Ηλεία

Δ. Νικολάου: Εν Οίκω με τον γενικό Διευθυντή του ΔιαΝΕΟσις – “Όραμά μου να δω την Ηλεία να προοδεύει”

Ακούστε το άρθρο

Ο σημερινός Εν Οίκω καλεσμένος ανήκει στους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει σε αρκετά μέρη παγκοσμίως για επαγγελματικούς λόγους, αλλά πάντα κουβαλά την Ηλεία μεσα του. Ο Διονύσης Νικολάου, γεννημένος στο Χάβαρι, είναι σήμερα ο γενικός διευθυντής του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις», ο οποίος αναπτύσσει πολυδιάστατο ερευνητικό έργο σε κλάδους της οικονομίας, της ανάπτυξης, της δημόσιας διοίκησης, κ.ά., ενώ στο παρελθόν διετέλεσε για πάρα πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας  «ΔΕΛΤΑ», φτάνοντας έως και τη θέση του αντιπροέδρου.

«Γεννήθηκα στο Χάβαρι και μεγάλωσα στα Λεχαινά. Εκεί ολοκλήρωσα τις γυμνασιακές μου σπουδές και εκεί ζει σήμερα η οικογένειά μου», δηλώνει  στην εφ. «Πατρίς» με υπερηφάνεια για τη γενέτειρά του.  Στη συνέχεια ο κ. Νικολάου σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.Sc) στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία.

«Η εκπαίδευση ειναι το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των χωρών που εχουν προοδεύσει. Όταν ακούμε για τα εκπαιδευτικά προγραμματα βορειοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Φινλανδία ή η Σουηδία,  ή για άλλες επιτυχημένες χώρες, πάντα πίσω από αυτήν την επιτυχία υπάρχει η παιδεία», τονίζει ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε με καχυποψία τη σύνδεση της παιδείας με την επιχειρηματικότητα και την έρευνα, κάτι  που μας αφήνει πίσω.

«Η παιδεία, συνδεδεμένη με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, μπορεί να συνθέσει το δραστικό τρίγωνο-μοχλό της ανάπτυξης. Παιδεία, έρευνα, καιντομία και επιχειρηματικότητα αποτελούν τους βασικούς κρίκος που προσδίδουν εξωστρέφεια και νέες προοπτικές», σημειώνει και στη συνέχει εξηγεί για ποιο λόγο η Ελλάδα «αιμορραγεί» από τη φυγή των νέων επιστημόνων.

«Δεν έχουμε αναπτύξει την έρευνα στον βαθμό που θα έπρεπε, τόσο από πλευράς Δημοσίου, όσο από την πλευρά των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε καμία περίπτωση οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα. Δεν συνδέουμε την παιδεία με την επιχειρηματικότητα, διότι θεωρούμε περίεργη τη σύνδεση των αυριανών επαγγελμάτων με την αγορά. Όμως όταν αυτός ο σύνδεσμος δεν υπάρχει, επί της ουσίας έχουμε πανεπιστήμια παραγωγής ανέργων

Διαπιστώνω σημαντικό προβλημα στην αγορά εργασίας, διότι σήμερα παραπονούνται ακόμα και επιχειρήσεις που ενώ ψάχνουν  συγκριτικά πλεονεκτήματα μάθησης και απασχόλησης, πχ στον κλάδο της Πληροφορικής, δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις θέσεις με τους κατάλληλους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου, εκφράζοντας την ελπίδα να αντιστραφεί αυτή η πορεία φυγής, η οποία αποδυναμώνει την Ελλάδα.

Έχοντας εργαστεί στη γαλακτοβιομηχανία, η οποία είναι σημαντικό κλάδος του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Διονύσης Νικολάου έχει διαμορφώσει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα περιθώρια ανάπτυξής του και τις προοπτικές που προσφέρει. Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», δεν ωραιοποιεί την κατάσταση και αναλύει τι πρέπει να γίνει για να προκύψουν όντως σημαντικά οφέλη στην ανεργία και στην ανάπτυξη.

«Ο γεωργικός τομέας μπορεί να αναδειχθεί αλλά μόνο αν του προσδώσουμε αξία προστιθέμενη. Ο πρωτογενής τομέας από μόνος του, σε κατάσταση πρωτογενούς παραγωγής, δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική.

Χρειάζεται η δημιουργία επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα συνδέονται με διεθνή δίκτυα και μέσα από αυτήν τη λογική, την ανάδειξή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά και επικαλείται το παράδειγμα του ελαιολάδου.

«Είναι ένα προϊον generic στη λογική της επιστήμης και της τεχνολογίας, το οποίο όμως οι Ιταλοί, μέσα από τη δημιουργία επώνυμων προϊώνων και διεθνούς δικτύωσης, να εισπράττουν και να έχουν προστιθεμένη αξία πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας», σχολιάζει ο κ. Νικολάου.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το παρόν και το μέλλον της Ηλείας, πώς θα αναπτυχθεί και θα προσφέρει διέξοδο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Είναι ένα ευρύτερο θέμα-πρόκληση, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε  και το κλίμα και την ποιότητα, αλλά δεν έχουμε εφαρμόσει μεθόδους που θα της προσδώσουν αξία, επώνυμα και ποιοτικά προϊόνυα, με διεθνή δικτύωση και ανταγωνιστικά, δηλαδή αυτός που τα αγοράζει, να πιστεύει ότι αξίζουν τα χρήματα που διαθέτει», δηλώνει ο κ. Νικολάου, ενώ στο φινάλε της  συζήτησης ειναι κατηγορηματικός για την υπεροχή του ηλειακού θαλάσσιου πλούτου.

«Αισθάνομαι υπερηφάνεια και αγάπη για την Ηλεία. Όνειρό μου είνα να δούμε τν περιοχή μας να προοδεύει, διότι διαθέτει αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο. Επίσης θα μου επιτρέψετα να σας πω ότι, ύστερα από τόσο ταξίδια, είμαι πεπεισμένως ότι σαν τις παραλίες της Ηλείας δεν υπάρχουν άλλες παγκοσμίως», επισήμανε ο κ. Νικολάου.

Όλη η επικαιρότητα