Δ.Κουτσούμπας: Μοναδική διέξοδος παραμένει μόνο ο σοσιαλισμός

Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς σοσιαλιστικών επαναστάσεων τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε συνάντηση ευρωπαϊκών Κομμουνιστών Κομμάτων, με θέμα τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

«Οι καθημερινοί αγώνες για επιμέρους και γενικότερες κατακτήσεις είναι αναμφισβήτητα αναγκαίοι, δεν μπορούν όμως να δώσουν ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες και μόνιμες λύσεις. Μοναδική διέξοδος παραμένει μόνο ο σοσιαλισμός» τόνισε ο κ. Κουτσουμπας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει από την ίδια την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος».

Η θεωρητική κληρονομιά της Οκτωβριανής, εμπλουτισμένη και με την πείρα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων που ακολούθησαν στην πορεία, είναι πολύτιμη, ανέφερε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «η μηδενιστική στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, η υιοθέτηση απόψεων για συνολική αποτυχία -επειδή ανακόπηκε η πορεία του- είναι στάση αντιεπιστημονική και αντιϊστορική, οδηγεί σε αδιέξοδους δρόμους».

Στη συνέχεια, ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε πως «ο σοσιαλισμός οικοδομήθηκε, αναπτύχθηκε, έβαλε στο δρόμο λύσης τους μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν έγινε, όμως, δυνατό για μια σειρά λόγους, να αναδείξει και κυρίως να απελευθερώσει σε όλη την πορεία οικοδόμησής του, τις εγγενείς δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη και τελειοποίηση, για εδραίωσή του στην πάλη με το καπιταλιστικό σύστημα».

Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την συνεισφορά και τον ρόλο του σοσιαλιστικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον 20ό αιώνα, ανεξάρτητα από ελλείψεις, αδυναμίες και λάθη που εμφανίστηκαν σε αυτή τη δύσκολη πορεία» κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