρα, τραπέζια, επισκέψεις όλα αυτά συνοδεύονται με καλό φαγητό και πότο. Εμείς όμως πως πρέπει να προσέξουμε; Θα στερηθούμε ή μπορούμε να τρώμε με μέτρο; Πόσα γλυκά επιτρέπεται και πόση συχνότητα αλκοόλ; Αναλυτικά θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνουμε στα κιλά μας σε όλες τις Γιορτές.

Τις Ημέρες αυτές δεν αλλάζει τίποτα! Η ημέρα πρέπει να ξεκινάει απαραίτητα με το Πρωινό μας !!!! Δεν το παραμελούμε επειδή μέσα στην ημέρα θα επιλέξουμε πιο παχυντικά φαγητά. Ίσα-ίσα που πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας με ένα καλό πρωινό!

Σηκωθείτε από τον καναπέ! Βγείτε έξω κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά… περπατήστε, κάντε βόλτα χωρίς το αμάξι. Είναι μια καλή ευκαιρία να γυμναστείτε χωρίς κόπο και κούραση. Έστω και αυτό είναι σημαντική λεπτομέρεια!

Μη ξεχνάτε μαζί σας πάντα το νερό σας βασικός κανόνας!!!! Καθημερινά 2 με 2,5 λίτρα νερό!!!

Βασικά Τips:

  1. Να αποφεύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως μετά το φαγητό.
  2. Να μασάτε αργά την τροφή και να ξεκινάτε πάντα από την σαλάτα!!
  3. Να αποφεύγετε το αλάτι.

Επίσης η Λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!!!!!!

  • Μην τσιμπολογάτε συνέχεια μικρά γλυκάκια, σοκολατάκια και σοκολάτες καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά με πολλές θερμίδες. Κανείς δεν έμεινε στο ένα μόνο.
  • Τρώμε όλα τα κρέατα χωρίς όμως την πέτσα. Αφήστε την στην άκρη του πιάτου σας καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.
  •  Τρώμε αργά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πότε θα χορτάσουμε!
  • Μη ξεχνάτε τα 5 γεύματα σας! Μεγάλο μυστικό για τον μεταβολισμό σας. Προσπαθήστε να έχετε ισορροπημένες τις ώρες όλων των γευμάτων!!!

Μελομακάρονα
ή Κουραμπιές;

Πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο έχουν πολλές θερμίδες. Μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος αλλά μεγάλα σε θερμιδική αξία!!

Το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο και καρύδια που αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα). Επίσης το μέλι με τα καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κανέλλα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.

Ο κουραμπιές εξαιτίας του βουτύρου έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός ότι είναι προτιμότερο να επιλέγουμε μελομακάρονο παρά κουραμπιέ!!

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρχει υπερβολική κατανάλωση, καλό είναι να μην υπερβούμε τα τρία μελομακάρονα την εβδομάδα για να έχουμε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Παν μέτρον Άριστον λοιπόν. Ενυδάτωση καθημερινά, φρούτα, σαλάτες και αποφεύγουμε τα Τηγανητά!!!

Αυτές τις ημέρες, γεμίστε το τραπέζι σας με αγάπη, υγεία και ηρεμία αλλά όχι με θερμίδες!

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-BSc
Μαρία Χριστακοπούλου
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου
με Πιστοποίηση στην Εξέταση Μεταβολισμού *DNA*
28ης Οκτώβριου 16, Πύργος
Tηλ.: 2621027272 | Κιν: 6988891045

Όλη η επικαιρότητα