Ελλάδα

Combat 18: Μέχρι και πολυώροφο κτίριο θα μπορούσε να ανατινάξει η νεοναζιστική οργάνωση

Ακούστε το άρθρο
Εντυπωσιακό βομβιστικό πλήγμα, τινάζοντας στον αέρα πολυώροφο κτίριο και προκαλώντας καταστροφές σε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο θα μπορούσαν να καταφέρουν με τα υλικά που βρέθηκαν σε γιάφκες, τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σημάνει συναγερμός καθώς ανάμεσα στα κατασχεθέντα βρέθηκαν και 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας. Υλικό που αποτελεί τη βάση για την κατασκευή της επικίνδυνης εκρηκτικής ύλης ANFO, γνωστής στη διεθνή βιβλιογραφία των τρομοκρατικών οργανώσεων ως «το εκρηκτικό μείγμα των φτωχών».

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη απετέλεσε τη «σφραγίδα » του Επαναστατικού Αγώνα . Την χρησιμοποίησε σε μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις όπως στην Τράπεζα στης Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014 ισοπεδώνοντας ολόκληρο τετράγωνο στο κέντρο της Αθήνας . Παρόμοια εκρηκτική ύλη η οργάνωση χρησιμοποίησε στις βομβιστικές επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία της Citybank τον Φεβρουάριο του 2009 και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

Η εκρηκτική ύλη ANFO που αποτελεί μείγμα νιτρικού αμμωνίου και υγρού καυσίμου σε σημαντικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει μεγάλης εμβέλειας καταστροφές. Το αποκαλούν «εκρηκτικό του φτωχού» και είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε οπλοστάσια τρομοκρατικών οργανώσεων, επειδή παρασκευάζεται εύκολα από φθηνά υλικά του εμπορίου.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πλέον την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι αν η νεοναζιστική οργάνωση η οποία εξαρθρώθηκε προετοίμαζε το επόμενο επιχειρησιακό βήμα με την παρασκευή ANFO προκειμένου να προχωρήσει σε μεγάλου βεληνεκούς ενέργειες ,

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πρόλαβαν τον συγκεκριμένο νεοναζιστικό πυρήνα εν τη γενέσει του , στα πρώτα στάδια ,πριν αναβαθμίσει την επιχειρησιακή του δράση με ισχυρές βομβιστικές επιθέσεις.

Τα υλικά άλλωστε που βρέθηκαν συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η οργάνωση των ακροδεξιών ,δεν θα έμενε στα γκαζάκια και σε εμπρησμούς σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια ,αλλά σύντομα θα προχωρούσε σε πιο σύνθετες ενέργειες.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές είναι η ριζοσπαστικοποίηση που παρατηρείται στον ακροδεξιό χώρο . Οι ομάδες δράσης που πρόσκεινται στον συγκεκριμένο χώρο δεν περιορίζονται στα συνθήματα και στα πογκρόμ εναντίον μεταναστών. Προχωρούν πλέον στην συγκρότηση οργανώσεων με δομημένη συνεχή δράση. Και το σημαντικότερο είναι ότι στρατολογούν νέους από την δεξαμενή της οργής και της ανασφάλειας λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ξυπνά οδυνηρές μνήμες από την δράση ακροδεξιών οργανώσεων στο παρελθόν.

Μνήμες από το 1978 που σημειώθηκαν δυο ισχυρές αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις. Η πρώτη ήταν στις 11 Μαρτίου ,όταν οργάνωση ακροδεξιών ,τοποθέτησε ωρολογιακή βόμβα κάτω από κάθισμα στον κινηματογράφο Ελλη την ώρα της προβολής της Σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο τόξο». Από την έκρηξη της βόμβας τραυματίσθηκαν δεκαοκτώ θεατές εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά. Τρεις μήνες αργότερα από βόμβα ακροδεξιών σε άλλο κινηματογράφο ,πάλι κατά τη διάρκεια προβολής Σοβιετικής ταινίας, τραυματίσθηκαν δεκαπέντε θεατές.

Ποιος ήταν ο αρχηγός της Combat 18
Από τα Γιάννενα όπου ζει, συντόνιζε τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18 ο αρχηγός της. Και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε επαρχιακή πόλη, τα μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα φρόντιζαν να ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του.

Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνικό παντοπωλείο και κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που διαμένουν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες χτυπούσαν με μολότοφ και γκαζάκια τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18, που έπεσαν στα δίχτυα της αντιτρομοκρατικής.

Το Σεπτέμβριο του 2015 τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μενίδι, ενώ τον Απρίλιο του 2016 σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο στο Ολυμπιακό Χωριό. Ανάμεσα στις περίπου 30 επιθέσεις τους από το 2015 μέχρι σήμερα, καταγράφεται και η εμπρηστική επίθεση τους σε κτίριο στην οδό Κάνιγγος, όπου στεγάζονται πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, όπου μάλιστα είχαν κινδυνεύσει και μικρά παιδιά.

Η αντιτρομοκρατική, αθόρυβα και κάτω από άκρα μυστικότητα, άρχισε να έρευνα τη δράση συγκεκριμένων ατόμων και διαπίστωσε ότι πρόκειται για βασικά μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα της ακραίας οργάνωσης.

Η δράση τους έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου χτύπησαν δυο φορές την  κατάληψη της Libertatia,την οποία μάλιστα άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς πριν περίπου ενάμιση μήνα, ενώ δυο φορές – Απρίλιο 2016 και Φεβρουάριο 2016 – έβαλαν γκαζάκια και στο στέκι Sabot, επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: in.gr, cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα