Αρθρογραφία

«Χρυσή Ευκαίρια» μέσω θαλάσσης…

«Το επίνειο του Πύργου πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των επόμενων πρωτοβουλιών. Άλλωστε είναι σταθερή επιλογή των μεγάλων Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Ομίλων…»

Έχουν πολλά ακόμη να γίνουν για την τουριστική ανάπτυξή μας, μέσω θαλάσσης. Ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας η ανάγκη αυτή δεν γίνεται απλώς αντιληπτή, αλλά πρέπει να μετατραπεί σε ιδιαιτέρως πιεστική αν σκεφθούμε σοβαρά τις φυσικές δυνατότητες που μπορούμε ακόμη και άμεσα να εκμεταλλευθούμε.

Στην Ημερίδα του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου που είχε ακριβώς το ανωτέρω θέμα ως αντικείμενό της, εκτιμώ ότι διατυπώθησαν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που ωστόσο στο χέρι δημοτικών και δημοσίων φορέων αλλά και εκπροσώπων εταιριών ή ιδιωτών επενδυτών δεν πρέπει να μείνουν επισημάνσεις.

Οφείλουμε να «ξεφύγουμε» από το αρχικό στάδιο των προτάσεων και των σχεδιασμών και να προχωρήσουμε «ανεβάζοντας ταχύτητα» στην απόδοση έργων και εξελιγκτικών παρεμβάσεων. Το γεγονός άλλωστε, ότι δεν έχουμε κεφαλοποιήσει μέχρι τώρα τη δύναμη και την προοπτική που μας δίνει η κρουαζιέρα, αποτελεί ήδη ένα κίνητρο ή αν θέλετε τη βασική αιτία για συγκροτημένες δράσεις πριν χαθεί η «χρυσοφόρα» ευκαιρία…

Σήμερα η χώρα μας, κατέχει μερίδιο 10% από τις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων σε όλη τη Μεσόγειο! Είναι ένα σημαντικό ποσοστό παγκοσμίως και ήδη η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά την Καραϊβική σε ότι αφορά τις πολλαπλές επιλογές δρομολογίων, ανάμεσά τους δε, και το Κατάκολο.

Και μπορεί στατιστικά να καταγράφονται κάποιες μειώσεις, συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε την αύξηση (κατά περίπου 23%) των επιβατών και (κατά 20%) στις προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων για το τρέχον έτος.

Η περιοχή διανύει μια «χρυσή» περίοδο ανάπτυξης και η προγραμματισμένη δραστηριοποίηση 25 νέων, πολυτελών κρουαζιεροπλοίων στην τοπική αγορά το επόμενο διάστημα θα δώσει επιπλέον ώθηση στα μικρότερα λιμάνια (γιατί όχι και εδώ;) και θα επιφέρει διαφοροποιήση στον ανταγωνισμό, τόνισε προσφάτως ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Med Cruise ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της MSC της μεγαλύτερης Εταιρίας κρουαζιέρας στην Ευρώπη.

Παράλληλα η Disney Cruise Lines επιστρέφει «ηχηρά» στην Ελλάδα προσθέτοντας νέα πλοία και νέα δρομολόγια στο πρόγραμμά της. Η συγκεκριμένη Εταιρία από τις πλέον δυναμικές στον χώρο του θαλάσσιου Τουρισμού έχει επιλέξει τέσσερις «σταθμούς» για τη χώρα μας! Τον Πειραιά, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και το Κατάκολο!

Όλα αυτά λοιπόν που ακούγονται ωραία και φαίνονται εντυπωσιακά, μικρή σημασία θα έχουν αν στα Κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν κατανοηθεί ότι χρειάζονται υποδομές και στρατηγικές κινήσεις με διάρκεια για να έχουν και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Το επίνειο του Πύργου, σαφώς και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών για την κρουαζιέρα. Είναι σταθερή επιλογή των μεγαλύτερων Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Ομίλων  στον συγκεκριμένο τουριστικό χώρο και έτσι πρέπει να εκτιμηθεί στον ενδεχόμενο σχεδιασμό προβολής, έργων και οργανωμένης υποδοχής χιλιάδων επισκεπτών.

Όσον αφορά τους τοπικούς παράγοντες, αυτοί παραμένουν στη «νιρβάνα τους…». Δεν αισιοδοξώ και δεν περιμένω κατόπιν τούτου, κάτι ιδιαιτέρως ουσιαστικό. Άλλωστε το Κατάκολο, όπως η Αρχ. Ολυμπία, η Ήλιδα, ο Καϊάφας ή ο Επικ. Απόλλων, δεν χρειάζονται ούτε τη μιζέρια ούτε την μικροπρεπή αντιπαράθεση των Ηλείων. Μακριά από την ευκαιριακή τακτική μας, παίρνουν τη θέση και τη σημασία που τους αξίζει…

Όλη η επικαιρότητα