Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γλυκά δεν υπάρχει… – Η μεγάλη έρευνα αγοράς της εφ. «Πατρίς»

Share

Λίγες ημέρες έμειναν πριν από την εορτή των Χριστουγέννων και οι καταναλωτές, ήδη έχουν ξεκινήσει τις αγορές των παραδοσιακών γλυκών, όπως είναι τα μελομακάρονα (απλά και με σοκολάτα), οι κουραμπιέδες και οι δίπλες, θέλοντας να έχουν ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι, αφήνοντας στην άκρη, έστω για λίγες ημέρες, την οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρουν στην εφημ. «Πατρίς» οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζαχαροπλαστικής και άρτου, αναμένουν την κίνηση να αυξάνει από μέρα σε μέρα, αφού πέρα από τα Χριστούγεννα, υπάρχει και η Πρωτοχρονιά, αλλά και τα Θεοφάνεια, όπου και αυτές τις μέρες περιμένουν μεγάλη κίνηση στα καταστήματά τους.

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις αγορές των παραδοσιακών γλυκών ενόψει των εορταστικών ημερών

Άλλωστε και αυτές τις γιορτές, πολλοί είναι αυτοί που θα αγοράσουν μία τούρτα ή έναν κορμό, ένα ταψί καρυδόπιτα ή γαλακτομπούρεκο, για να «γλυκάνουν» λίγο τη ζωή τους, κάτι αναγκαίο αυτές τις άγιες και χαρμόσυνες ημέρες.

Βασίλης Χρονόπουλος (ΗΛ.ΒΙ.ΖΑΧ.): «Περιμένουμε αύξηση της κίνησης τις προσεχείς ημέρες»

Ο κ. Βασίλης Χρονόπουλος από την ΗΛ.ΒΙ.ΖΑΧ. τονίζει χαρακτηριστικά ότι η κίνηση είναι κάπως χαλαρή, αλλά θα αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες.

«Ακόμη η κίνηση είναι λίγο χαλαρή, αλλά πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες. Ο κόσμος αυτές τις ημέρες ζητάει κυρίως τα παραδοσιακά γλυκά, πού είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες και ακολουθούν μετά και τα άλλα γλυκά. Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο και τον κάνει πιο διστακτικό στις αγορές του, αφού υπάρχει ακρίβεια στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες σχεδόν παντού. Όμως ένα γλυκό θα το πάρει αυτές τις ημέρες».

Χρήστος Παπανδρέου («Παπανδρέου»): «Ο κόσμος έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά γλυκά θα αγοράσει αυτές τις ημέρες»

Ο κ. Χρήστος Παπανδρέου από το ζαχαροπλαστείο «Παπανδρέου» αναφέρει από την πλευρά του, ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, ο κόσμος αγοράζει γλυκά και κυρίως τα παραδοσιακά.

«Υπάρχει κίνηση αυτές τις ημέρες, όσον αφορά τα γλυκά, αλλά σίγουρα θα περιμέναμε τέτοιες μέρες κάτι περισσότερο. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κόσμος στην περιοχή μας έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά λόγω του εορταστικού κλίματος, θα γιορτάσει και θα ψωνίσει ότι είναι απαραίτητο για αυτόν. Ο κόσμος αυτή την εποχή ζητάει κυρίως τα παραδοσιακά γλυκά, όπως είναι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες και φυσικά έρχεται και για τα άλλα γλυκίσματα. Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο, είναι πιο διστακτικός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε γενικά ότι υπάρχει μία φτωχοποίηση στον κόσμο, η αγοραστική δύναμη του έχει πέσει. Ευελπιστούμε ότι βοήθησαν οι ελιές και κάποια βοηθήματα τα οποία έχει πάρει ο κόσμος και θα αυξηθεί η κίνηση στην τοπική αγορά».

Γεωργία Τσαπάρα («Τσαπάρας»): «Έχει ξεκινήσει η κίνηση αρκετά νωρίς»

Η κα. Γεωργία Τσαπάρα από το ζαχαροπλαστείο «Τσαπάρας» αναφέρει για την έως τώρα κίνηση, ότι είναι αρκετά καλή.

