Δ. Παπαδόπουλος: «Όταν δεν έχουμε μάθει στα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα, τότε τους δίνουμε τροφή για bullying»

Share

Ως θύμα bullying ο ίδιος από την προσχολική ηλικία ήρθε σε επαφή με τις πολεμικές τέχνες από πολύ μικρός. Ένας χώρος που λάτρεψε, αγωνίστηκε και κατάφερε να εδραιωθεί και να διακριθεί, μέσα στον οποίο έχτισε την προσωπικότητα του με στοιχεία πειθαρχίας, σεβασμού και αξιών που πρεσβεύει ο χώρος του αθλητισμού.

Ο Διονύσης Παπαδόπουλος είναι προπονητής στο παγκράτιο και στο κικ μπόξινγκ με μεγάλες διακρίσεις στο ενεργητικό του ως αθλητής και ως εκπαιδευτής.

Είναι κάτοχος τριών μαύρων ζωνών και έχει 5 dan στο παγκράτιο, 2 dan στο κικ μποξιγκ και 1 dan στο judo και μια μπλε ζώνη στο Brazilian Jiu Jitsu, επίσης είναι αναγνωρισμένος προπονητής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο παγκράτιο άθλημα και στο judo.                                        

«Από μικρός ήμουν διαφορετικός σωματικά και ψυχικά με αποτέλεσμα να εντάσσομαι δύσκολα στο σχολικό σύνολο. Ήμουν αρκετά ξανθός και  δεν είχα σχεδόν καθόλου φρύδια και αυτό ήταν το βασικό κίνητρο για να γίνομαι καθημερινά θύμα bullying, συν κάποιες δυσλεκτικές δυσκολίες μου, είχαν σαν αποτέλεσμα να οδήγησαν τους γονείς μου στην απόφαση να ασχοληθώ με τα μαχητικά αθλήματα ώστε να με βοηθήσουν στην συγκέντρωση όπως και έγινε»… Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η συνέντευξή μας, μέσα από την οποία αναδύονται πολλά μηνύματα για την ιδιαίτερη εποχή που διανύουμε στην οποία δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα bullying με θύτες και θύματα, τα ίδια τα παιδιά…

Παιδικό bullying, ένα επίκαιρο θέμα, θεωρείς ότι η οικογένεια τροφοδοτεί τα παιδιά με τέτοιες συμπεριφορές ;

Εννοείται πως ξεκινά από το σπίτι και το οικογενειακό περιβάλλον.

Όταν δεν έχουμε μάθει τα παιδιά μας να σέβονται την διαφορετικότητα και τη δυσκολία του άλλου, τότε δίνουμε τροφή στο bullying.

Πλέον στην εποχή μας όλα είναι έτοιμα και δύσκολα αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε κάτι, ο κόσμος συμβιβάζεται δεν αγωνίζεται για να βελτιωθεί είτε ψυχικά είτε σωματικά  με αποτέλεσμα όλα αυτά να βγαίνουν στον χαρακτήρα των παιδιών. Βέβαια υπάρχουν οικογένειες που μεταλαμπαδεύουν ιδανικά και αξίες στα παιδιά τους.

‘’Ο χαρακτήρας δίνει δύναμη στην ιδιότητα

και όχι το αντίθετο’’

Πώς το βίωνες αυτό, «έπεφτε ξύλο» ;

Ένοιωθα πως ήμουν ξεχωριστός ότι υπήρχε κάτι που δεν είχαν οι άλλοι και πώς έπρεπε να προσπερνώ ότι με ενοχλούσε, μέχρι που δεν γινόταν και έπρεπε να βρω την θέση μου μέσα στην «αγέλη», στενοχωριόμουν και πείσμωνα παράλληλα.

Ήμουν ευγενικός, όχι όμως τόσο χαμηλών τόνων και μια περίοδο θυμάμαι εκείνα τα χρόνια, δεν υπήρξε μέρα που δεν θα παίξαμε ξύλο…..ώσπου μπήκαν στη ζωή μου οι πολεμικές τέχνες και έμαθα να διαχειρίζομαι διαφορετικά την κατάσταση.

Πόσο σημαντικό είναι οι προπονητές να έχουν παιδαγωγικές γνώσεις ;  

Δεν πρέπει οι γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε προπονητές επειδή είναι οι πιο φθηνοί στα δίδακτρα. Είναι «φτηνοί» γιατί δεν έχουν διαβάσει, δεν έχουν θυσιάσει, οπότε δεν καταλαβαίνουν το έργο που προσφέρουν. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έβαλε σειρά στους συλλόγους, έτσι ο προπονητής είναι πλέον αναγνωρισμένος από την Γ.Γ.Α για το εκάστοτε άθλημα δηλ. είναι ο ίδιος πρωταθλητής στο άθλημά του από αναγνωρισμένη ομοσπονδία. Παράλληλα γίνονται ψυχολογικές εξετάσεις και γραπτές στην Παιδαγωγική, Προπονητική, Φυσιοθεραπεία, Εργοφυσιολογία και Στατιστική επιπλέον ελέγχεται και το ποινικό μητρώο κάθε 5 χρόνια και η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει.

Ο χώρος του αθλητισμού έχει πληγεί με διάφορες παρενοχλήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρέπει να δημοσιοποιούνται ;

Αυτό είναι μια ασθένεια της σύγχρονης εποχής και ξεκινά από την έλλειψη σεβασμού προς τον εαυτό μας και τους κόπους μας. Αν δεν έχεις κοπιάσει, δεν σέβεσαι τίποτα, ούτε εσένα ούτε τον απέναντι σου και ναι, πρέπει να δημοσιεύονται αν έχουν ελεγχθεί σωστά με μαρτυρίες. Δεν γίνεται ο πιο δυνατός να χειραγωγεί, αλλά να είναι πρότυπο για έμπνευση με το παράδειγμα του.  Δεν χρησιμοποιείς την ιδιότητα σου για να κερδίσεις. Ο χαρακτήρας δίνει δύναμη στην ιδιότητα και όχι το αντίθετο !!!

Που σε βρίσκουμε φέτος;                                                           

Με πολλές αθλητικές υποχρεώσεις διότι έχω ανερχόμενους αθλητές. Βέβαια ο χαρακτήρας τους και η συμπεριφορά τους θα δείξει αν θα τους δοθεί η ευκαιρία για να ζήσουν το όνειρο του μαχητικού αθλητισμού. Στη σχολή μου, mma ilida fighting academy A.Σ Αμαλιάδος «ο Αρραχίων», επίσης συνεργάζομαι με άλλους 3 συλλόγους, τον «Θαλλίαρχο» στον Πύργο, στην Ανδραβίδα τον «Καλλισθένη» και τον εκπολιτιστικό σύλλογο «Κούμανι» που κάνει απίστευτη δουλειά για την νεολαία του.