Categories: Ελλάδα

Χριστούγεννα με 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους για την τήρηση των μέτρων

Share

«Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα μέτρα θα το μετανιώσει πικρά», είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε ότι αφορά στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, για την εφαρμογή των μέτρων.

Όλα αυτά, έχουν στόχο την ανάσχεση του κορωνοϊού, δεδομένου ότι οι επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους για αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι της Κυβέρνησης, βρίσκεται ένα νέο μέτρο. Αυτό του υποχρεωτικού τεστ για όλους πριν από το ρεβεγιόν Χριστούγεννων και Πρωτοχρονιάς.

«Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα μέτρα θα το μετανιώσει πικρά»

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανακοίνωσε ότι στο διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα βγουν συνολικά όσα κλιμάκια ελέγχων δεν έχουν βγει σε όλη την περίοδο της πανδημίας. «Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα μέτρα θα το μετανιώσει πικρά» προειδοποίησε ο Θάνος Πλεύρης κάνοντας λόγο για σαρωτικούς ελέγχους.

Όπως είπε, δε, «το πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος για την Πρωτοχρονιά» για το αν θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.

Στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί τις γιορτές

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι κατά την εορταστική περίοδο για την εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού, καθώς όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι η αποστολή των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διπλή: η τάξη και η ασφάλεια και η εφαρμογή των μέτρων και πως είναι ευθύνη όλων μας «να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους».

Κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν.

Ένα τεστ πριν τα ρεβεγιόν

Πληροφορίες του in.gr, θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη διενέργεια τεστ ακόμη και για τους εμβολιασμένους πριν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς αυτό το σενάριο. «Ένα τεστ κάποια στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει. Όταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν» υποστήριξε, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής των ειδικών.

«Θα υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, θα συνεδριάσει η επιτροπή τις επόμενες και θα αποφανθεί» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως θα διεξαχθούν κανονικά όλα τα εορταστικά προγράμματα.

«Η παραμονή των Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα θα είναι «πιλότος» και για την Πρωτοχρονιά» πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει χρονικό ορίζοντα για τη λήψη του εν λόγω μέτρου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών ενδέχεται να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε μαγαζιά διασκέδασης και εστίαση και για τους εμβολιασμένους ώστε τα ρεβεγιόν να γίνουν με τον πιο δυνατό ασφαλή τρόπο.

Πάντως, το εν λόγω μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διατεθεί το δωρεάν self test και άρα είναι εξασφαλισμένος ο επιδημιολογικός έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά δε στους ελέγχους που θα γίνουν από τα αρμόδια κλιμάκια, ο υπουργός υποστήριξε πως θα είναι σαρωτικοί. «Το διάστημα των εορτών θα βγουν όσα κλιμάκια έχουν βγει κατά τη διάρκεια όλης της πανδημίας».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την επιστημονική κοινότητα συζητούν να γίνουν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό.

«Εμείς αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ένα τεστ όλου του πληθυσμού προκειμένου να βρούμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε» επεσήμανε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της παραλλαγής Όμικρον.

Είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε αυτό το κύμα

Σύμφωνα με τον υπουργό «είμαστε στην ύφεση του τέταρτου κύματος από την παραλλαγή Δέλτα από την οποία χτυπηθήκαμε έντονα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την παραλλαγή Όμικρον αστάθμητο παράγοντα λόγω (και) των ελλιπών δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Πάντως, σημείωσε πως είμαστε πιο πίσω στο κομμάτι της διασποράς σε σχέση με άλλες χώρες. «Είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε αυτό το κύμα, κι αυτό θα γίνει με την τρίτη δόση».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, υπογράμμισε πως «εμείς κοιτάμε διαφορετικά μοντέλα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο». Τοποθέτησε, δε, την έξαρση της Όμικρον εντός του Ιανουαρίου. «Η πίεση θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο. Θα μας απασχολήσει πολύ έντονα. Δουλεύουμε μοντέλα και έκτακτα σχέδια» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς.

«Αν υπάρξει έξαρση της Ομικρον, θα δούμε τι άλλους περιορισμούς θα πάρουμε. Ετοιμαζόμαστε για μια πολύ μεγάλη μάχη».