Δ. Πηνειού-Κορωνοϊός: Αγώνας για να σταματήσει η διασπορά του ιού

Περιοδεία Β. Γιαννόπουλου και δημάρχου σήμερα στην πόλη -Στήριξη με οικονομικά μέτρα ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος -Δημήτρης και Αγγελική  Κουλούρη: «Ευχόμαστε να περάσει ανώδυνα η περιπέτεια για όλους μας»

 

Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλονται από τον δήμαρχο Πηνειού  Ανδρέα Μαρίνο και τη Δημοτική Αρχή  για την προστασία των πολιτών , την ενημέρωση, τη πρόληψη   και την γενικότερη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αφού ο δήμος και ιδιαίτερα η Γαστούνη και το Βαρθολομιό είναι  ο δήμος που έχει πληγεί περισσότερο με περισσότερα από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και οι συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Γίνονται ενημερώσεις, μοιράζουν φυλλάδια ενώ εφαρμόζουν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Σύνθημα του δήμου «Ενημέρωση και όχι πανικός».

Σήμερα στις 10 το πρωί  ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος από την πλατεία Ελευθερίας στη Γαστούνη θα ενημερώσουν τους πολίτες για τον ιό και θα κάνουν περιοδεία στην αγορά.

Η Γαστούνη τις τελευταίες μέρες είναι έρημη πόλη με τους καταστηματάρχες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τον Εμπορικό Σύλλογο να ζητά μέτρα στήριξης.

Μιλούν για την καραντίνα

Η «Πατρίς» συνομίλησε με μια γυναίκα που ήταν στο λεωφορείο των 53 που ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους καθώς και με τον σύζυγό της που βρίσκεται σε περιορισμό κατ’ οίκον. Είναι το ζεύγος Δημήτρης και Αγγελική Κουλούρη που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους μαζί με το γιό τους και την σύντροφό του.

Η κ. Αγγελική Κουλούρη που έχει διαγνωσθεί θετική στον ιό χωρίς συμπτώματα δήλωσε στην «Πατρίς»: «Πραγματοποίησα μαζί με άλλους συμπολίτες μου προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Ένα ταξίδι αποκλειστικά θρησκευτικό και όχι αναψυχής. Μετά την επιστροφή μας και εν αγνοία μας γίναμε φορείς δυσάρεστων καταστάσεων. Εγώ από την ημέρα που έκανα εξετάσεις και μέχρι σήμερα παραμένω κλεισμένη στο σπίτι μου. Βρίσκομαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση και εύχομαι να περάσει ανώδυνα και σύντομα για όλους μας αυτή η περιπέτεια».

Ο κ. Δημήτρης Κουλούρης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης, σύζυγος της κ. Αγγελικής έχει λάβει οδηγίες από τους γιατρούς να παραμένει στο σπίτι του, δηλώνει: «Από την ημέρα που πήγε για εξετάσεις η σύζυγός μου βρίσκομαι στο σπίτι. Είμαι μια χαρά και δεν νοσώ, όμως λαμβάνω όλα τα μέτρα προφύλαξης. Έχω βγει αναγκαστικά 2-3 φορές από το σπίτι φορώντας  μάσκα και γάντια και με το αυτοκίνητό μου μεταβαίνω έξω από τα γραφεία του ΤΟΕΒ για να βάλω υπογραφές σε κάποια έγγραφα μέσα από το αυτοκίνητο και αμέσως επιστρέφω σπίτι μου. Δεν  έχω μπει στο γραφείο και δεν έχω έρθει σε επαφή με κανέναν. Ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.  Στο σπίτι παραμένουν και ο γιός μου ο Αντώνης με την σύντροφό του οι οποίοι και χαίρουν άκρας υγείας. Οι γονείς της κοπέλας του συμμετείχαν στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Η καραντίνα λήγει την  Πέμπτη αλλά εμείς θα παραμείνουμε σπίτι ακόμη λίγες μέρες και την επόμενη Δευτέρα θα μεταβούμε για επανεξέταση στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο. Εύχομαι αυτή η περιπέτεια να τελειώσει σύντομα ».

Το ζεύγος Κουλούρη έχει και μια κόρη την Μυρσίνη, η οποία σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη.  Η Μυρσίνη έχει εξεταστεί στο ΑΧΕΠΑ  και βρέθηκε αρνητική

 

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΖΗΤΑ

Άμεσα μέτρα στήριξης της αγοράς

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φώτης Κορδοπάτης δήλωσε στην «Πατρίς»: «Η αγορά της Γαστούνης έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού. Αν και όλα τα καταστήματα είναι καθημερινά ανοικτά τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των καταναλωτών, η αγοραστική κίνηση βρίσκεται αυτές τις μέρες στο ναδίρ. Φυσικά παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εκείνα οι ιδιοκτήτες των οποίων ήρθαν σε επαφή με νοσούντες καθώς και καταστήματα που έχουν εντολή από την κεντρική διοίκησή τους. Η ψυχραιμία και η υπευθυνότητα είναι στενοί συνεργάτες μας. Ως Εμπορικός Σύλλογος τονίζουμε  ότι  δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν τα καταστήματα της πόλης μας.

