Μουσική

Δάκρυα και συγκίνηση στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Ακούστε το άρθρο

Οκτώ και πλέον χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, χτες βράδυ τραγούδησαν, έκλαψαν και χόρεψαν στο θέατρο Βράχων, σε μια από τις πλέον συναισθηματικά φορτισμένες συναυλίες της νεότερης συναυλιακής ιστορίας μας.

Ο Βύρωνας το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε και δονήθηκε στον αστερισμό του μεγάλου, ανεξάντλητου, γενναίου μουσικοσυνθέτη μας Θάνου Μικρούτσικου, που ακούραστος, παρά το σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του, για 3 ώρες στο πιάνο του μάς παρουσίαζε έναν έναν τους τραγουδιστές της συναυλίας και τον τρόπο γνωριμίας του, ανατρέχοντας συχνά στον Κάρολο Μάρξ. “Ζούμε σε ένα βάρβαρο κόσμο. Η βαρβαρότητα μας κατακλύζει”, ανέφερε. “Όπως είπε ο γερο-Κάρολος, πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο. Αφήνοντας ένα παράθυρο στο όνειρο, τότε μόνο θα φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μπορεί να αυτοπραγματωθεί ο άνθρωπος. Μια κοινωνία που ο ποιητής θα ψαρεύει κι ο ψαράς θα μπορεί να γράφει ποιήματα”.

«   ».
« ». ” ” -. ” “. 7 2018  NEWS247.GR / ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΔΙΩΤΗ

Αυτό το όνειρο συντρόφευσε το κοινό σε μια από αυτές τις αλησμόνητες μουσικές βραδιές, που σε ακολουθούν χρόνια μετά, στην οποία περπάτησαν και τραγούδησαν δίπλα του πολλές γενιές ερμηνευτών μας: ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Κώστας Θωμαϊδης και η Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Ενα μεγάλο μέρος της μουσικής βιογραφίας του Θάνου Μικρούτσικου, μουσικές πολλών δεκαετιών που είναι η ίδια η ζωή μας, πέρασε πάνω στη σκηνή του θεάτρου Βράχων δονώντας το: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανέδειξε για άλλη μια φορά τον Καββαδία και τις Μικρές Νοθείες. “Το σκίζει πάντα αυτό το τραγούδι”, σχολίασε με το γνώριμο σκωπτικό του ύφος ο Μικρούτσικος. “Τι να πω για τον άνθρωπο που μου χάρισε το καλύτερο τραγούδι μου;” αναρωτήθηκε ο Μανώλης Μητσιάς, προτού ερμηνεύσει το “Ερωτικό”, η Χαρούλα Αλεξίου αποδώσει το “Η αγάπη είναι ζάλη”, κι ο Γιώργος Νταλάρας το Ανεμολόγιο.

7  2018
7 2018  NEWS247.GR / ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΒΙΔΑ

Κι επειδή “μας τα έχουν πρήξει ο Χαρούλης και ο Πασχαλίδης με τα κρητικά και νιώθω σαν να είμαι συνέχεια σε χανιώτικο γάμο”, ο Μικρούτσικος έδωσε το “παρασύνθημα” ώστε ο Γιώργος Μεράντζας να αναλάβει ένα βαρύ κι ασήκωτο ηπειρώτικο που στην κυριολεξία ξεσήκωσε το θέατρο Βράχων.

Η πλέον ωστόσο φορτισμένη στιγμή της μαγικής βραδιάς, στιγμή πραγματικής “ηλεκτρικής εκκένωσης” ήλθε όταν ο Θάνος Μικρούτσικος μόνος πια στο πιάνο του, σε μια άδεια σκηνή, ερμήνευσε το “7 Νάνοι στο S/S Cyrenia”. Αυτή τη φορά επέλεξε να αυτοσχεδιάσει με μια λιγότερο εκρηκτική από άλλες φορές, χαμηλόφωνη εισαγωγή. Στο τέλος, αποθεώθηκε. Δεν συγκρατήθηκε και στη υπόκλιση έκλαψε. Όπως συνέβη και στο φινάλε με τη Ρόζα, όπου κι οι 11 ερμηνευτές ανεβήκαν πάλι στη σκηνή.

Δάκρυα και συγκίνηση στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου
 NDP / ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κάτω από αυτήν πιτσιρικάδες έφηβοι αλλά και άνθρωποι της γενιάς του Μικρούτσικου βούρκωναν, δίπλα στο Γιάννη Μηλιό, τον Αριστείδη Μπαλτά, το Δημήτρη Κουτσούμπα, την Αλέκα Παπαρρήγα, τον Θανάση Παφίλη, την Ιωάννα Καρυστιάνη, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Γιώργο Κιμούλη και τον Ανδρέα Μικρούτσικο.

‘Οχι, “δεν θα πεθάνουμε κουφάλα νεκροθάφτη”!

Δάκρυα και συγκίνηση στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Πηγή: NEWS247 

Όλη η επικαιρότητα