«Έχει ξεκινήσει η κίνηση αρκετά νωρίς, ήδη από τον προηγούμενο μήνα και ο κόσμος αγοράζει και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως είναι τα μελομακάρονα, τα απλά, αλλά και με σοκολάτα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες. Επίσης μεγάλη ζήτηση για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει το τσουρέκι το απλό, αλλά και το γεμιστό, όπως και οι τούρτες, το εκμέκ και το γαλακτομπούρεκο, η καρυδόπιτα, τα γλυκά ταψιού. Όσον αφορά τις τιμές είναι ακριβώς οι ίδιες με πέρσι».

Χαράλαμπος Παλαιολόγος («Δήμητρα): «Ο κόσμος αυτές τις ημέρες προτιμάει τα παραδοσιακά γλυκά»

Ο κ. Χαράλαμπος Παλαιολόγος από το αρτοποιείο «Δήμητρα» τονίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για την αγορά κυρίως των παραδοσιακών γλυκών.

«Υπάρχει κίνηση, ο κόσμος δείχνει το ενδιαφέρον του και ψωνίζει και μάλιστα ψωνίζει και η νεολαία, από την οποία δεν περιμέναμε να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση σε αυτά τα προϊόντα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Ο κόσμος αυτές τις ημέρες προτιμάει τα παραδοσιακά γλυκά, δηλαδή μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Τα πιο εξειδικευμένα όπως είναι τα πανετόνε ή τα τσουρέκια, δεν έχουν τόσο μεγάλη προτίμηση αυτήν την εποχή. Ο κόσμος σίγουρα είναι διστακτικός σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο κομμάτι αυτό που είναι απαραίτητο και καθημερινό και το χρειαζόμαστε στο σπίτι μας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλη την αγορά, κάτι που φαίνεται στην αγορά και στα είδη πρώτης ανάγκης».

Παντελής Μπίζος («Bonbons sweet shop»): «Η κίνηση θα κορυφωθεί τις προσεχείς ημερες»

Ο κ. Παντελής Μπίζος απο το «Bonbons sweet shop» τονίζει ότι η κίνηση θα αρχίσει να κορυφώνεται από Πέμπτη- Παρασκευή.

«Η κίνηση δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, κάτι που θα γίνει από την Πέμπτη και την Παρασκευή, πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ψωνίζει περισσότερο μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες και ακολουθούν και τα υπόλοιπα γλυκίσματα. Ακόμη όμως ο κόσμος νηστεύει και η κορύφωση πιστεύω ότι θα είναι μετά τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος ακόμα είναι επιφυλακτικός όσον αφορά τις αγορές του και προτιμά κατά κύριο λόγο να ψωνίσει για τα βαφτιστήρια του και ρούχα των παιδιών του και μετά έρχεται ο δικός μας ο κλάδος σιγά-σιγά».

Τάσος Καρνάρος («Καρνάρος»): «Λόγω της περιόδου έχουμε μία αυξημένη κίνηση»

Ο κ. Τάσος Καρνάρος από το ζαχαροπλαστείο Καρνάρος στην Κρέστενα, αναφέρει επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο κόσμος να αγοράζει γλυκά ενόψει των Χριστουγέννων.

«Λόγω της περιόδου έχουμε μία αυξημένη κίνηση και έχει βοηθήσει σε αυτό το γεγονός ότι ο κόσμος έχει πάρει κάποια χρήματα από το λάδι, οπότε είναι οικονομικά πιο άνετος. Κυρίως ζητάει τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες. Περιμένουμε τις προσεχείς μέρες να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση στην κίνηση και ιδίως από Τετάρτη – Πέμπτη, όπου θα αρχίσουν να παίρνουν τα δώρα οι εργαζόμενοι. Επίσης αναμένεται να έχουμε μεγάλη κίνηση την τοπική αγορά και την Πέμπτη που θα έχουμε τη λαϊκή, αλλά και την Παρασκευή και το Σάββατο, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα».