Ηλεία

Δαφνιώτισσα: «Αναπολούν το χθες και φοβούνται το αύριο…» (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Με τις αναμνήσεις του ‘χθες’ και την αβεβαιότητα του ‘αύριο’ βιώνουν την καθημερινότητα οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Δαφνιώτισσας του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι το παρελθόν πέρασε ανεπιστρεπτί όχι μόνο για το δικό τους χωριό αλλά για όλα τα χωριά, κυρίως των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Η Δαφνιώτισσα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ακολουθεί τη μοίρα των μικρών χωριών που χρόνο με το χρόνο συρρικνώνονται όλο και περισσότερο και τα οποία μελλοντικά ίσως και… να μην υπάρχουν στο χάρτη.

Ούτε 200 κάτοικοι

Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει εκεί δεν αγγίζουν πλέον τους 200 σε αριθμό και η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε μία αδιάκοπη ρουτίνα. Πολλά σπίτια έχουν τα παράθυρά τους ερμητικά κλειστά, αφού πλέον είναι ακατοίκητα, είτε γιατί οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες τους δεν είναι πια στη ζωή, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες έχουν φύγει μακριά από το χωριό.

Όσοι ζουν πλέον στο χωριό είναι συνταξιούχοι ή αγρότες, που προσπαθούν να κερδίσουν την καθημερινότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες αφού δουλειές δεν υπάρχουν και η αγροτιά έχει ‘χτυπηθεί’ και αυτή από την οικονομική κρίση.

 

Δεν παντρεύονται

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει προοπτική και οι νέοι που έχουν απομείνει στο χωριό βλέπουν το χρόνο να κυλά χωρίς να περιμένουν κάτι, ενώ μεγάλη ‘πληγή’ για τους κατοίκους είναι ότι πολλοί νέοι έχουν μείνει ανύπαντροι και το χωριό έχει πολλά χρόνια να ‘δει’ γάμο.

Μόλις δυο-τρία τα νεαρότερα ζευγάρια που έχουν μικρά παιδιά και δεν είναι τυχαίο ότι το δημοτικό σχολείο έχει σταματήσει να λειτουργεί τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια και το κτίριο το οποίο έχει απομείνει εκεί είναι απλώς για να θυμίζει ότι κάποτε υπήρξε σχολείο…

«Ερημώνουμε…» είναι η κουβέντα που ακούς πια από τους λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι απλώς μετρούν τον χρόνο. Παλαιότερα περίμεναν τουλάχιστον το Πάσχα και τα καλοκαίρια για να έρθουν ‘τα παιδιά από την Αθήνα’, οι συγγενείς, τα αγαπημένα πρόσωπα. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και οι επισκέπτες έχουν λιγοστέψει αισθητά.

Ακόμη και αυτοί που εξακολουθούν να περνούν λίγες ημέρες των διακοπών στο χωριό, επιλέγουν να παραμένουν στα σπίτια τους και αποφεύγουν τις πολλές βόλτες στη Δαφνιώτισσα, είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε λόγω προβλημάτων, είτε λόγω κακής διάθεσης, όπου οι πολλές κουβέντες βαραίνουν τις περισσότερες φορές αντί να ξαλαφρώνουν… Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το χωριό έχει απομείνει με ένα καφενείο και οι λιγοστοί θαμώνες ανακυκλώνονται στα ίδια και τα ίδια, με τους μισούς να τα ‘βάζουν’ με τον ‘Καλλικράτη’ που στέρησε από τα χωριά την αυτονομία τους και με τους άλλους  μισούς να υποστηρίζουν ότι καλώς έγινε η μεταρρύθμιση. Έτσι δηλαδή, κουβέντα να γίνεται, αφού εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές η μοίρα των μικρών χωριών είναι προδιαγεγραμμένη…

  • Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από το χωριό:

Όλη η επικαιρότητα