WEB tv Ηλεία

Δάκρυα συγκίνησης, περηφάνεια και αγάπη! – Γιορτάσαμε μαζί τα 120 χρόνια της «Πατρίς»

Το περασμένο Σάββατο ήταν μια ιστορική ημέρα όχι μόνο για την εφημερίδα «Πατρίς» και για την Ηλεία αλλά για ολόκληρη τη χώρα, τη δημοσιογραφία και τον περιφερειακό τύπο.
Ακούστε το άρθρο

Ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα… Λάμψη, νοσταλγία, συγκίνηση, δάκρυα χαράς αναγνώριση, περηφάνια μα πάνω απ’ όλα αγάπη!

Γιατί με αυτή πορευτήκαμε 120 χρόνια και με αυτή θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και στο μέλλον. Αγάπη προς την εφημερίδα μας, αγάπη προς την «Πατρίδα» μας, αγάπη προς τον τόπο μας, αγάπη προς τους συνεργάτες μας και αγάπη προς τους αναγνώστες μας!

Και είναι σίγουρο, πως αν έχουμε και την δική σας αγάπη, την οποία νιώσαμε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο κατάμεστο συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που κατακλύστηκε από κόσμο και για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε μικρό για να την… χωρέσει, τότε είναι βέβαιο πως και στο μέλλον θα ζήσουμε ανάλογες βραδιές δόξας και μεγαλείου.

Το περασμένο Σάββατο δεν γιορτάσαμε απλά την επέτειο των 120 χρόνων από την έκδοση της εφ. «Πατρίς».

Το περασμένο Σάββατο συσφίξαμε εκ νέου τους ισχυρούς δεσμούς που μας έδεναν διαχρονικά, μας δένουν ακόμα και θα συνεχίσουν να μας δένουν με τους αναγνώστες μας και ανανεώσαμε την αμοιβαία σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης μαζί τους.

Το περασμένο Σάββατο ήταν μια ιστορική ημέρα όχι μόνο για την εφημερίδα «Πατρίς» και για την Ηλεία αλλά για ολόκληρη τη Χώρα, την δημοσιογραφία και τον περιφερειακό τύπο.

Μοιραστήκαμε αναμνήσεις, θυμηθήκαμε γεγονότα και στιγμές που μας σημάδεψαν και όλοι μαζί, ξεφυλλίσαμε ένα τεράστιο βιβλίο 120 χρόνων που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να γράφει κάθε ημέρα από μια νέα σελίδα.

Η εφημερίδα «Πατρίς», η «Πατρίδα» μας έκλεισε 120 χρόνια ζωής. 120 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης πορείας μέσα στο χρόνο έχοντας τον άνθρωπο ως επίκεντρο και με μοναδικό γνώμονα την έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση.

120 χρόνια μέσα στα οποία, όσα προβλήματα και δυσκολίες κι αν αντιμετώπισε όρθωσε το ανάστημά της, άντεξε και γιγαντώθηκε.

Παρούσα σε θριάμβους και συμφορές.

Σε χαρές και λύπες.

Σε ευχάριστες και δύσκολες στιγμές. 120 χρόνια διεκδικήσεων και παρεμβάσεων για τούτο τον ευλογημένο αλλά παραμελημένο τόπο.

Δίπλα στους Ηλείους αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Η εφημερίδα Πατρίς όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι άνθρωποί της! Και το περασμένο Σάββατο ήσαν όλοι εκεί! Και έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά που μέσα της χώρεσαν 120 ολόκληρα χρόνια!  Άνθρωποι που στο πέρασμα των χρόνων άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους και κατέθεσαν ψυχή τε και σώματι για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Η δεύτερη αρχαιότερη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.

Η εφημερίδα «Πατρίς» είναι οι αναγνώστες της και το περασμένο Σάββατο ήσαν και εκείνοι εκεί μην αφήνοντας στιγμή από το χέρι τους την αγαπημένη τους συντροφιά! Την «Πατρίδα» τους…

Που την έβαλαν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους που την έκαναν μέρος της καθημερινότητάς τους.

