Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Στις 15 Ιουνίου ξαναρχίζει η δίκη – «Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο»

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της καθαρογραμμένης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προσδιόρισε τη δίκη σε δεύτερο βαθμό - «Πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε το σύνθημα "ποτέ ξανά φασισμός" να υπάρχει σε ολόκληρη την κοινωνία»
Ακούστε το άρθρο

Αναβιώνει στις 15 Ιουνίου στο Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό οι βουλευτές και στελέχη της για την εγκληματική οργάνωση.

Μπορεί στις 7 Οκτωβρίου του 2020 να δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού με την ιστορική απόφαση της καταδίκης το ναζιστικού μορφώματος, όπως οι πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών δείχνουν ότι οι ιδέες της δεν «πέθαναν» εκείνη τη μέρα.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, συνέντευξη τύπου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα στους ομιλητές, τους Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη, Κώστα Σκαρμέα, δικηγόρους πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τον Δημήτρη Ζώτο, δικηγόροι των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων, τον Προκόπη Παπαστράτη, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στην Πάντειο, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, τον Τζαβέντ Ασλάμ, από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, τον Ναήμ Ελγαντούρ, πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος και τον Ηλία Γκιουλάκης, πρόεδρος εργατικού κέντρο Αθήνας βρέθηκε και ο Ουαλίντ Ρασούλ, το πιο πρόσφατο θύμα ρατσιστικής επίθεσης, που σημειώθηκε στο Κορωπί.

«Είναι αναγκαία η υποστήριξη στη διαδικασία της δίκης για να μην χρειαστεί να δώσουμε κι άλλη συνέντευξη και να έχουμε δίπλα μας άνθρωπο με σπασμένο χέρι από φασιστική επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Συνδικάτα και συλλογικότητες καλούν στις 15 Ιουνίου για μαζική στήριξη μέσα και έξω από τη δίκη ώστε να δοθεί ακόμα ένα γερό χτύπημα κατά του φασισμού.

«Η δίκη ξεκινάει από την αρχή, μηδενίζει το κοντέρ, αλλά ο στόχος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρος για το αντιφασιστικό κίνημα, να καταδικαστούν, δηλαδή, οι ναζί της Χρυσής Αυγής και να αυξηθούν οι ποινές τους ιδιαίτερα στην επίθεση των αιγυπτίων αλιεργατών, όπου υπήρξε και σχετική παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν είμαστε σε μια κατάσταση που η φασιστική απειλή έχει αποχωρήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς είναι υπαρκτή» ανέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Οι πολεμικές του ρατσισμού στρώνουν το έδαφος στους φασιστές. Το είδαμε σε πρόσφατες φασιστικές απειλές. Το κάλεσμα για τις 15 Ιουνίου είναι μαζικό, ενωτικό. Πρέπει να βρεθούμε εκεί για να φωνάξουμε όλοι μαζί στη φυλακή οι φασιστές και να σταματήσουν επιτέλους οι φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Καμπαγιάννης: Ιστορικής σημασίας το χαράκωμα που πετύχαμε

«Την επόμενη βδομάδα θα πάμε στο εφετείο προκείμενου να ξεκινήσουμε τον δεύτερο βαθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής. Θυμόμαστε εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 2015 όταν ξεκινούσαμε την μάχη του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Τότε το βασικό διακύβευμα ήταν η έναρξη και η καταδίκη των στελεχών σε συνθήκες που η XA ήτανε ακόμα στη Βουλή, απολάμβανε την κρατική χρηματοδότηση, είχε επιστημονικούς συνεργάτες και εκλεγμένους ευρωβουλευτές. Σήμερα τα διακυβεύματα έχουν αλλάξει, μετά την πρωτόδικη απόφαση.

