Επιχειρήσεις Ηλεία

Click away… «Ταφόπλακα» στην τοπική αγορά: Δυσάρεστη έκπληξη για τους εμπόρους της Ηλείας – Τι δηλώνουν

Ακούστε το άρθρο

Τσουνάμι αντιδράσεων από πλευράς εμπόρων – ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων μέτρων λειτουργίας της Αγοράς από την Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να βασιστεί στην τεχνολογία και να μην ανοίξει με το «κανονικό» τρόπο τα εμπορικά καταστήματα, αλλά μόνο με τη διαδικασία του click away από αύριο, Κυριακή.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι πρόεδροι των Εμπορικών συλλόγων του νομού Ηλείας και του Επιμελητηρίου ασκούν δριμεία κριτική στην απόφαση να επιλεχθεί το click away ως τρόπος για να λειτουργήσουν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Το μέτρο κρίνεται ως ανεπαρκές και άστοχο ενώ χαρακτηρίζεται ως… ταφόπλακα από τους εμπόρους, που έχουν πληγεί οικονομικά σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν, τη στιγμή που η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop)…

Η ελπίδα ότι η Κυβερνητική απόφαση θα ήταν διαφορετική και θα δινόταν η ευκαιρία να δουλέψει κανονικά το λιανεμπόριο εν’ όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διαψεύστηκε…

Ως αντίλογο οι έμποροι ζητούν να υπάρξουν μέτρα οικονομικής στήριξης -αφού είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τα νέα μέτρα-  ειδάλλως το μέλλον τους προβλέπεται όχι απλά ζοφερό αλλά αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς από αυτούς.

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ-
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου
«Μας κουνάνε και το δάκτυλο…»

«Με τη σημερινή ανακοίνωση λειτουργίας του εμπορίου μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στους εμπόρους. Μας έτρεφαν ελπίδες τόσες μέρες ότι θα ανοίξουμε. Είναι παράλογο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που γίνεται αυτό.

Ο εμπορικός κόσμος σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την υγειονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν γίνεται άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα το λιανεμπόριο να πληρώνει την κρίση. Μπορούσε το εμπόριο και το λιανεμπόριο να λειτουργήσει από την αρχή με τηλεφωνικά ραντεβού, ακριβώς δηλαδή ότι ανακοίνωσε τώρα το Υπουργείο.

Δεν γίνετε να μην βλέπουμε κανένα lockdown και μόνο τα καταστήματά μας να είναι κλειστά, να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας απειλούν με μεγάλα πρόστιμα ότι τα καταστήματα θα προκαλέσουν συνωστισμό και μετάδοση του ιού. Άλλωστε αποδεδειγμένα τα καταστήματα τηρούσαν και τηρούν τα υγειονομικά μέτρα. Η κατάσταση της αγοράς είναι πλέον δραματική και μονάχα οι έμποροι και επαγγελματίες πληρώνουν την κρίση. Επιθυμούν οι μικροί έμποροι να πεθάνουν. Ζητάμε να αφήσει η κυβέρνηση τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τηλεφωνικά ραντεβού και είσοδο του πελάτη στο κατάστημα με όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλιώς από την αρχή της νέας χρονιάς δεν γνωρίζω αν θα είμαι πρόεδρος εμπορικού συλλόγου ή νεκροταφείου, διότι δεν θα υπάρχουν έμποροι για να εκπροσωπήσουμε».

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Απογοήτευση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Αμαλιάδας, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, αλλά όλο αυτό το διάστημα θα μπορούν να λειτουργούν με… click away, μέσα από μια διαδικασία άγνωστη, δαιδαλώδη για πολλούς και άρα αποτρεπτική!