Που την στήριξαν και συνεχίζουν να την στηρίζουν φέρνοντάς την στις πρώτες θέσεις αναγνωσιμότητας σε όλη τη Χώρα.

Μια ακόμα τρανή απόδειξη του τεράστιου μεγαλείου του οποίου γίναμε «μάρτυρες» και «κοινωνοί» το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι σπουδαίες προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και μίλησαν για την εφημερίδα «Πατρίς» και την ιστορία της.

Άνθρωποι του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας, με προεξέχοντες τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κκ Αθανάσιο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, τον πρ. Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρ. πρόεδρο της Βουλής και Υπουργό, Βύρωνα Πολύδωρα, τον πρ. υφυπουργό, Γιάννη Ζαφειρόπουλο, τον Γενικό Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους της Ηλείας, την δημοσιογράφο Αγγελική Νικολούλη, τον σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο με το υπέροχο σκίτσο που μας ετοίμασε και κοσμούσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έναν από τους τοίχους της αίθουσας, όπως είχε κάνει και στην αντίστοιχη εκδήλωση των 100 χρόνων, τους καθηγητές, Τάκη Κανελλόπουλο και Γιώργο Πλειό, την  Ιδρύτρια της Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου, τον ιστορικό Γιώργο Κουρκούτα, και την διεθνούς φήμης καταξιωμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου που μας μάγεψε με την φωνή της και «έντυσε» μελωδικά την εκδήλωση μαζί με την πιανίστρια Λίλα Καρπαθάκη.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή, Λευτέρης Βαρουξής και ο εκδότης της εφ. «Πατρίς», Διονύσιος Βαρουξής ενώ εμπνευσμένη ήταν και η ομιλία του Διευθυντή της εφ. «Πατρίς», Λεωνίδα Βαρουξή, στον οποίον οι εργαζόμενοι της εφ. «Πατρίς» επιφύλαξαν μια έκπληξη στο τέλος της εκδήλωσης, παραδίδοντας του μια τιμητική πλακέτα για την προσφορά του.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ο εκδότης της εφημ. «Πατρίς», εκφραστές της νέας γενιάς, Λευτέρης και Σάκης Βαρουξής, άνοιξαν την εκδήλωση με εναλλασσόμενο χαιρετισμό

Ιδιαίτερες και συγκινητικές στιγμές, που δικαιωματικά πήραν το μεγαλύτερο και πιο ζεστό χειροκρότημα, οι εμπνευσμένες ομιλίες δυο «δικών» μας ανθρώπων. Δυο ανθρώπων που αποτελούν την ζωντανή ιστορία της εφημερίδος «Πατρίς» και έχουν συνδέσει το όνομα τους με την σημερινή της πορεία όσο λίγοι. Του διευθυντή σύνταξης, Χρίστου Πλευριά και της υπεύθυνης του τμήματος διόρθωσης, Γεωργίας Τομαρόπουλου.

Τα 120 χρόνια μας γεμίζουν με δέος και περηφάνια, μας γεμίζουν όμως και με χρέος και ευθύνη να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη που λάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και να την μεταλαμπαδεύσουμε αλώβητη στις επόμενες.

Πανοραμικό στιγμιότυπο της κατάμεστης αίθουσας, με την Κάτια Πάσχου

Με πυξίδα μας την προάσπιση των συμφερόντων των Ηλείων πολιτών και έχοντας ως φάρο τις αξίες που μας κληροδότησε ο αείμνηστος ιδρυτής μας Λεωνίδας Βαρουξής συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Με πηγή έμπνευσης το ένδοξο παρελθόν και κινητήριο δύναμη τους αναγνώστες μας, πορευόμαστε στο απαιτητικό παρόν για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: «Η “Πατρίς” πάντα να είναι μπροστά, και να βοηθάει την πατρίδα»

Και σε αυτή μας την πορεία, σας θέλουμε όλους μαζί μας…

Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!