»Το χαράκωμα που πετύχαμε είναι ιστορικής σημασίας. Η πρωτόδικη απόφαση την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ως υποστήριξη της κατηγορίας αποτέλεσε μια ιστορική ρήξη με το καθεστώς κρατικής ατιμωρησίας που απολάμβαναν οι φασιστικές οργανώσεις. Σήμερα τα διακυβεύματα είναι διαφορετικά. Το κύριο είναι ότι διεκδικούμε την επανάληψη της καταδίκης και την υπεράσπιση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης. Την επανάληψη της καταδίκης για τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, για αυτούς που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τους Αιγυπτίους αλιεργάτες, γι αυτούς που χτύπησαν με τρόπο που θα μπορούσε να είναι δολοφονικός τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και αυτούς που έκαναν δεκάδες επιθέσεις σε αντιφασίστες, πρόσφυγες και μετανάστες. Άρα το κύριο διακύβευμα είναι να υπερασπιστούμε το ιστορικό χαράκωμα που χτίσαμε με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση» ανέφερε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Σε αυτή τη δίκη θα πρέπει να μιλήσουμε κυρίως για τα θύματα. Το μείζον σε αυτή τη δίκη είναι ότι αν στο τελείωμά της θα έχουμε την επανάληψη της καταδίκης, ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση των θυμάτων και αναμφίβολα την αποζημίωση των θυμάτων. Τα θύματα που σήκωσαν έναν σταυρό που δεν αναλογούσε μονάχα στους ίδιους, αλλά σήκωσαν μια μάχη για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αποζημιωθούν. Πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε το σύνθημα «ποτέ ξανά φασισμός» να υπάρχει σε ολόκληρη την κοινωνία. Γι’ αυτό καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία των συνδικάτων και των συλλογικοτήτων να οργανώσουν μια μεγάλη συγκέντρωση την πρώτη μέρα της εκδίκασης. Οι δικηγόροι θα φτάσουμε στο δικαστήριο πορευόμενοι μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο προς το εφετείο» τόνισε μεταξύ άλλων.

Παπαδάκης: Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο

«Ξέρετε ότι η δίκη που ξεκινάει στις 15 Ιουνίου έχει 50 κατηγορούμενους από τους αρχικούς 69, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από την πρωτόδικη δικαστική απόφαση ως ένοχοι κακουργήματος ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Επτά από τους 50 καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, 21 και για την τέλεση ενός ακόμη κακουργήματος που είναι κατά περίπτωση συνεργία στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ» ανέφερε ο Κώστας Παπαδάκης.

«Οι χαμηλές ποινές θα είναι και ένας λόγος που θα έχουμε αθρόες αποφυλακίσεις κατά τη διάρκεια της δίκης. Είναι αναγκαία η υποστήριξη στη διαδικασία της δίκης για να μην χρειαστεί να δώσουμε κι άλλη συνέντευξη και να έχουμε δίπλα μας άνθρωπο με σπασμένο χέρι από φασιστική επίθεση. Πρέπει αυτά να τελειώνουν. Η φασιστική βία δεν παύει να είναι ένα είδος βίας ποινικά κολάσιμης που πρέπει να απαιτήσουμε να αποδοκιμαστεί από τα δικαστήρια και να τιμωρηθεί. Πετύχαμε στην πρωτόδικη δίκη το τέρμα της ατιμωρησίας, την ανατροπή σε ένα μακρόχρονο καθεστώς ατιμωρησίας της ακροδεξιάς εγκληματικής φασιστικής βίας σε αυτόν τον τόπο. Είχε ως αποτέλεσμα της καθημερινής συντεταγμένης δράσης των ταγμάτων εφόδου που δεν ήταν κάποιες σκόρπιες περιπτώσεις, αλλά μια καθημερινή μαζική τραμπουκική επιδρομή από οργανωμένες και ένοπλες ομάδες».

«Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο» τόνισε.

Ηλίας Γκιουλάκης, πρόεδρος εργατικού κέντρο Αθήνας: ήμασταν πάντα ενάντια στο μόρφωμα του αυγού του φιδιού. Νομίζαμε το είχαμε καταπολέμηση αλλά ήταν λάθος εκτίμηση. Βλέπουμε σε χώρους δουλειάς να αναζωπυρώνεται αυτό το μόρφωμα γι αυτό πήραμε την πρωτοβουλία με την ΚΕΕΡΦΑ να είμαστε παρόν 15 Ιουνίου. Θα αγωνιστούμε για άλλη μια φορά αυτό το μόρφωμα να το εξαλείψουμε από τις ρίζες του. Δεν νοείται εν έχει 2022 να μιλάμε ακόμα για φασισμό.

Προκοπής Παπαστρατής ομότιμος καθηγητής Ιστορίας από την Πάντειο: Έχει αποδειχθεί ότι η ΧΑ δεν καταπολεμάτε μόνο με δικαστικές αποφάσεις όπως η πρωτόδικη απόφαση της. Επανέρχονται με δυο τρόπους όπως από οργανωμένες επιθέσεις και δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας με στόχο να εδραιώσουν την παρουσία τους. Η κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σε πολλαπλά επίπεδα σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τραγικές συνέπειες του σε όλα τα επίπεδα, είναι το κατάλληλο έδαφος για να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί ένα κλίμα αυξανόμενης ανασφάλειας με όλες τις αντίστοιχες φοβίες που προκαλεί.

