Ελλάδα

Δ. Μπιτζούνη, Ειρ. Καλού και Δ. Κοκοτίνη ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ακούστε το άρθρο

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η διαδικασία εκλογής για τις δύο ανώτατες θέσεις της ποινικής και αστικής Δικαιοσύνης, καθώς απομένει μόνο η θέση του υπουργικού συμβουλίου και η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία του Αρείου Πάγου ως πρόεδρος και εισαγγελέας.

Στις 13 Μαΐου το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία εκλογής όταν κατόπιν εισηγήσεων του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η αναζήτηση για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως προβλέπεται, τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η γνωμοδότηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά την ακρόαση των προεπιλεγέντων προσώπων. Από τη διάσκεψη με διαφορά δύο ημερών επιλέχθηκαν τρεις δικαστικοί λειτουργοί για τη θέση του προέδρου και άλλοι τόσοι για τη θέση του εισαγγελέα.

Πλέον, υπολείπονται η πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ουσιαστικά λαμβάνει και την απόφαση, και κατόπιν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία τόσο του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, όσο και της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, Ξένης Δημητρίου, ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.

Αναφορικά με τα πρόσωπα, η Διονυσία Μπιτζούνη, η Ειρήνη Καλού κι η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι οι τρεις αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου που έχει προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου που ξεκάθαρα είναι φέτος γυναικεία υπόθεση. Κατά την ψηφοφορία, είχαν προεπιλεγεί η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού που έλαβαν από 15 ψήφους, ενώ η Δ. Κοκοτίνη ήταν τρίτη στην προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου με 13 ψήφους. Αντίστοιχα, για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει καταλήξει στους Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Διονυσία Μπιτζούνη και Ειρήνη Καλού. Ο Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού από 9 ψήφους.

Συγκεκριμένα, η Διονυσία Μπιτζούνη και η Ειρήνη Καλού συγκέντρωσαν ψήφους από το ευρύτερο φάσμα του κοινοβουλευτικού τόξου, δείχνοντας πως και στις δύο διασκέψεις τα πολιτικά κόμματα βρήκαν στα πρόσωπα των δύο υποψηφίων κοινές συντεταγμένες. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί είναι πολύ πιθανόν να καταλάβουν τις δύο ανώτατες θέσεις στην ηγεσία της δικαιοσύνης, αν αξιολογηθούν αξιοκρατικά, δεδομένου ότι είχαν αντικειμενικά και αριθμητικά την καλύτερη παρουσία στη διάσκεψη των προέδρων. Κυρίως η Διονυσία Μπιτζούνη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από όλο το δικαστικό κλάδο, αφού είναι μια αξιόλογη δικαστική λειτουργός που έχει χειριστεί αθόρυβα και με ιδιαίτερη προσοχή σοβαρές δικαστικές υποθέσεις με μεγάλη επιτυχία.

Όλη η επικαιρότητα