Μουσική Συνεντεύξεις

Δ.Κορίζης: «Έντεχνο σημαίνει αγνότητα και ειλικρίνεια»

Ο σημερινός Εν Οίκω καλεσμένος είναι μια προσωπικότητα ξεχωριστή, με ποιότητα και αγάπη για τη μουσική και τον πολιτισμό.

Ο στιχουργός Δημήτρης Κορίζης, πατέρα του ταλαντούχου Ηλείου καλλιτέχνη Γιάννη Κορίζη, μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι Μαζί» του Γιάννη Αργυρόπουλου για τον νέο δίσκο «Καράβια Χάρτινα» και μοιράστηκε με το κοινό τις σκέψεις του για τη μουσική, την αληθινή έννοια του έντεχνου τραγουδιού, το πώς είναι να συνεργάζονται πατέρας με γιο, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Αρχικά ο Δημήτρης Κορίζης αποκάλυψε για ποιον λόγο τιτλοφορείται «Καράβια Χάρτινα» το νέο μουσικό εγχείρημα και τι κρύβεται πίσω από αυτην την απόφαση.

Ο δημοσιογράφος Γ.Αργυρόπουλος με τον στιχουργό Δημ.Κορίζη

«Το τίτλος δόθηκε από το ομώνυμο τραγούδι, που είναι ένα από τα εννέα συνολικά. Το επιλέξαμε σε συνεργασία με την εταιρεία, διότι τα καράβια παραπέμπουν στο ταξίδι, ενώ τα «χάρτινα» παραπέμπουν στο παραμύθι. Είναι η παραμυθία που έχει ανάγκη η μουσική για να ταξιδέψουμε, και θέλαμε με αυτή τη μεταφορά να το συμβολίσουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε», τόνισε ο κ.Κορίζης, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης δεν συμμετέχει στον δίσκο απλώς και μόνο ως ερμηνευτης, αλλά έχει συνδημιουργήσει σημαντικό τμήμα του CD, καθώς έχει συνθέσει ορισμένα τραγούδια.

Αυτό ήταν κοινή επιδίωξη, όπως είπε ο Δημήτρης Κορίζης, καθότι στόχος του είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη και όχι ενός απλού ερμηνευτή που απλώς διαλέγει ποια τραγούδια θα πει.

«Σημασία έχει να είναι και δημιουργός, ώστε να είναι ολοκληρωμένος καλλιτέχνης. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι απλώς ένας καλλιτέχνης. Συμμετέχει σε όλη την προσπάθεια, δεν ήρθε ξαφνικά να πει τα τραγούδια. Τα έχουμε δουλέψει και τραγουδήσει μαζί, δεν έγινε τυχαία η επιλογή των τραγουδιών», επισήμανε ο Δημήτρης Κορίζης.

Πασχαλίδης σε… ρέγκε στιλ!

Τα «Καράβια Χάρτινα» κρύβουν και μια όμορφη έκπληξη, καθώς συμμετέχει και ο δημοφιλής καλλιτέχνης Μίλτος Πασχαλίδης, και μάλιστα σε ένα τραγούδι που δεν τόσο οικείο στο δικό του μουσικό ύφος.

Για τη συμμετοχή-έκπληξη του Μ.Πασχαλίδη στα «Καράβια Χάρτινα» του Γ.Κορίζη μίλησε ο Δ.Κορίζης

«Η συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη είναι τιμητική για μας, διότι είναι ένας τραγουδοποιός καταξιωμένος, οξυδερκής και μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Τον ευχαριστώ δημοσίως, γιατί δέχθηκε να ερμηνεύσει ένα τραγούδι λίγο έξω από τα δικά του δεδομένα, το “Πού είμαι εγώ”, που ουσιαστικά είναι ρέγκε», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κορίζης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ο Πασχαλίδης, όταν άκουσε το τραγούδι, του είπε «Θα το πω ρε μάγκα μου»!

Ο Δημήτρης Κορίζης αναφέρθηκε στον στόχο που έθεσε μαζί με τον γιο του κατά τη συνεργασία του και μας περιέγραψε πώς είναι να συνεργάζονται πατέρας και γιος.

«Ο Γιάννης είπε τα τραγούδια όπως ήθελα εγώ να τα πει, με συναίσθημα και ευαισθησία. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι εκπέμπει συναίσθημα μέσα από την ερμηνεία του, και ίσως και περισσότερο από την ηλικία του. Είχαμε συμφωνήσει ότι τα τραγούδια θα βγουν χωρίς φτιασιδώματα. Μία πρόβα και μετά στούντιο. Ο Γιάννης τραγουδά με την ψυχή του και όχι μόνο με τη φωνή του. Είναι ξεχωριστό που συνεργαζόμαστε, διότι περνάμε πολλές ώρες μαζί και είναι σημαντικό για τη σχέση μας», είπε ο Δημήτρης Κορίζης και στη συνέχεια ανέλυσε το μουσικό ύφος του δίσκου, αναλύοντας μάλιστα και την πραγματική έννοια του έντεχνου τραγουδιού.

Η πραγματική έννοια του έντεχνου

Θέλαμε να βάλουμε διάφορα είδη τραγουδιών, με ήχους σύγχρονους, νεανικούς αλλά και παραδοσιακούς. Επίσης δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στον λόγο. Θέλουμε τα τραγούδια να έχουν να πουν πράγματα, να μην είναι ευτελή. Επιδίωξή μας είναι να συνδημιουργούμε ποιοτικό ήχο και στίχο και ταυτόχρονα να μπορούν να τραγουδηθούν», ανέφερε ο Δημήτρης Κορίζης, καταρρίπτοντας ένα στερεότυπο σχετικά με το έντεχνο τραγούδι.

Πατέρας και γιος Κορίζης μαζί με τον Ανδ.Αλεξόπουλο (αριστερά), τον Χ.Μικελόπουλο και τον Π.Πεσκελίδη στο στούντιο της ORT FM 92.3

«Έχουμε λίγο παρεξηγήσει το τι σημαίνει έντεχνο. Έντεχνο δεν είναι το τραγούδι που δεν το κατανοούμε και έχει ιδιότροπη μουσική. Είναι το αληθινό και αγνό ως προς τις προθέσεις του δημιουργού αλλά και αυτού που θα το ακούσει. Το έντεχνο είναι ειλικρινές και έχει την αλήθεια του. Φυσικά υπάρχου τραγουδοποιοί που τους κατατάσσουμε σε άλλος είδος και είναι ιδιαίτερα έντεχνοι. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το έντεχνο σε κάτι απρόσιτο και φοβερά κλειστό.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο Δημήτρης Κορίζης τόνισε ότι ακόμα δεν είναι υπάρχει κάτι σίγουρο, ωστόσο αποκάλυψε τις δύο σκέψεις που αναμένεται να συζητήσει με τη δισκογραφική εταιρεία.

«Η μία μας σκέψη είναι να δημιουργήσουμε κάτι που να έχει σχέση με ποιητές και ποίης, ενώ η έτερη σκέψη μας είναι να πάμε σε μια λίγο διαφορετική κατηγορία τραγουδιών, σε κάτι πιο λαϊκό και προσιτό στο κοινό, πάντα με αληθινό και ποιοτικό ήχο και στίχο», σημείωσε ο κ.Κορίζης, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά, σε περίπου έναν χρόνο πιθανότατα να έχουμε τον επόμενο δίσκο.

Όλη η επικαιρότητα