Η αγορά της Γαστούνης απαιτεί άμεσα την λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση γιατί οι καταστηματάρχες και έμποροι βιώνουμε  έντονα το άγχος της επιβίωσης. Η τοπική οικονομία χρειάζεται στήριξη και ελπίζουμε  σύντομα η κατάσταση να αλλάξει  »

Πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Είναι γεγονός πως στον Δήμο Πηνειού έχουμε αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού. Άλλοι νοσηλεύονται κι άλλοι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Απ’ όλους χρειάζεται ψυχραιμία κι όχι πανικός, αποφυγή συνωστισμού και πάνω απ’ όλα υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουν αφ’ενός οι άνθρωποι που επιβεβαιωμένα είναι θετικοί στον ιό  ότι πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ μένοντας στα σπίτια τους και αφ’ ετέρου όλοι οι συμπολίτες μας να’ ναι προσεχτικοί και να μην εφησυχάζουν. Με τις ιδιότητες α)του προέδρου του Ν.Π.Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος,β)του προέδρου του Ν.Π.Β/θμιας Σχολ.Επιτροπής και πάνω απ’όλα του δημότη του Δήμου και με εντολή του Δημάρχου προχώρησα στην απολύμανση των σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης, των αθλητικών χώρων και των χώρων πολιτισμού προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Τέλος κατανοώ τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και γι αυτό θα πρέπει με προσοχή και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση χωρίς να τη δραματοποιούμε αλλά και χωρίς να την υποτιμούμε»

 

Απολύμανση κτιρίων

Ο Δήμος Πηνειού με αίσθημα ευθύνης, νηφαλιότητας και χωρίς εφησυχασμό παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου:

«Σε συνεχή επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει πάρει όλα τα αναγκαία και ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας των πολιτών.

Κατά συνέπεια, εκτιμώντας την αγωνία των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και με κριτήριο ότι η προστασία των παιδιών είναι πρώτη μας προτεραιότητα, προχωρήσαμε στην απολύμανση όλων των σχολείων του Δήμου Πηνειού καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο και στα κτίρια του δήμου».

 

Σωστή ενημέρωση- όχι πανικός

Με υπευθυνότητα ο Δήμος Πηνειού έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες που θωρακίζουν αποτελεσματικά την υγεία των πολιτών μας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:Απολυμάνθηκαν τα δημόσια κτίρια   τα σχολεία όλων των βαθμίδων  οι παιδικοί σταθμοί   τα αθλητικά κέντρα Έχουν κλείσει προληπτικά οι αθλητικοί χώροι τα Κ.Α.Π.Η.  τα σχολεία όλων των βαθμίδων Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών Αναστέλλονται εκδηλώσεις και συναθροίσεις

 

Η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Πηνειού και οι εμπορικοί σύλλογοι με συνυπευθυνότητα πέρα των ανωτέρω, προτείνουν να εφαρμόζονται οι επιστημονικές οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού:

  1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών
  2. Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα
  3. Αποφεύγουμε χειραψίες
  4. Δεν πιάνουμε μάτια, μύτη, στόμα με ακάθαρτα χέρια
  5. Αποφεύγουμε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα
  6. Σε περίπτωση εμφανίσεως συμπτωμάτων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό ή τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Για την περιοχή μας, επιπλέον επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας στα τηλ. 6944344403 και 6937251264

 

Τήρηση της καραντίνας

«Από την Κοινότητα Γαστούνης η πρόεδρος Μαρία Τσιόγκα Μητσοπούλου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Σε συνέχεια της επιστολής του Δημάρχου Πηνειού προς ενημέρωση των δημοτών, θέλουμε να προσθέσουμε τα παρακάτω:

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε δέκτες καταγγελιών πως κάποιοι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε καραντίνα – λόγω κορονοϊού- κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη μας και γενικότερα στον Δήμο μας.

Τους παρακαλούμε να δείξουν υπευθυνότητα, να τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μένουν στα σπίτια τους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

Επίσης όποιος έχει ενδείξεις κρυολογήματος ή της εποχικής γρίπης θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να συμβουλεύεται τον οικογενειακό του γιατρό.

Τέλος να τονίσουμε πως απευχόμαστε το σενάριο του τρίτου σταδίου λήψης μέτρων (κλείσιμο δρόμων και κατ’ οίκον περιορισμό) στην ενημέρωση του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας,  προς τον Δήμαρχο και την Εκτελεστική Επιτροπή».