Αθλητισμός

Χρυσό και ασήμι με Ευρωπαϊκές επιδόσεις η Μ. Τσουκαλά – Χάλκινο για Τόσκα και Λίμι

Η Μαργαρίτα Τσουκαλά με δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές επιδόσεις και δύο μεγάλες νίκες μία χρυσή και μία ασημένια  και ο Κώστας Τόσκα με ένα χάλκινο μετάλλιο ήταν οι αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο για τον Απόλλωνα Πύργου. Χάλκινο μετάλλιο φόρεσε ο Γιώργος Λίμι, με προπονητή το Γιώργο Καλογερόπουλο στον ακοντισμό για λογαριασμό του Ν.Ο. Ζαχάρως με επίδοση 59 μέτρα και 85 εκ.  Εκτός των …μεταλλιούχων οι  αθλητές και αθλήτριες των Σάκη Καίσαρη, Θανάση Παπαγρηγορίου  για τον Απόλλωνα Πύργου έκαναν και Πανελλήνιες μετρήσιμες επιδόσεις βελτιώνοντας και τα ατομικά τους ρεκόρ. Στην αποστολή του Απόλλωνα συμμετείχε και ο προπονητής του Ερμή Πύργου, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος. Βέλτιστα αποτελέσματα είχαν και οι  αθλήτριες του  Κοροίβου Αμαλιάδας- κόουτς ο Μάνος Ασπραδάκης- οι οποίες πραγματοποίησαν   εξαιρετικές εμφανίσεις στα τελικά των αγωνισμάτων τους, σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις και αναγνωρίσιμες θέσεις.

Η Μαργαρίτα Τσουκαλά σάρωσε φέτος τα πάντα στα Πανελλήνια διασυλλογικά. Πανελλήνιο ρεκόρ στα σύνθετα, νίκη στη σφαιροβολία στο ατομικό και δεύτερη στον ακοντισμό με επιδόσεις που την κατατάσσουν σε υψηλή Πανευρωπαϊκή θέση στις κορασίδες. Κέρδισε και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου γυναικών και το Πανελλήνιο Λυκείων.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ (Απόλλων Πύργου)

Χρυσό στη Σφαιροβολία ασημένιο στον  Ακοντισμό

Με 14 μέτρα και 65 εκατοστά το διεθνές πολυεργαλείο των σύνθετων της Ελλάδας, η 17χρονη  Μαργαρίτα Τσουκαλά έκανε επιτεύγματα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Κέρδισε στη σφαιροβολία με  βολή 14 μέτρα και 65 εκατοστά. Η αθλήτρια του Απόλλωνα  εκτίθεται  πλέον και στα ατομικά αγωνίσματα. Στον προκριματικό  της  σφαιροβολίας  με μία  βολή στα 14μ.22εκ. πέρασε στον τελικό δείχνοντας την αυτοπεποίθηση που έχει. Στην προθέρμανση του τελικού του αγωνίσματος η αθλήτρια είχε κάνει βολή πάνω από τα 15μ 55 εκατοστά , ανεπίσημο όριο των Πανευρωπαϊκών και σ’ αυτό το αγώνισμα.

Η «σημαία» του Απόλλωνα Πύργου  ανέβηκε  στο βάθρο  και δεύτερη φορά,  ως  ασημένια Πανελληνιονίκης  στον ακοντισμό  με βολή  51μ.56 εκ. που πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια όπου και αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ της ( παλιό 51μ.18 εκ.) . Η επταθλήτρια προετοιμαζόμενη για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πιστοποίησε την ικανότητά της  με  βολές Ευρωπαϊκού επιπέδου, ρίχνοντας άλλη μία φορά πάνω από τα  51μέτρα και βελτίωσε τη θέση της στη παγκόσμια κατάταξη. Κέρδισε η Ελίνα Τζένκο  του Κενταύρου με τρομερή βολή στα 58μ.05 εκ. (πήρε την Ελληνική υπηκοότητα)  Η Μαργαρίτα  νίκησε την Ελίνα στη σφαιροβολία, παίρνοντας τη ρεβάνς.  «Νιώθω καλά» είπε η πρωταθλήτρια. «Νομίζω ότι με τέτοιες επιδόσεις στο Πανευρωπαϊκό θα είμαι ανταγωνιστική. Δεν είναι εύκολοι οι αγώνες που συγκεντρώνουν τις καλύτερες Ευρωπαίες. Πρέπει να βγάλω επιδόσεις  και στα αγωνίσματα των δρόμων  και αλμάτων. Είμαι καλά καλά… Ευχαριστώ όλους όσοι μας προσέχουν, τους ανθρώπους του Απόλλωνα Πύργου.Εύχομαι υγεία και κάθε πρόοδο στους συναθλητές και συναθλήτριές μου.»

