Ελλάδα Οικονομία

CNBC: Στα όρια της φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες!

Ακούστε το άρθρο

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προετοιμάζεται για την επιστροφή της στις αγορές, ωστόσο υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα που πρέπει να λύσει, προκειμένου να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά η ελληνική οικονομία», υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το CNBC, επικαλούμενο μερίδα αναλυτών.

«Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 τρία προγράμματα διάσωσης. Το τρέχον – τρίτο – πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με στόχο να εκπνεύσει το 2018. Παρά τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, δομικής και διαρθρωτικής φύσης ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα», δηλώνει, μιλώντας στο πρακτορείο, ο James Athey, manager της Aberdeen Asset Management.

«Μέχρι η ελληνική οικονομία να υιοθετήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο, ικανό να αποδειχθεί παραγωγικό και να αποδώσει καρπούς ώστε να διασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται σε πακέτα διάσωσης και εξωτερική βοήθεια, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως η χώρα ακολουθεί ένα υγιές μονοπάτι», εξηγεί ο ίδιος.

Ερωτηθείς ο αναλυτής με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, από τη στιγμή που ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν το κάνει, ο Athey απάντησε ως εξής: «Δεν ξέρω».

«Φαντάζομαι πως τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να θεωρηθούν ένα παράθυρο ευκαιρίας, από τη στιγμή που οι αποδόσεις τους υποχωρούν διαρκώς τώρα τελευταία», προσθέτει.

«Η απόπειρα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές συνιστά μια στρατηγική κίνηση και οι επενδυτές αυτό το γνωρίζουν», σημειώνει, με τη σειρά του, ο Michael Bapis, γενικός διευθυντής της Bapis.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την επάνοδό της στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να χρειαστεί ένα ακόμη δάνειο», τονίζει ο Bapis, δηλώνοντας πως θα έκανε επενδύσεις στην Ελλάδα, με «συγκρατημένη αισιοδοξία».

«Παρά το γεγονός πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σιγά σιγά, πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων κινδυνεύει να βρεθεί στο όριο της φτώχειας», σπεύδει, ωστόσο, να προειδοποιήσει ο Bapis.

Πηγή: economy365.gr

Όλη η επικαιρότητα