Τζαβέτ Ασλάμ: Έχουμε κουβαλήσει στην πλάτη μας την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό. Αντέξαμε και νομίζω ότι νικήσαμε. Αλλά θα ήθελα να μείνουμε σε αυτή τη νίκη και να συνεχίσουμε να τις έχουμε. Να μην χαλαρώσουμε και να ξαναδούμε τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή με άλλη ονομασία. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε δίπλα στην πολιτική αγωγή σε αυτή τη δίκη είτε μέσα ή έξω από το Εφετείο.

Τάκης Ζώτος, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Καλούμαστε να υπερασπιστούμε ένα πολύ βασικό κεκτημένο, αυτό που έλεγε χρόνο το αντιρατσιστικό κίνημα, ότι η ΧΑ είναι μια ναζιστική οργάνωση υπό τον μανδύα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Πολλοί έλεγαν τότε ότι πρόκειται για μια υπερβολή, όμως τώρα έχει τη σφραγίδα του δικαστηρίου και αποτελεί ένα ιστορικό κεκτημένο. Πρέπει να το υπερασπιστούμε για κάθε τυχόν αναβίωση τέτοιων φασιστικών ομάδων. Είναι πολύ κεντρική μάχη, ξεκινάει ξανά εκ του μηδενός και όπως τον πρώτο βαθμό ξεκίνησε με την απεργία της ΑΔΕΔΥ και συναντηθήκαμε όλοι έξω από τον Κορυδαλλό με επικεφαλής τα συνδικάτα. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση που η δίκη στο Εφετείο ξεκινάει ξανά με απεργία των συνδικάτων.

Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και είναι μπροστά μας σήμερα.

15 Ιουνίου όλοι στο Εφετείο

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μετατρέπουν σε πανεργατικό το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, μέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες σταματάμε να δουλεύουμε στην πρωινή βάρδια μέχρι τις 11πμ, αναβάλλουν μαθήματα και εξετάσεις και κατεβαίνουμε μαζικά με τα πανό των σωματείων και των συλλόγων για να πλημμυρήσουμε την Λ. Αλεξάνδρας.

Το ραντεβού δίνετε 8:00 το πρωί στις 15/6 στο μετρό Αμπελοκήπων και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Εφετείο.

«Με τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος που έγινε κοσμοπλημμύρα στην Λ.Αλεξάνδρας στις 7 Οκτώβρη του 2020 έξω απο το Εφετείο, φτάσαμε στην ιστορική απόφαση με την οποία το δικαστήριο καταδίκασε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Τους έστειλε στη φυλακή για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, τις επιθέσεις κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, των μεταναστών και των αγωνιστών των κινημάτων.

»Στις 15 Ιούνη στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν θα την αφήσουμε να παίζει βρόμικα παιχνίδια εμπλοκής στο πόλεμο στην Ουκρανία και να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων που μετακινούνται προς την Ευρώπη για να σωθούν, να τους δολοφονεί στα σύνορα, να τους επαναπροωθεί παράνομα στην Τουρκία, να τους πνίγει στο Αιγαίο και τον Εβρο.

»Συγκρουόμαστε με τις πολιτικές του ρατσισμού γιατί ανοίγουν ξανά την όρεξη στους φασίστες να προχωράνε σε νέες επιθέσεις όπως στην Θεσσαλονίκη, το Ν. Ηράκλειο, την Κοκκινιά αλλά και πρόσφατα στα Πετράλωνα, τα Πατήσια, το Μενίδι, με βόμβες σε τζαμί, σφαίρες, μαχαίρια και σιδηρογροθιές.

»Θα βρεθούμε στις 15 Ιούνη έξω από το Εφετείο για να απαιτήσουμε να μην πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, να αυξηθούν οι ποινές τους, να μείνουν στην φυλακή.
Έχουμε την δύναμη να νικήσουμε, να τσακίσουμε τους φασίστες και τον ρατσισμό, να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και το βάρβαρο σύστημα».

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 7.00 ως τις 11.00 για όλο το δημόσιο στην Αττική κηρύσσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εφετείο στις 15 Ιουνίου, οπότε και ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

«Με μια ιστορική απόφασή της η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε στις 7 του Οκτώβρη του 2020 τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε γι’ αυτό 7 κορυφαία στελέχη της, σε πολύχρονη φυλάκιση, και συνολικά 15 από τους 17 κατηγορούμενους. Στις 15 Ιουνίου ξεκινά στο Εφετείο η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό. Είναι μια δίκη που αφορά το εργατικό και δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, τη νεολαία κι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Γι’ αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε αγώνες μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα για να οδηγηθούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο και στη φυλακή. Ο αγώνας μας ενάντια στο φασισμό, τον ναζισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητος» προστίθεται στην ανακοίνωση.

πηγή:in.gr

Όλη η επικαιρότητα