κ.κ.Αθανάσιος, Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης

«Ιστορική και ευλογημένη στιγμή για την ‘’Πατρίς’’»

«Βρισκόμαστε σε αυτή την ιστορική στιγμή, στην ευλογημένη θα έλεγα για την εφημερίδα Πατρίδα η οποία μας παρουσιάζει όλο αυτό το σκηνικό των 120 ετών και είμαστε πράγματι συγκινημένοι για τη μεγάλη προσφορά της στην επαρχία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Που επί 120 έτη κράτησε συντροφιά η Πατρίς στον Ηλειακό λαό, όχι μόνον, που τον ενημέρωνε, τον διαφωτούσε για τα διάφορα προβλήματα που τον απασχολούσαν.

Η εφημερίδα Πατρίς που τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς της από το 1902 και μετά σε μια περίοδο οικονομικής και εθνικής κρίσεως με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με τα διάφορα άλλα προβλήματα, την κατοχή και τα άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η Ελλάδα, έδιδε το παρών και έδινε την μάχη της από τις διάφορες επάλξεις για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. Παρόλα αυτά η εφημερίδα Πατρίς τότε με τον καταξιωμένο της διευθυντή και ιδιοκτήτη τον αείμνηστο Λεωνίδα Βαρουξή έδιδε μια καλή μαρτυρία στον δοκιμαζόμενο λαό μας. Κάλυπτε όλα τα γεγονότα της καθημερινότητας ήτοι, συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, απεργίες κλπ τις δίκαιες διεκδικήσεις των λαών μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα κάλυπτε θα έλεγα με απόλυτη αντικειμενικότητα και συνέπεια και γι’ αυτό στάθηκε στο ύψος της αποστολής της. Είχε καταστεί ένας άμβωνας αλήθειας, συνέπειας και αντικειμενικότητας και όλοι όσοι εργάστηκαν και εργάζονται πρόταξαν πρώτα την συνέπεια και την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση και εργάζοντο όλοι με σεβασμό στον αναγνώστη και τελευταία έβαζαν το συμφέρον τους.

Στο διάβα λοιπόν της έντονης παρουσίας στην κοινωνία μέσα από την πληθώρα των άρθρων, των δημοσιευμάτων, των συνεντεύξεων φαίνεται καθαρά η ανιδιοτέλεια και το ενδιαφέρον όλων αυτών. Ο κόσμος που εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπάρξεώς της πρόταξαν την πίστη και την αφοσίωση στα ιδανικά, στις αξίες, στις αρχές που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους τους πνευματικούς.

Ήρθαμε εδώ για να καταθέσουμε την αγάπη μας, τον σεβασμό μας, την εκτίμησή μας προς τον διευθυντή του Ομίλου Βαρουξή, τον πρόεδρο, τον Λεωνίδα και όλους τους συνεργάτες του και όλους τους εργαζομένους, τους δημοσιογράφους και όλο το προσωπικό οι οποίοι θυσιάζονται για να μεταφέρουν αυτή την είδηση σε όλους εμάς. Και είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θα εισπράξουμε όλοι μας απόψε αλλά και θα δούμε μέσα από τη διάρκεια ζωής της εφημερίδας πάρα πολλά πράγματα για την δική μας ζωή, την δική μας προκοπή. Απόδειξη τούτου είναι η δραστηριότητα και δημιουργική προσφορά όλης της εφημερίδος και όλων των εργαζομένων καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της εφημερίδος των 120 ετών.

Και η παρουσία όλων ημών εδώ που κατακλύζουν την αίθουσα αυτή προερχόμενοι από όλες τις κοινωνικές τάξεις ιδιαίτερα των πολιτειακών και πολιτικών αρχόντων είτε με την παρουσία τους και είτε μέσα από τα δημοσιεύματα και τις συνεντεύξεις που έδωσαν σας προτρέπουμε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο ενδιαφέρον για την σωστή, αντικειμενική ενημέρωση.

Σας εύχομαι λοιπόν να εορτάσουμε κι άλλες τέτοιες δεκαετίες προσφοράς προς τον λαό μας και εύχομαι και σας ευλογώ όλους σας, δηλαδή τον Όμιλο Βαρουξή, έτσι να συνεχίζετε ακμαίοι, υγιής σωματικά και πνευματικά και πάντα άξιοι».

Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Η “Πατρίς’’ ενώνει μια κοινωνία σε ένα τεράστιο κοινωνικό εύρος και δημιουργεί, λειτουργεί έναν συνεκτικό δεσμό»

«Η χώρα μας γιόρτασε πέρυσι τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 που οδήγησε στη λειτουργία του σύγχρονου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Είμαστε ένα σημαντικότατο και αρχαιότατο έθνος μέσα σε ένα νεότατο κράτος.

Στο διάστημα αυτών των ετών έγιναν πολύ σπουδαία πολύ σημαντικά βήματα από το Κράτος μας, οργανώθηκε, μεγάλωσε και ανήκει σταθερά στον πυρήνα του ανεπτυγμένου, προηγμένου κόσμου. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί για να γίνει κατορθωτή αυτή η αξιοθαύμαστη πορεία, έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Χωρίς αμφιβολία ένας από αυτούς τους παράγοντες ήταν και ο περιφερειακός Τύπος. Ιστορικές εφημερίδες όπως η Πατρίς, μόρφωσαν τον ελληνικό λαό και ανέβασαν το πνευματικό του επίπεδο, σε μια περίοδο που η γνώση, η μόρφωση και η παιδεία ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, θα έλεγα σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατες δεδομένου ότι η πρόσβαση στα βιβλία ήταν δύσκολη, δεν υπήρχαν καν βιβλιοθήκες.

Επίσης έφεραν τους αναγνώστες τους σε επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της εθνικής συνοχής. Ακόμα και σε εποχές πολύ έντονου κομματισμού ο τοπικός Τύπος συνέβαλε στη σχηματοποίηση, συνέβαλε στην ανάδειξη μιας ατζέντας λίγο διαφορετικής από την εικόνα που καλλιεργούσαν διάφοροι ενδιάμεσοι προς το κεντρικό Κράτος. Ο τοπικός Τύπος με λίγα λόγια ήταν η φωνή του λαού, ενάντια στη φωνή των παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες εδώ και αρκετές δεκαετίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της έρευνάς τους στη μελέτη του τοπικού του περιφερειακού Τύπου μελέτη η οποία προσφέρει πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο μιας στενής περιφερειακής έρευνας όσο και ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές.

Εφημερίδες όπως η Πατρίς, κυρίες και κύριοι, μέσα από τα 120 χρόνια της ιστορίας της λειτουργούν ως γέφυρα, ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια, η εφημερίδα «Πατρίς», τα 120 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, ενώνει μια κοινωνία σε ένα τεράστιο κοινωνικό εύρος και δημιουργεί, λειτουργεί έναν συνεκτικό δεσμό. Είναι ένα έμψυχο, ένα ζωντανό αρχείο της Ηλείας αλλά και της δυτικής Πελοποννήσου. Και φυσικά στην πορεία των δεκαετιών η εφημερίδα εκσυγχρονίστηκε ακολούθησε τον δρόμο της προόδου έτσι ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο αλλά και στους Ηλείους απανταχού γης. Οι νέες τεχνολογίες, η γρήγορη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης στους συμπατριώτες σας σε όλο το μήκος της ελληνικής επικράτειας αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Η «Πατρίς» λειτουργεί πια ως ένα μέσο διατήρησης ενός κοινού Ηλείων σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας την ενεργό συμμετοχή τους τόσο στο πολιτικό, όσο στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής σας.

Η Κυβέρνησή μας αναγνωρίζει την προσφορά του τοπικού Τύπου και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση επιτρέψτε μου να πω δυο κουβέντες σε αυτό. Αναγνωρίζει και τιμά την συνεισφορά του, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του και τον ενισχύει αποφασιστικά, όπως αποφασιστικά με μια σειρά από διεθνείς πρωτοβουλίες και με νομοθετήματα αντικρούει την εκστρατεία που πολλές φορές αναπτύσσεται κατασυκοφάντησης των ΜΜΕ και της πατρίδας μας σε διάφορες πλευρές.

