Αρθρογραφία Ηλεία Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Η επιστροφή του εργασιακού μεσαίωνα πρέπει να αποτραπεί

Ακούστε το άρθρο

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, π.
διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δημοσιεύθηκε στο ethnos.gr

Η νέα κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε, στα πλαίσια των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αντανακλά άμεσα και δραστικά και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση φαίνεται ν΄ αντιμετωπίζει την κρίση αυτή ως ευκαιρία(!), ώστε ν΄ απορυθμίσει έτι περεταίρω τα εργασιακά δικαιώματα.

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ξαναγράφει το εργατικό δίκαιο σε βάρος των εργαζομένων. Αφού νομιμοποίησε τις χιλιάδες απολύσεις του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου, δίχως να θεσπίσει απαγόρευση των απολύσεων και της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από την έναρξη της κρίσης, εισήγαγε συστήματα διευθέτησης του χρόνου και του χώρου εργασίας (άρθρο 9 και 10 της ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου), ωφελώντας ετεροβαρώς τις μεγάλες επιχειρήσεις και συρρικνώνοντας σκανδαλωδώς τα εισοδήματα των εργαζομένων έως και 50%(!).

Επίσης, προχώρησε στην εισαγωγή μια άτυπης, επιδοτούμενης διαθεσιμότητας, ρίχνοντας ξεκάθαρα το βάρος, στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Έχουμε, δηλαδή, επανάληψη της επιλογής της εσωτερικής υποτίμησης της περιόδου των μνημονίων 2010-2014, κατά την οποία επήλθε συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων με επακόλουθο τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη ραγδαία 2 μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, που οδήγησε σε κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση καλείται να υπερβεί τον εαυτό της και τις μέχρι τώρα επιλογές της. Να κάνει το χρέος της για να στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την κοινωνία και την οικονομία, τώρα, πριν είναι πολύ αργά.

Όλη η επικαιρότητα