Χριστούγεννα με… σύνεση – Η ακρίβεια έχει «γονατίσει» (και) τα νοικοκυριά της Ηλείας

Share

Με την ελπίδα ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα περάσουν όσο πιο όμορφα γίνεται ακόμα και με λίγα χρήματα ή περιορισμένα έξοδα, ζουν οι καταναλωτές, που αναμένουν τις ημέρες αυτές για να κάνουν την βόλτα τους στα μαγαζιά του Νομού αλλά και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του ΙΕΛΚΑ, γενικά διατυπώνεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τα Χριστούγεννα στην κατανάλωση ωστόσο φαίνεται πως αυτή τη χρονιά οι καταναλωτές υπολογίζουν πολύ το κόστος για να προχωρήσουν σε αγορές.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, έχει μειώσει τις δαπάνες στο ρεύμα και έχει ακυρώσει δαπάνες για διασκέδαση ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, έχει προχωρήσει και σε μείωση δαπανών σε ότι αφορά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΕΛΚΑ, Γεώργιος Δουκίδης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ξοδεύουμε 25% παραπάνω από το εισόδημα μας κι αυτό το επιπλέον 25% τροφοδοτείται από δανεισμό, κάρτες ή από αποταμίευση. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορωνοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Από τις απαντήσεις, προκύπτει ότι το 81% του κοινού έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά.

Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ακρίβεια «κόβει» τα βασικά αγαθά

Όσο για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στη ζωή των καταναλωτών, φαίνεται πως έξι στους δέκα πολίτες έχουν περιορίσει τις αγορές τους. Συγκεκριμένα «Πολύ και αρκετά» δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές το 62,8%, ενώ μόνο το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τις έχει περιορίσει «λίγο ή καθόλου». Δηλαδή η ακρίβεια έχει «χτυπήσει» σε μεγάλο βαθμό περισσότερους από έξι στους δέκα.

Αφροδίτη Τσαγκάρη

«Θα κάνουμε τις γιορτές όπως γιορτάζαμε και παλιότερα. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα και προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα κριθούν όλα από αυτή την περίοδο. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να τις ζήσουμε αυτές τις γιορτές και να κρατήσουμε τις παραδόσεις. Μπορούμε στις υπόλοιπες μέρες να κάνουμε περικοπές».

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Ε.Σ. Πύργου

«Οι αγορές φέτος θα είναι περιορισμένες καθώς η οικονομική δυσκολία στους καταναλωτές έχει αντίκτυπο σε όλα τα πράγματα. Ο καταναλωτής θα προτιμήσει τα πολύ απαραίτητα. Στο καλάθι της νοικοκυράς έχουν ακριβύνει κάποια προϊόντα. Είναι δύσκολα τα φετινά Χριστούγεννα και μας σώζει ότι έρχονται εκλογές και το γεγονός ότι για την περιοχή μας ο πράσινος χρυσός, δηλαδή η ελιά, πάει καλά. Ευελπιστούμε ότι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν τα καταστήματα της περιοχής μας καθώς έχουμε άφθονη ποικιλία και λογικές τιμές».

Ανδριάνα Στουφή

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα περάσουμε με λιγότερα έξοδα μεν αλλά μέσα στο πνεύμα των εορτών. Θεωρώ πως οι ημέρες αυτές, πρέπει να εορτασθούν όπως θα κάναμε κάθε χρόνο. Άλλωστε η γέννηση του Χριστού και ο νέος χρόνος πάντα φέρνουν ελπίδα σε όλους και εύχομαι έτσι να είναι για όλο τον κόσμο».

Μίκα Παπανδρέου

«Όπως όλος ο κόσμος θα κάνουμε εορτές πολύ πιο στερημένοι γιατί τρέχουν πάρα πολλά έξοδα και τα έσοδα μας δεν μας επιτρέπουν όχι την πολυτέλεια των επιπλέον πραγμάτων αλλά ούτε και των βασικών. Οι αγορές μας όλες θα είναι πάρα πολύ περιορισμένες στα πλαίσια μόνο των αναγκαίων χωρίς περιττές εξόδους καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για κατανάλωση.

Στεναχωριέμαι για τους εμπόρους γιατί από την στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα στα χέρια μας δεν υπάρχουν περιθώρια για κατανάλωση και αυτή η περίοδος ήταν η «χρυσή εποχή» για τον εμπορικό κόσμο. Το λέω πραγματικά με στεναχώρια γιατί κι εγώ προέρχομαι από εμπορική οικογένεια και γνωρίζω. Εύχομαι αυτές τις ημέρες να μην υπάρχει κανένα ελληνικό σπίτι που να μην έχει τα αυτονόητα ξεκινώντας από ρεύμα, θέρμανση και φαγητό».