Οι έμποροι της πόλης, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να «βουλιάζουν» από τον μηδενικό τζίρο και τα χρέη που συσσωρεύονται, αναγκάζονται να μπουν σε μια διαδικασία «κυνηγιού με το… τουφέκι» για πελάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους και κυρίως αυτοί που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν εύκολο να κατανοήσουν τη «λογική» του click away, χωρίς να έχουν κάνει μια έρευνα αγοράς προηγουμένως…

Την αντίθεσή του σε αυτό το μέτρο, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας και μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου κ. Νίκος Σιαψάλης, ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας και η Ομοσπονδία Πελοποννήσου, έχουν εκφράσει από την αρχή την αντίρρησή τους σε μέτρα τύπου click away. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει και πολύ περισσότερο να αποδώσει στα καταστήματά μας.

Ο κόσμος έχει μάθει και είναι το σωστό, να προσέρχεται στα καταστήματα και να δοκιμάζει αυτά που μπορεί να επιλέξει να αγοράσει. Για άλλη μια φορά, όλα έρχονται στα μέτρα των μεγάλων καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων. Και με αυτόν τον τρόπο θα μας έχουν ανοιχτούς για να μην πάρουμε τίποτα. Ούτε επιδόματα, ούτε τίποτα.

Εμείς ζητάμε άμεσα, αφού είναι έτσι η κατάσταση και η κυβέρνηση δεν μας ανοίγει κανονικά, να μας δώσει άμεσα επίδομα για την διαβίωση των οικογενειών των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Δεν πάει άλλο, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.

Η κατάσταση είναι τραγική και όλο χειροτερεύει. Υπάρχουν επιχειρηματίες, που ήδη καταστρέφονται. Έχουν επενδύσει στα καταστήματά τους, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» κανονικά, εισόδημα δεν έχουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους, έρχονται γιορτές και δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ. Πλέον δεν θέλουμε αναστολές εδώ που έχουμε φτάσει. Ζητάμε διαγραφές χρεών».

«Στηρίζουμε την τοπική αγορά»

Ο κ. Σιαψάλης, έκανε έκκληση στους πολίτες της Αμαλιάδας και γενικότερα της Ηλείας, να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση: «Με αφορμή την εφαρμογή του click away, κάνουμε μια μεγάλη παράκληση στον κόσμο, στους συμπολίτες μας, να σταματήσει να ψωνίζει από το ίντερνετ και τα πολυκαταστήματα και να τηλεφωνεί στο κάθε κατάστημα της Αμαλιάδας, της Ηλείας, να τους εξυπηρετούμε και να τους πηγαίνουμε και τις παραγγελίες στο σπίτι, οποιαδήποτε ώρα.

Δεν πρέπει να φύγει ούτε ένα ευρώ από την πόλη μας, γιατί η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αυτό θα φανεί σε όλους μας, μετά την πανδημία, που πολλά καταστήματα δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν.

Πρέπει να αλληλοϋποστηριχτούμε. Η Πολιτεία δεν βοηθάει και μόνοι μας πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, για το καλό της τοπικής κοινωνίας…».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας
«Το click away δεν αποτελεί λύση»…

«Η στοχοποίηση του λιανικού εμπορίου ως παράγοντα υπέρ-μετάδοσης του ιού δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν άλλα σημεία που διευκολύνουν πιο πολύ την υπέρ-μετάδοση και σε καμία περίπτωση δεν είναι το λιανικό εμπόριο.

Ειδικά η μικρή επιχείρηση μέχρι τώρα τήρησε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και δεν υπήρξαν δείγματα ότι αυτή η διαδικασία είχε αρνητικές συνέπειες στο θέμα της μετάδοσης του ιού. Από εκεί και πέρα η εφαρμογή της μεθόδου του click away δεν αποτελεί διέξοδο για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ θα δημιουργήσει σύγχυση αφού δεν αφορά εμπορεύματα για τα οποία ο καταναλωτής πρέπει να έχει προσωπική άποψη να τα δοκιμάσει πριν τα αγοράσει. Σαφέστατα δεν αποτελεί λύση…

Το Επιμελητήριο Ηλείας είναι υπέρ του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά πάντα σε συνδυασμό με τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων. Στηρίζουμε τα φυσικά καταστήματα και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Πολιτεία εφόσον παίρνει αυτά τα σκληρά μέτρα πρέπει να βρει τρόπους πραγματικής υποστήριξης των συγκεκριμένων συναδέλφων του λιανεμπορίου. Οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις τους αλλά έχουν, πλέον, και υποχρεώσεις επιβίωσης από εδώ και στο εξής.

