Ηλεία

Δ. Ήλιδας: Υπάρχει τρόπος και χώρος για ανάπτυξη…

Αναβάθμιση του νοσοκομείου, εκσυγχρονισμός των δομών της πόλης, εξασφάλιση και διατήρηση πανεπιστημιακής σχολής, αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και βέβαια το πανηλειακό αίτημα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, είναι κάποια από τα θέματα που θέτουν οι εκπρόσωποι φορέων του δήμου Ήλιδας, τα οποία και θα καταθέσουν στην ημερίδα που διοργανώνει ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Βαρουξή στην Αμαλιάδα στις 9 Φεβρουαρίου (10 π.μ.), στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και το ΕΒΕ Ν. Ηλείας…

«Ανάπτυξη για την Ηλεία – Δήμος Ήλιδας» και οι φορείς μιλούν για μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση όχι μόνο στην εικόνα του δήμου, αλλά κυρίως στην λειτουργικότητά του και στην ποιότητα ζωής πολιτών και επισκεπτών.

Εκσυγχρονισμός της πόλης

Μια σειρά ουσιαστικών προτάσεων καταθέτει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης: «Ο τομέας της υγείας είναι ένα βασικό ζήτημα. Η λειτουργία και η αναβάθμιση του νοσοκομείου Αμαλιάδας, που καλύπτει ολόκληρη την βόρεια Ηλεία είναι μείζον θέμα και απαιτείται πολιτική βούληση, σχεδιασμός και συγκεκριμένες προτάσεις.

Ένα άλλο θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός της πόλης. Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, όμως είμαστε πολύ πίσω δυστυχώς σε δομές και υποδομές. Πρέπει η πρόσβαση για τους πολίτες, για τους ΑΜΕΑ να είναι εύκολη. Ακόμη και το θέμα των ταχυτήτων του διαδικτύου, μέσα στην πόλη χωλαίνει. Δεν μιλάμε για τα ορεινά και απομακρυσμένα σημεία. Δεν επιτρέπεται μέσα στην πόλη ή στις παρυφές της πόλης, η ταχύτητα να είναι μηδαμινή.

Προτείνω την δημιουργία Δημοτικής Αγοράς, μια δομή που λειτουργεί σε άλλες πόλεις με μεγάλη επιτυχία. Είμαστε αγροτικός νομός και η οργάνωση και δημιουργία Δημοτικής Αγοράς θα δώσει ώθηση, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Διαθέτουμε εκείνα τα εχέγγυα, που θα μπορέσουν να την καθιερώσουν και ταυτόχρονα θα απελευθερωθεί και το κέντρο της πόλης και θα υπάρχει μια σειρά, που θα διευκολύνει τους πολίτες και ταυτόχρονα θα δημιουργεί και μια ωραία εικόνα προς τα έξω.

Θα ήταν σημαντικό παράλληλα να δημιουργηθεί ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο κυρίως αγροτικών προϊόντων, αλλά και ένα δημοπρατήριο που θα περιλαμβάνει και μεταποιημένα προϊόντα ακόμη και μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εξυπακούεται ότι ένα τεράστιο ζήτημα, ένα σημαντικό αίτημα είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, το οποίο δεν μπορεί άλλο να χρονίζει».

Τουρισμός & καθαριότητα

Τις δικές του προτάσεις καταθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Σιαψάλης: «Η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, η αναβάθμιση του νοσοκομείου Αμαλιάδας και η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής, χωρίς να υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο», είναι τρία βασικά θέματα που πρέπει να διεκδικηθούν μέχρι τέλους και να υλοποιηθούν.

Υπάρχουν όμως θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα η δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, όπως στο χώρο πίσω από το δημαρχείο.

Επίσης, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καθαριότητα της πόλης και κυρίως του κέντρου και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας με την συμπεριφορά μας.

Η αξιοποίηση της Κουρούτας είναι πολύτιμη για τον δήμο μας και για ολόκληρο το νομό. Η δημιουργία υποδομών και καταλυμάτων, σε συνδυασμό με την σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό και βέβαια την καθαριότητα θα δώσουν μεγάλη ώθηση μέσα από τον τουρισμό.

Ένας μεγάλος στόχος, που έχει ήδη δρομολογηθεί είναι φυσικά και η δημιουργία του εμπορικού κέντρου, που θα αναβαθμίσει την αγορά της πόλης μας».

Συμβολή στον αγροτικό τομέα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Ηλείας – Ομάδας Παραγωγών με έδρα την Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, επισημαίνει: «Η αναβάθμιση του νοσοκομείου είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους όχι μόνο του δήμου Ήλιδας, αλλά και όλης της βόρειας Ηλείας και θα πρέπει επιτέλους να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

Πανηλειακό θέμα είναι βέβαια η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, ενός έργου που υλοποίησή του θα σώσει ζωές. Καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τις ζωές τους ή τραυματίζονται και όλοι μας κινδυνεύουμε. Πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί το έργο.

Σχετικά, με την διαχείριση των απορριμμάτων και την μόνιμη λύση, ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί το έργο στην Τριανταφυλλιά.

Ωστόσο, πρέπει να δοθεί και μεγάλη έμφαση στον αγροτικό τομέα, μέσα από δράσεις και προγραμματισμό. Είμαστε ένας καθαρά αγροτικός νομός, ο δήμος Ήλιδας είναι μια καθαρά αγροτική περιοχή και οι καλλιέργειες μαραζώνουν, με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα να έχει συρρικνωθεί».

Όλη η επικαιρότητα