Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας:Δυναμώνοντας την συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός να στείλει τον λογαριασμό σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ

«Τώρα είναι η ώρα ο καθένας και η καθεμιά», τόνισε ο κ. Κουτσμούμπας, «να σκεφτεί με ποιους πρέπει να πάει και ποιους πρέπει να αφήσει πίσω.
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη όλοι οι πολίτες και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στα χρονίζοντα προβλήματα της κοινωνίας, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα το πρωί σε ανοιχτή συγκέντρωση στελεχών και φίλων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του σε περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Τώρα είναι η ώρα ο καθένας και η καθεμιά», τόνισε ο κ. Κουτσμούμπας, «να σκεφτεί με ποιους πρέπει να πάει και ποιους πρέπει να αφήσει πίσω. Τώρα είναι η ώρα να συμπορευτεί με το ΚΚΕ να κάνει αυτή την επιλογή που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε σκεφτεί ή πιθανά να είχε απορρίψει. Γιατί σήμερα ο καθένας και η καθεμιά έχει περισσότερες αποδείξεις ποιος είναι μαζί του, δίπλα του, εκεί σταθερά μαζί με τους πολλούς τους εργαζόμενους, το λαό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και στον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας με έμφαση, «η άρχουσα τάξη τρίβει τα χέρια της γιατί περιμένει κομμάτι από τη λεία του πολέμου. Γι’ αυτό στοιχίζεται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Γι’ αυτό κλιμακώνει τη συμμετοχή και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ένας πόλεμος που δεν ξεκίνησε με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας, αλλά προετοιμαζόταν χρόνια πριν και από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα».

«Κι εδώ, ο λαός της Θράκης», συνέχισε, «μπορεί να επιβεβαιώσει πώς ο πόλεμος προετοιμαζόταν χρόνια. Μπορεί να το επιβεβαιώσει, γιατί από εδώ, από τη Θράκη, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προωθήθηκαν και συνεχίζουν να προωθούνται γιγαντιαίες στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό στρατιωτικό υλικό προς την Ανατολική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Ρωσία. Εδώ σ’ αυτή την περιοχή πραγματοποιούνταν ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, πραγματικές πρόβες πολέμου, βάζοντας στο στόχαστρο τη Ρωσία. Όπως αυτή εδώ στο Πετροχώρι της Ξάνθης, με κάποια από τα σενάρια να προβλέπουν ότι θα συνεκπαιδευτούν τεθωρακισμένα των ΗΠΑ και του Δ’ Σώματος Στρατού για επιχειρήσεις σε εδάφη, που μοιάζουν με αυτά της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε τι έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός από την παραπέρα συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απαντώντας, «μόνο να μεγαλώσει τους κινδύνους για τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Ναι, λοιπόν, η στάση ενός κόμματος στον πόλεμο είναι η απόδειξη ποιος είναι με το λαό και ποιος είναι απέναντι με το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ό,τι δεν μπορούν να το αρπάξουν, να το μοιράσουν με την ιμπεριαλιστική ειρήνη τους, το αρπάζουν με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους».

Στη διάρκεια της ομιλίας του άσκησε σκληρή κριτική σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που όπως είπε «κάνουν ό,τι μπορούν, για να εμφανίσουν την ακρίβεια περίπου ως φυσικό φαινόμενο και όχι ως αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, που στήριξε ολόπλευρα μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια, που για την ακρίβεια στην ενέργεια, τα ρίχνουν όλα στον πόλεμο για να βγάλουν λάδι την πολιτική που όλοι υπηρέτησαν. Δηλαδή, την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της πράσινης μετάβασης που απαξίωσε τον λιγνίτη. Κι εδώ στην περιοχή της Ξάνθης, αυτή την πολιτική της πράσινης μετάβασης τη λουστήκατε, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή NATURA κοντά στον καταρράκτη Λειβαδίτη στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Και αποδείχτηκε τελικά, πως όταν πρόκειται για τις πράσινες μπίζνες, η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο».

Αναφορά έκανε επίσης και στα προβλήματα της μειονότητας στην Ξάνθη σημειώνοντας πως «όταν μιλάμε για τα προβλήματα των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, μιλάμε και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως οι μειονότητες εργαλειοποιούνται για να προχωρήσουν επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι εργαζόμενοι της μειονότητας, αλλά και της πλειονότητας, έχουν την πείρα και μπορούν να δουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος είναι απέναντί τους, εχθρός της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Γι’ αυτό ακριβώς, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα, που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας οι μειονότητες, μπορούν και πρέπει να αποτελούν μόνο γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, στους λαούς όλων των γειτονικών χωρών».

Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε στο δημαρχείο τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος τον ενημέρωσε για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον δήμο.

Ο κ. Κουτσούμπας στη συνάντηση με τον δήμαρχο τόνισε την ανάγκη οι δημοτικές αρχές να παίζουν ρόλο αντιπολίτευσης απέναντι στην κεντρική εξουσία, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών τους. Επιπλέον, ανέφερε στον δήμαρχο το αίτημα για την ανέγερση μνημείου στην οδό Καπνεργατών, στη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ και καπνεργάτη, Βασίλη Βερβέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Β. Λωλίδης

Όλη η επικαιρότητα