Ελλάδα

Δ. Αθηναίων: Όχι σε δρόμο Ζακ Κωστόπουλου-Ναι σε μνημείο κατά του ρατσισμού

Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η πρόταση του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε «Ζακ Κωστόπουλος».

Μιλώντας ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την πρόταση ως «μία έμπρακτη απόδειξη, όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και ενός πραγματικού ανθρωπισμού», και ότι «η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μας συγκλόνισε όλους. Όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του τόσο άδικα, αφήνει σε όλους μας ένα, αν θέλετε, έντονο ψυχικό αποτύπωμα. Είναι ένα σύμβολο για έναν αγώνα που καλείται να δώσει η πόλη μας, ολόκληρη, ενωμένη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να μην περιοριστεί η συζήτηση στη μετονομασία ενός δρόμου αλλά να τοποθετηθεί στην Αθήνα ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους και υπέρ της αγάπης.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «ο Ζακ έχει προσφέρει πάρα πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να γίνουν τα αυτονόητα πράγματα κατανοητά». Αναφορικά με το μνημείο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τη δημιουργία μνημείου αλλά αν δεν έχει σαφή αναφορά στον Ζακ τότε είναι σαν να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Η μετονομασία του δρόμου έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Θα συμφωνούσαμε με την πρόταση του κ. Μπακογιάννη αν αυτό είχε σαφή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο».

Η πρόταση τελικά του Κώστα Μπακογιάννη επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

via

Όλη η επικαιρότητα