Ο προπονητής Σάκης Καίσαρης ήταν λακωνικός αλλά αισιόδοξος «Οι στόχοι μας κατακτώνται ένας – ένας. Πρέπει στην Ουγγαρία να σημειώσουνε τις επιδόσεις που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής. Η Μαργαρίτα μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της αλλά πρώτα πρέπει να πάμε με τα κεκτημένα. »

Ο Κώστας Τόσκα  με το πρώτο του μεγάλο μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

KΩΣΤΑΣ ΤΟΣΚΑ  (Απόλλων Πύργου)

Χάλκινο στα 400 μ. με εμπόδια

Καταπληκτικός ο 17χρονος Κώστας  Τόσκα στα 400 εμπόδια κέρδισε τον πρώτο του ασημένιο μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα με νέο ατομικό ρεκόρ 56’’ 82 . Ο Κώστας Τόσκας στον τελικό ξεδίπλωσε τις ψυχικές του δυνάμεις, διεκδικώντας καλύτερο χρώμα μεταλλίου μετάλλιο μέχρι το τέλος. Ο πρωταθλητής που γυμνάζεται με τον  Θανάση Παπαγρηγορίου  έκανε δύο φορές ρεκόρ. Στον προκριματικό ήταν πρώτος στη σειρά του με  57’’60 σε με μια κούρσα άκρως υπολογισμένη και μετρημένη όπου πέρασε στον τελικό με τον 3ο καλύτερο χρόνο. Συνολικά ο νέος εμποδιστής  διέλυσε την ατομική του επίδοση από 58’’44 σε 56’’82 κάνοντας δύο ατομικές επιδόσεις μέσα σε λίγες ώρες. «Πετύχαμε τους στόχους μας. Είμαι ικανοποιημένος από την επίδοση και στο βάθρο είναι ωραία. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Θανάση Παπαγρηγορίου, το σύλλογό μου Απόλλωνα Πύργου και την οικογένειά μου.» είπε ο Τόσκας.

Ο Γιώργος Λίμι με τον προπονητή του Άρη Καλογερόπουλο.

ΛΙΜΙ ΓΙΩΡΓΟΣ (Ν.Ο. Ζαχάρως)

Χάλκινο στον ακοντισμό

Στον ακοντισμό ο  17χρονος  κάρφωσε το ακόντιο στα 59 μέτρα και 85 εκατοστά  κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Στον προκριματικό ο αθλητής του Άρη Καλογερόπουλου πέρασε ως δεύτερος στον τελικό με βολή «αγγίζοντας» τα 60 μέτρα. Νικητής στο αγώνισμα με βολή παγκόσμιας κλάσης ο Κρητικός Μάκης Καλογεράκης  του Ο.Φ.Η. 71μέτρα 72 εκατοστά, που του επιτρέπει να φιλοδοξεί για μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Είμαι ικανοποιημένος από το μετάλλιο, αλλά μπορώ και καλύτερα και πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω και τα 65 μέτρα.» Σημειώνεται ότι το όριο για το Πανευρωπαϊκό είναι στα 69 μέτρα.

Ο Μάνος Ασπραδάκης με τα αστεράκια της Αμαλιάδας, Ζωή Τραγουστή και Δήμητρα Κυριαζή

ΖΩΗ ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ (Κόροιβος Αμαλιάδας)

4η στα 100 μέτρα και 8η στα 200 μέτρα

Στα 100 μέτρα η 16χρονη Ζωή  κατετάγη με 12’’46  τέταρτη στον τελικό ανάμεσα σε 83 αθλήτριες που συμμετείχαν στο κατοστάρι. Η Ζωή πέρασε στον τελικό – πρώτη στη σειρά της- με μεγάλη επίδοση  12’’31  και ευνοϊκό άνεμο. Στον τελικό έκανε γρήγορη κούρσα αλλά η 15χρονη Θεσσαλονικιά Πολυνίκη Εμμανουηλίδου με 12’’27, ήταν σε καλύτερη μέρα, ακολουθούμενη από τη Μυτιλινιά Κατερίνα Τζινιέρη με 12’’ 31 και τη Μαρκέλα Παπανδρέου του Κολλεγίου Αθήνας με 12’’33 . Οι τέσσερις μικρές θηλυκές  βολίδες είναι το μέλλον των σπριντ και θα μετρήσουν τις επιδόσεις τους όταν μεγαλώσουν.

Στα 200  μέτρα η σπρίντερ πέρασε εύκολα -πρώτη στη σειρά της στον τελικό- με 25’’ 99 και στις τελικές σειρές αγωνιζόμενη το απόγευμα της Κυριακής κατετάγη στην 8η θέση με 26’’04 . Τα σπριντ είναι τα πολυπληθέστερα αγωνίσματα σ’ αυτές τις ηλικίες και ο συναγωνισμός  εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Την καθοδήγηση των αθλητριών του Κοροίβου είχε ο Μάνος Ασπραδάκης.

