Ηλεία Υγεία

Covid-19: Σε ανησυχητικά επίπεδα το ιικό φορτίο στην Ηλεία- Στο «κόκκινο» παραμένει ο κάμπος

Ακούστε το άρθρο

Σε ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται το ιικό φορτίο στην Ηλεία αφού σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Δήμοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Ήλιδας, διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα μια ραγδαία αύξηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Βάρδας, όπου με βάσει τους λοιμωξιολόγους είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη επιδημιολογικά.

Με βάση εκτιμήσεις των ειδικών χθες η κατάσταση όσον αφορά την καταγραφή των κρουσμάτων δεν θα είναι και πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης παραμένει στο «κόκκινο» ενώ test για τον κορωνοϊό διενεργούνται σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και φυσικά στη Βάρδα όπου εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

“Η κατάσταση στο Δήμο έχει σταθεροποιηθεί όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. Εμάς το πρόβλημα έγινε εντονότερο λόγω των κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν στο γηροκομείο. Είμαστε ο Δήμος που έχει κάνει τα περισσότερα rapid test γιατί θέλουμε να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα με το τι συμβαίνει. Ο ΕΟΔΥ έχει γίνει πλέον μόνιμος κάτοικος του Δήμου μας. Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μία αποκλιμάκωση της κατάστασης γιατί όπως λένε οι ειδικοί τα μέτρα αποδίδουν μετά την έλευση των 15 ημερών”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.

Αμαλιάδα

Ενώ και στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδος η αύξηση των ασθενών που έχουν νοσήσει από covid-19 έχει προκαλέσει ανησυχία με τον Δήμο να παίρνουν τα μέτρα που απαιτείται. Μάλιστα στα  πλαίσια αυτά εντάσσεται και η διενέργεια rapid test προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα με την διάδοση της πανδημίας στην Περιοχή

Τη Δευτέρα στο κτίριο της  Βιβλιοθήκης  Αμαλιάδας από το πρωί έως το μεσημέρι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί τεστ COVID 19 στους κατοίκους της περιοχής.  Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης : «Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση στο Δήμο μας μετά την εκδήλωση ενός αριθμού κρουσμάτων COVID 19 τις δύο προηγούμενες ημέρες. Στο  Νοσοκομείο Αμαλιάδας πραγματοποιούνται ήδη από χθες έλεγχοι των στενών επαφών τους.  Είναι ενθαρρυντικό ότι μέχρι τώρα, όλα αυτά τα δείγματα ήταν αρνητικά. Επιπλέον, μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, κλιμάκιο του Οργανισμού από την Πάτρα, θα βρίσκεται τη Δευτέρα 15/2 στο κτίριο της  Βιβλιοθήκης  Αμαλιάδας, τις ώρες 9:00-13:00,  προκειμένου να γίνουν επιπλέον έλεγχοι και  όσο το δυνατόν πληρέστερη ιχνηλάτηση, ιδιαίτερα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά  τη σημασία της πιστής τήρησης από όλους των μέτρων προστασίας. Ακόμα και μια μικρή ολιγωρία μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά. Πρόκειται για μια κατάσταση δυναμική, που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να ανατραπεί.  Προσέχουμε, λοιπόν, ώστε να διατηρήσουμε μια πόλη και μια περιοχή ασφαλή, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της,  για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε το συντομότερο στις οικονομικές και κοινωνικές μας δραστηριότητες».

Εμβολιασμοί

Εξάλλου χθες η Διοίκηση της 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τη δεύτερη φάση των εμβολιασμών σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων για την θωράκισή τους από το κορονοϊό  Ειδικότερα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του Πύργου, γηροκομείο “Άγιος Χαράλαμπος”, στη “Νέας Βασιλείας” το άσυλο ανιάτων στα ΛαστέΪκα και στη “Παναγία τη Βλαχέρνα”.

“Σήμερα κάνουμε τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού ενώ την Παρασκευή θα γίνει στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Νομίζω ότι μέσα από την σωστή ενημέρωση έχουμε εκμηδενίσει τους φόβους των ωφελουμένων. Αυτοί που πρέπει να το κάνουν το κάνουν χωρίς αμφιβολία.  Όσοι κάνουν το εμβόλιο παραμένουν για παρακολούθηση 15 με 20 λεπτά προκειμένου να διαπιστώσουμε τη λειτουργία του οργανισμού τους σε βασικά σημεία. Αν χρειαστεί κάτι υπάρχει ασθενοφόρο stand by για να μεταφερθεί όποιος διαπιστωθεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα στο νοσοκομείο”, τόνισε η κ.  Σταυρούλα Καραβούλια, Παθολόγος υπεύθυνη Γηροκομείου “Άγιος Χαράλαμπος”.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Νίκος Σταθακόπουλος αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επεσήμανε μεταξύ άλλων.

” Ξεκινάμε από εδώ τη δομή του Αγίου Χαραλάμπους τη δεύτερη δόση του εμβολίου και η διαδικασία ολοκληρώνεται. Όλα πάνε καλά. Όσο αφορά τα δείγματα από το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών τόσο των ωφελούμενων όσο και των εργαζομένων είναι αρνητικά από τις εξετάσεις PSA που έγιναν την Πέμπτη. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε το έργο διασφαλίζοντας την υγεία ωφελουμένων και εργαζομένων”.

Για τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου προγραμματίζονται εμβολιασμοί στις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων « Παναγία η Καθολική» και « ΑΙΝΕΙΑΣ ΙΚΕ», ενώ, παράλληλα, θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για το ευρύ κοινό, με rapid test, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, κατά τις πρωινές ώρες.

Όλη η επικαιρότητα