Άρα οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται το οποίο ουσιαστικά πλήττει τη συγκεκριμένη τάξη πρέπει να συνδέεται και με ανάλογα μέτρα οικονομικής στήριξης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας
«Απόλυτη αποτυχία»

«Πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία. Click away σημαίνει e-shop και προπληρωμή. Αυτό στην επαρχία δεν υποστηρίζεται. Θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι η επαρχιακή αγορά δεν έχει σχέση με αυτή της Αθήνας. Στηρίζουν τις αλυσίδες και βάζουν λουκέτο στα μικρά μαγαζιά. Μας έχουν φθάσει στα όριά μας και κάνω μια πρώτη σκέψη, μήπως δηλαδή είναι η ώρα των κινητοποιήσεων από τη μεριά των εμπόρων».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ
Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Λεχαινών
«20 μέτρα καλώδιο…»

«Δυστυχώς με το σύστημα click away εδώ στα Λεχαινά είναι ζήτημα αν θα δουλέψει το ένα στα 10 καταστήματα. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα τηλεφωνικά ραντεβού. Υπάρχουν όμως και πρακτικά προβλήματα. Πώς θα δοκιμάσεις ρούχα και υποδήματα; Αν δεν σου κάνουν σε μέγεθος θα πρέπει να ξαναβγείς έξω. Από την άλλη καταστηματάρχες που επικοινωνούν με τραπεζικά καταστήματα για να εξασφαλίσουν ασύρματο POS παίρνουν την εξής απάντηση: “οι αιτήσεις είναι πολλές και δεν πρόκειται να εξυπηρετηθείτε για ασύρματο. Φροντίστε να έχετε καλώδιο 15- 20 μέτρα και να βγαίνετε στο πεζοδρόμιο…”. Δυστυχώς η αγορά με το σύστημα αυτό δεν θα λειτουργήσει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως
«Άμεσο πρόβλημα επιβίωσης»

«Οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης μας βρίσκουν αντίθετους. Η αγορά της Ζαχάρως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα μέθοδο αγορών, το “click away”. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά οι μικρές και οι μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις θα υποστούν πάλι την απώλεια του τζίρου. Δεν μπορούμε με τις τηλεφωνικές παραγγελίες να αναπληρώσουμε τον χαμένο τζίρο όλου αυτού του διαστήματος, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, διότι ανέμεναν τα Χριστούγεννα για να δουλέψουν ειδικά τα καταστήματα με είδη δώρων, ένδυσης και υπόδησης. Πρόκειται για επιχειρήσεις που αν δεν μπει ο πελάτης μέσα, δεν είναι εύκολο να πουλήσουν. Σίγουρα θα υπάρξει συνεννόηση με την ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Ηλείας και τους υπόλοιπους εμπορικούς συλλόγους προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση με μοναδικό αίτημα το άμεσο άνοιγμα των επιχειρήσεων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας
«Ταφόπλακα του εμπορίου»

«Είναι η ταφόπλακα του ελληνικού εμπορίου. Το 90% των μαγαζιών δεν διαθέτουν e-shop. Για πιο click away μας μιλάνε; Πέρα από αυτό γίνεται κι ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα των καταναλωτών. Το αστείο πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή. Θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Δεν θα συμμετέχουμε στον θάνατο του Έλληνα εμπόρου».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας
«Δεν εξυπηρετεί»