2. Η αγωνιστική ομάδα του Απόλλωνα Πύργου, κορυφαία στην Πελοπόννησο στην κατηγορία Παίδων και κορασίδων στο πλέον ανταγωνιστικό Πανελλήνιο αθλητικό πρωτάθλημα στη χώρα με 2500 συμμετοχές. Διακρίνονται: Μπερτσάτου, Δεσπολάρη, Κελεσίδης, Τόσκα, Τσουκαλά, Κυριακόπουλος, Μπεγιάι, Ποϊραζίδη, Γεωργακόπουλος, Μάτσας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΓΙΑΪ  (Απόλλων Πύργου)

5ος στα 2000 με φυσικά εμπόδια

Ο  17 χρονος   Αντώνης Μπεγιάι  με μεγάλη επίδοση 6’23’’93 κατετάγη 5ος  και  νέο ατομικό ρεκόρ  (παλιό 6’32’’)  σε μια πολύ γρήγορη κούρσα. Κέρδισε ο Θανάσης Παπαγιαννούλας της Κηφισιάς με εξαιρετική επίδοση 6’ 00’’67 , (πήρε πρόκριση για το Ευρωπαϊκό) τον ακολούθησε ο Γιαννιώτη Νέστορας Κολιός με  6’ 05’’07,ο Ζήσης Τζαμούρτας του Κολλεγίου Αθήνας 6’12’’21, τέταρτος ο Λασιθιώτης Νίκος Παπαγεωργόπουλος με  6’ 20’’ 14.

Ο αθλητής του  Θανάση Παπαγρηγορίου κατένειμε ολόσωστα τις δυνάμεις στην κούρσα και στο αγώνισμα των 800 μέτρων κυνηγώντας την πρόκριση στα 800 μέτρα, πίεσε πολύ να περάσει ως πρώτος αλλά η κούραση που είχε από τα φυσικά εμπόδια (την προηγούμενη μέρα) τον κατέταξε στην δεύτερη θέση με επίδοση 2’04’11, μακριά από την ατομική του επίδοση και έτσι έμεινε εκτός τελικού στην κούρσα των 800 μέτρων.

Αναμνηστική φωτογραφία του Απόλλωνα Πύργου με τους Καίσαρη και Παπαγρηγορίου τους προπονητές της κορυφαίας αγωνιστικής ομάδας στίβου στην Πελοπόννησο . Μαζί τους οι Γιάννης Ντούσης, Τρύφωνας Βασιλόπουλος (εκ των χοτηγών) και αθλητές και αθλήτριες . Φωτογραφία : Theo Bertsatos , οδός Μανωλοπούλου, Πύργος.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΥΡΙΑΖΗ   (Κόροιβος Αμαλιάδας)

6η στο άλμα τριπλούν

Η 17χρονη Δήμητρα με άλμα στο τριπλούν στα 11μέτρα 60 εκ. ήταν έκτη στον τελικό. Δυστυχώς 12 εκατοστά την χώριζαν  από μια θέση στο βάθρο. Η Δήμητρα πλησίασε το ατομικό της ρεκόρ έδωσε πραγματική μάχη αλλά η Καρδιτσιώτισσα Λεοντίδου (11μ.68 εκ.) και η Παπαδάκη των Μαλίων καθώς και Καβαλιέρου της Λάρισας με ίδια επίδοση (11μ.72) ήταν για ελάχιστα εκατοστά μπροστά της. Κέρδισε η ασυναγώνιστη φέτος Σπυριδούλα Καρύδη με τη μεγάλη επίδοση 12μ 53 εκ. Η  Δήμητρα είχε περάσει στον τελικό με σχετική άνεση 11μ.18 εκ. (1,2 κόντρα άνεμο) ως  έκτη,  θέση που κατέκτησε και στον τελικό. Στο άλμα σε μήκος  η αθλήτρια  έκανε τρεις προσπάθειες  στον προκριματικό, έχει φέτος 5μ.42εκ., αλλά έμεινε εκτός των επιδόσεών της και αποκλείστηκε.

ΔΕΣΠΟΛΛΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΑ     (ΓΣ Απόλλων Πύργου)

8η στα 800 μέτρα

Καταπληκτική η 15χρονη Γεωργία-Μαρία χωρίς καμία εξειδίκευση στην παρατεταμένη ταχύτητα – 800 μέτρα – τρέχοντας για πρώτη φορά την απόσταση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία δείχνοντας ότι έχει εξαιρετικό μέλλον στον αγωνιστικό αθλητισμό. Η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου πέραν των δρόμων, ασχολείται με τα άλματα και τις ρίψεις. Χωρίς να έχει πιεστεί στις προπονήσεις  με την επίδοση που σημείωσε στον προκριματικό 2’23’’47 μπήκε στο χάρτη των μελλουσών πρωταθλητριών με προοπτική αφού η 15 χρονη αυτή την ώρα είναι κορυφαία στη χώρα στην ημιαντοχή και εκεί θα εξειδικευτεί. Η αθλήτρια πέρασε στον τελικό σ’ ένα  αγώνισμα με ιδιαιτερότητες κατετάγη στην 8η θέση με 2’24’’42. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα παγκορασίδων που είναι η κατηγορίας της και αναμένεται να διακριθεί ιδιαίτερα.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (Απόλλων Πύργου)

12ος  στο μήκος

Ο δεκαθλητής Νώντας Γεωργακόπουλος  ανάμεσα σε 56 άλτες κατάφερε να περάσει στον τελικό με πολύ καλή επίδοση με 6 μέτρα και 48 εκατοστά αλλά στον τελικό δεν κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο άλμα. Πέτυχε 6μ. και 13 εκ. μένοντας 12ος  κάνοντας μόνο τρία άλματα.

ΧΑΡΗΣ   ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  (Απόλλων Πύργου) 

Μπορεί να μην πέρασε στον τελικό στα 110 εμπόδια  ο 17χρονος Κυριακόπουλος  αλλά πέτυχε νέα ατομική επίδοση 15’’61  ήταν 5ος στη σειρά του και στον συνολικό πίνακα κατετάγη 13ος . Προπονητής του είναι  ο Δημήτρης Κυριακόπουλος που γυμνάζει αθλητές στον Ερμή Πύργου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΜΑΚΡΗ  (Ν.Ο. Ζαχάρως)

Η Παναγιώτα Μακρή  του   ΝΟ ΖΑΧΑΡΩΣ έμεινε 14η στην τελική κατάταξη. Ήταν πολύ άτυχη γιατί στον προκριματικό του ακοντισμού σημείωσε βολή 36μέτρα 32 εκ. και για 30 εκατοστά δεν πέρασε στον τελικό. Τέσσερις  αθλήτριες πέρασαν στον τελικό από βολές από 36μ.60 εκ. έως 37μ.03 εκ .

ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ  ( Απόλλων Πύργου)  

Ο 17χρονος  Ηλίας Κελεσίδης στο  άλμα σε μήκος ήταν  κατέβηκε με την 15η επίδοση στους 56 αθλητές που συμμετείχαν στον προκριματικό  δεν βρήκε έγκυρο άλμα  δε βαθμολογήθηκε και έμεινε εκτός τελικού, που με τις φετινές επιδόσεις  «προσγειωνόταν» και στα μετάλλια.

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΤΣΑΣ (Απόλλων Πύργου)

Ο 17χρονος  Βασίλης  Μάτσας  αγωνίστηκε στον ακοντισμό. Στον προκριματικό έκανε  48 μέτρα αλλά δεν έφταναν για να περάσει στον τελικό μένοντας στην 15η θέση. Δεν αγωνίστηκε στη σφαιροβολία λόγω αδιαθεσίας .

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΠΕΡΤΣΑΤΟΥ  (Απόλλων Πύργου)

Η 16χρονη Διονυσία Μπερτσάτου  κληρώθηκε στην πρώτη διαδρομή  αλλά έκανε γενναία κούρσα στα προκριματικά των  400 εμποδίων πετυχαίνοντας το  πρωί 74’’59 .Η Διονυσία είναι μια αθλήτρια η οποία και τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στην κατηγορία κορασίδων.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ (Αθηνόδωρου Αιγίου)

Η  15χρονη παγκορασίδα  Δήμητρα- κόρη του προπονητή ποδοσφαίρου- του σωματείου της  Αιγιάλειας τρέχοντας για πρώτη φορά στα 1500 μέτρα σημείωσε 5’06’’84 ήταν 11η αλλά 5η στην ηλικία της. Η αθλήτρια θα επανεμφανιστεί στο πρωτάθλημα παγκορασίδων της Χαλκίδας με πιθανότητες διάκρισης.

ΝΙΚΟΛΙΑ ΠΟΙΡΑΖΙΔΗ (Απόλλων Πύργου)

Η 14χρονη Διονυσία, η μικρότερη της παρέας του Απόλλωνα Πύργου, δεν έφτασε το ατομικό της ρεκόρ , έμεινε στα 5μ12 εκ. στον προκριματικό που έγινε πρωί αλλά απέκτησε εμπειρίες σε έναν αγώνα που έγιναν εξάμετρες προσπάθειες μεγαλύτερων  ηλικιών. Η  νεαρά άλτρια προοπτικής θέτει υποψηφιότητα για την πρώτη θέση στο βάθρο στην κατηγορίας  των παγκορασίδων  το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Χαλκίδα.

Όλη η επικαιρότητα