Υγεία

Covid-19: Πότε είναι ασφαλές να δείτε κάποιον μετά την ανάρρωση;

Ακούστε το άρθρο

Καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 στην χώρα παραμένουν ψηλά, οι πιθανότητες να γνωρίζετε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό, αυξάνονται σημαντικά.

Επώαση και χρόνος μετάδοσης

Η αναπνευστική λοίμωξη της Covid-19 μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και αερομεταφερόμενων σωματιδίων, που «εκτοξεύονται» όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή ακόμα και τραγουδάει σε κοντινή απόσταση από κάποιον άλλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στην περίπτωση μόλυνσης, το άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό και να εκδηλώσει ή και όχι ορισμένα συμπτώματα, με την περίοδο επώασης να κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας, μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες για να ανακάμψει από ήπια ασθένεια ή περισσότερο από έξι εβδομάδες για πιο σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να απαιτούν νοσηλεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες.

Πότε είναι ασφαλές να τον δούμε;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι ασφαλές να βρεθείτε κοντά σε κάποιον που έχει περάσει την Covid-19 ανάλογα με τα συμπτώματά του και ιδιαίτερα εξαρτάται από την απουσία αυτών.

Παρόλο που κάθε κατάσταση είναι διαφορετική -γεγονός που αναγνωρίζεται από το CDC – επισημαίνεται ότι είναι ασφαλές να δείτε κάποιον που έχει προσβληθεί και ξεπεράσει τον νέο κορωνοϊό, όταν πληρούνται και τα τρία κριτήρια:

  • Έχουν περάσει δέκα ημέρες από τότε που ξεκίνησαν τα συμπτώματα.
  • Δεν εμφάνισαν πυρετό αλλά ούτε πήραν και κάποιο αντιπυρετικό για τουλάχιστον 24 ώρες.
  • Τα συμπτώματά τους (όπως βήχας και δύσπνοια) έχουν βελτιωθεί.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι τα άτομα που αναρρώνουν από την Covid-19 μπορεί να έχουν κάποια παρατεταμένα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση ή επίμονο βήχα ή πονοκέφαλο, σύμφωνα με τον Δρ. William Schaffner, ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεταδοτικοί. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για σωματική αποκατάσταση» καταλήγει.

via

Όλη η επικαιρότητα