«Έχουμε ζητήσει ως ομοσπονδία στη δική μας Περιφερειακή Ενότητα να ανοίξουν τα καταστήματα, διότι η διασπορά δεν είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη (μικρές πόλεις) και επειδή δεν έχουμε μεγάλα εμπορικά κέντρα αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρά καταστήματα χωρίς συνωστισμό, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να τηρηθούν οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Είναι κρίσιμη η περίοδος για το λιανεμπόριο μέχρι τις γιορτές, η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε  να ανοίξουν τα καταστήματα. Η μη λειτουργία τους θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα έλλειψης εσόδων για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα και να λειτουργήσουν τα καταστήματα. Αυτός ο τρόπος που εξαγγέλθηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων δεν φαίνεται να εξυπηρετεί την πλειοψηφία των επιχειρήσεων αλλά και τον καταναλωτή».

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας
«Ας είναι τα τελευταία απομονωμένα Χριστούγεννα» 

Το θεωρώ απόλυτα σωστό. Αλλά θα υπάρξει προβληματισμός λόγω του ότι η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταστημάτων, γι’ αυτό και τίθεται υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο το λιανικό εμπόριο θα μπορέσει να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Από την άλλη έχουμε 102 νεκρούς την ημέρα που δεν μπορούμε να τους αγνοούμε. Γι’ αυτό ας δουλέψουμε όλοι με μέτρο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Είναι γνωστό εξάλλου από την αρχαιότητα το “παν μέτρο άριστον”. Εξάλλου θα πρέπει να δείξουμε υπομονή αφού υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου (είναι πολύ κοντά να δοθεί για χρήση) για να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα. Εξάλλου είναι ευχής έργο το τρίτο κύμα της πανδημίας που θα ακολουθήσει όσον αφορά τον κορωνοϊό να μην έχουμε απώλεια ζωής. Θα πρέπει να γίνει με προσοχή η διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας για να μην υποθηκεύσουμε και το 2021. Ας είναι τα τελευταία απομονωμένα Χριστούγεννα».

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τραγανού
«Χάθηκε ένα πλαφόν;»

«Δεν ξέρω ποιος σοφός  το σκέφτηκε αυτό με το τηλεφωνικό ραντεβού και το click Away. Να μου πουν εμένα του απλού έμπορα, πως θα δοκιμάσει παντελόνι ο πελάτης και πόσες φορές θα πρέπει να βγει τελικά από το σπίτι του για μια αγορά. Δεν βρέθηκε ένας φωστήρας να βάλει πλαφόν σε μικρές αγορές; Δηλαδή σε χωριά με 2-3.000 κατοίκους η αγορά να είναι ανοικτή και προσβάσιμη για άλλους και να υπάρχει όριο πελατών σε κάθε κατάστημα. Πως θα ζήσουν τα μικρά καταστήματα με αυτά τα μέτρα; Μας πάνε για κλείσιμο και θα ζήσουν τα πολυκαταστήματα και τα e-shop εφόσον εκσυγχρονιστούν βέβαια οι ταχυμεταφορές».

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΝΑΡΟΣ
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων
«Είναι …ταφόπλακα για τις μικρές επιχειρήσεις»

«Click away…. ή αλλιώς μια απόφαση ” ταφόπλακα ” για τις μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Πώς θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων του λιανικού εμπορίου το …click away; Αν δεν διαγραφούν οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία για τους μήνες που έχει επιβληθεί το κλείσιμο τους κι αν δεν εξασφαλιστεί η επιβίωση των εμπόρων και των οικογενειών τους μέσω εγχρήματων πραγματικών παροχών, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ στην covid 19 κρίση… Το click away δυστυχώς δεν θα έχει επιτυχία. Είμαι κάθετος σε αυτό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον βασικό λόγο που έχουμε τις επιχειρήσεις μας, που είναι η κάλυψη των οικογενειακών αναγκών και των υποχρεώσεων μας».

