Ελλάδα Υγεία

Χριστούγεννα με μέγγενη στους ανεμβολίαστους- Γιατί δεν προχώρησε το «μοντέλο Αυστρίας»

Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το pick του τέταρτου κύματος επήλθε και πλέον είμαστε σε μια φάση σταθεροποίηση.
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες που έρχονται από την Ευρώπη παραπέμπουν στον περυσινό σκοτεινό χειμώνα του Covid.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η Αυστρία μέσα σε ελάχιστες μέρες αποφάσισε να επαναφέρει το γενικό lockdown σε μια προσπάθεια να σώσει τα Χριστούγεννα, από εκεί που απλώς είχε εφαρμόσει τον περιορισμό των ανεμβολίαστων, ενώ είναι και η πρώτη χώρα που δρομολογεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του ενηλίκου πληθυσμού. Στη Γερμανία, παράλληλα, η σκέψη του γενικού lockdown είναι στο τραπέζι, ενώ σε ένα κρατίδιο μετά το άλλο, ακυρώνονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Μέτρα γενικού lockdown εφαρμόζουν Ολλανδία και Ιρλανδία, ενώ Τσεχία και Σλοβακία εφαρμόζουν ένα «μοντέλο Αυστρίας», με αυστηρούς περιορισμούς για ανεμβολίαστους.

Τις προηγούμενες μέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στάθμισαν όλες τις επιλογές και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το pick του τέταρτου κύματος επήλθε και πλέον είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης. Την ίδια ώρα, όμως, θα υπάρχουν καθημερινά πολλοί θάνατοι και η πίεση στο σύστημα Υγείας θα μεγαλώνει. Θεωρείται άκρως ρεαλιστικό να φτάσουμε τους 700 διασωληνωμένους, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και μεγαλύτερα νούμερα. Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων αποφασίστηκαν μέτρα από αύριο, αλλά όχι μέτρα τύπου Αυστρίας.

Επρόκειτο περί μιας λεπτής ισορροπίας. Από τη μια, στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών για τους πολίτες 60+ που είναι και οι πιο ευάλωτοι. Εξ ου και επελέγη το «μοντέλο Μακρόν», με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού αυτών των πολιτών επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και αν δεν έχουν κάνει ενδιαμέσως την αναμνηστική δόση του εμβολίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να μείνουν εκτός των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους οι ανεμβολίαστοι. Όχι, όμως, και εκτός εστίασης και λιανεμπορίου, έστω και με rapid test, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα επρόκειτο για «χαριστική βολή» σε ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Reader, το σενάριο «μπλόκου» και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης έπεσε στο τραπέζι, αλλά δεν προχώρησε. Αντιθέτως, ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά σενάριο «φρένου» για το λιανεμπόριο.

Στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι αναλίσκονται σε μια δύσκολη άσκηση μεταξύ υγείας και οικονομίας. Εξ ου και επελέγη να μην «πνιγεί» το σύνολο της οικονομίας και μάλιστα την περίοδο των Χριστουγέννων, εν μέσω μάλιστα μιας συγκυρίας με έντονη ακρίβεια για τα νοικοκυριά, αλλά να προχωρήσουν νέες κινήσεις έμμεσης πίεσης προς τους ανεμβολίαστους. Η εκτίμηση, άλλωστε, στην κυβέρνηση είναι ότι κινήσεις πλήρους αποκλεισμού από όλες τις δραστηριότητες μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και να προξενήσουν, εν τελεί, μεγαλύτερη ζημία έναντι του πιθανού οφέλους. Όσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, δεν προχωρά γιατί εκτιμάται ότι έτσι μπορεί να απογυμνωθούν κρίσιμες υπηρεσίες στον «πυρήνα» του κράτους, όπου η αναπλήρωση όσων μπαίνουν στον «πάγο» δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Με δεδομένο, συνεπώς, ότι στην κυβέρνηση δεν αναμένουν κάποια ραγδαία μεταβολή των δεδομένων -Γερμανία και Αυστρία βιώνουν την έκρηξη που εμείς βιώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου- η εδραία πεποίθηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι με αυτό το πακέτο μέτρων θα πάμε ως τα Φώτα. Μετά, βλέπουμε…

Όλη η επικαιρότητα