Αντωνακόπουλος για νέα μέτρα: «Καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» 

Κινούμενος συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπων ενίσχυσης των βαριά πληγέντων από τη συνεχιζόμενη κατάσταση λόγω κορονοϊού, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, είχε χθες νέα συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της πόλης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη και τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Θανάση Μπούκλη, Νίκο Τζαμαλή, Βασίλη Σιγούρο, για να συζητήσει μαζί τους -εκ νέου- την εξέταση τρόπων βοήθειας με κάθε τρόπο, και κυρίως τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης. Πάντα με βάση τα υπάρχοντα, νόμιμα και ισχύοντα κανονιστικά πλαίσια.

Στη συνάντηση αυτή που μετείχε κι ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Βγενόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου ενημέρωσε για τις ενέργειες που ήδη κάνει ο Δήμος εξαντλώντας κάθε όριο και περιθώριο ώστε να εξασφαλιστεί μια οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί οι κλάδοι με όποιον εφικτό τρόπο.

«Δεν μπορεί η Ηλεία να είναι στην ίδια κατηγορία με πόλεις της Βόρειας Ελλάδας»…

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που είναι ακόμα πιο δυσμενείς για την αγορά (σε σχέση και με το ουσιαστικά παρατεινόμενο κλείσιμο της λειτουργίας του λιανεμπορίου και για ολόκληρη την εορταστική περίοδο), όπου πλέον νέες μεγάλες απώλειες συσσωρεύονται!

Ο δήμαρχος Πύργου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που γίνεται πιο επίκαιρο μετά και τις νέες επίσημες ανακοινώσεις, είναι ότι τα μέτρα για το ποια καταστήματα και πώς ανοίγουν, ουσιαστικά καταστρέφουν την μικρομεσαία επιχείρηση. Ουσιαστικά την αφανίζουν, βοηθούν τα μεγάλα trast, και νομίζω πώς όλη η Ελλάδα πρέπει να ξεσηκωθεί και να ζητήσει αναθεώρηση-βελτίωση αυτών των μέτρων και περαιτέρω εισοδηματική ενίσχυση αυτών που σηκώνουν όλο το βάρος. Και που δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής γι’ αυτούς.

Πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών!

Εμείς ως Αυτοδιοίκηση λέμε ότι αυτά τα μέτρα ουσιαστικά καταστρέφουν ότι έχει απομείνει. Καταστρέφεται τουλάχιστον το 70% του οικονομικού ιστού. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι ο θάνατος της μικρομεσαίας επιχείρησης! Είναι όλο λάθος αυτό που γίνεται, και χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες στηρίξεις ενίσχυσης από την πολιτεία!

Έχουν τρόπο να συγκρατήσουν τον κίνδυνο, όπως έπρεπε από κάποιο σημείο κι έπειτα να κάνουν μια διαβάθμιση του lock down. Δεν μπορεί π.χ. η Ηλεία να είναι στην ίδια κατηγορία με πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο όποιος συγχρωτισμός είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περαιτέρω επίβλεψη.

Οι νέες ανακοινώσεις γύρω από το άνοιγμα των καταστημάτων δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Δώρο άδωρον… λόγω κριτηρίων»

Σε ότι αφορά τη θέληση για προσφορά οικονομικής ενίσχυσης, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε πως «Κάποιοι άλλοι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν δίπλα στους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια κ.τ.λ. Βέβαια υπάρχει μια ενιαία  οδηγία, την οποία προσπαθήσαμε να την εφαρμόσουμε όπως συμβαίνει στη διανομή ενός χρηματικού ποσού από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με βάση την κρατική αυτή οδηγία, δεν βρέθηκε κανένας δικαιούχος ως τώρα. Γιατί είναι πολλά και πολύπλοκα τα σχετικά κριτήρια! Άρα μιλάμε για …δώρο άδωρον και αυτό σαφώς είναι λιγάκι ειρωνικό. Την εποχή που υπάρχει τέτοια φτώχεια, τέτοια αποσάθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, να λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας δικαιούχος να πάρει π.χ. 300 ευρώ. Εμείς θα ζητήσουμε να αλλάξει αυτό».

Όλη η επικαιρότητα