Είναι δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον περιφερειακό τύπο που κινείται, δρα, επιχειρεί, σε ένα αντίξοο περιβάλλον γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητές του, κυρίως πιστεύουμε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις δύσκολες περιστάσεις που ζούμε και να συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της χώρας ευρύτερα.. Χρειάζονται ΜΜΕ με εγκυρότητα και με ποιότητα.

Ενημέρωση με εγκυρότητα και ποιότητα. Από μέσα με ιστορία και κύρος γιατί η Δημοκρατία χρειάζεται, έχει ανάγκη, θέλει για ασπίδα τον υπεύθυνο Τύπο που θα ασκεί τον ρόλο του με κοινωνική ευθύνη. Εύχομαι στην Πατρίδα, στους διευθυντές της, στο προσωπικό της, πρόοδο, υγεία και μακροημέρευση».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
«Η “Πατρίς” υπηρετεί την αγάπη στον τόπο»

«Η εφημερίδα; είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα. Και τι αποδεικνύει περισσότερο για ένα ανθρώπινο δημιούργημα την ίδια του την αξία; Η διάρκειά του μέσα στον χρόνο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε κάτι αλλά και ο τρόπος με τον οποίο άντεξε μέσα στον χρόνο είναι ο ορθός, είναι ο βέβαιος. Νομίζω λοιπόν ότι μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί κανένας μπροστά στα 120 χρόνια ιστορίας ενός εντύπου, μιας εφημερίδας, και φυσικά όλων των ανθρώπων που υπηρέτησαν από τη γέννησή της αυτή την εφημερίδα απέναντι σε μια κοινωνία, τόσο τοπική, όσο και Πανελλήνια, σε πανελλήνιο εύρος.

Τι υπηρετεί αυτή η εφημερίδα; Τι υπηρετεί αυτό το Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης; Υπηρετεί την αγάπη στον τόπο εξ’ ου και το Πατρίδα, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, ως ιδιαιτέρα πατρίδα. Υπηρετεί ακόμη την ανάγκη για ενημέρωση, υπηρετεί και την ανάγκη για διαπαιδαγώγηση μιας τοπικής κοινωνίας η οποία όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από πολλές και διάφορες κρίσεις, κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές που ταρακούνησαν πραγματικά την ουσία και την συγκολλητική ουσία αυτής της κοινωνίας.

Και αυτή η κοινωνία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να έχει διαφορετικές μεν αλλά εξίσου μεγάλες κρίσεις. Σε αυτές τις κρίσεις αποκούμπι μεγάλο αποτελεί η λειτουργία ενός σοβαρού και έγκριτου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης μέσα από το οποίο μπορεί η τοπική κοινωνία να ενημερώνεται, μπορεί με την καλή έννοια να βρίσκει στήριγμα και καθοδήγηση απέναντι σε έναν ορυμαγδό πληροφορίας που είναι το σήμερα, περιγράφω το σήμερα, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, μέσω των fake news, τα οποία είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που απειλεί και πλήττει την ίδια μας τη δημοκρατία.

Απέναντι σε αυτή την απειλή η αξία αυτών των μέσων όπως η Πατρίδα αναδεικνύει την σπουδαιότητά τους.

Απευθυνόμενος στον Λεωνίδα Βαρουξή, θέλω να του πω να έχει πάντα υγεία και δύναμη και εύχομαι από την καρδιά μου και ο ίδιος αλλά και οι συνεχιστές του που είναι άξιοι, να μπορέσουν να υπηρετήσουν με την ίδια ζέση, με την ίδια θέληση και αγάπη τόσο το έντυπο το ιστορικό που λέγεται Πατρίδα, όσο και την ίδια τους την πατρίδα. Αυτά τα 120 χρόνια και ο εορτασμός αυτών των 120 ετών να είναι μόνο ο πρόλογος της μεγάλης ιστορίας που θα γραφτεί.

Θερμό χειροκρότημα σε κάθε ομιλητή επεφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκδήλωση της «Π» με όλες τις θέσεις να έχουν καλυφθεί από νωρίς…

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Επίτροπος μετανάστευσης εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας της Ε.Ε. (2014- 2019)

«Η ‘’Πατρίς’’ τιμά την κοινωνία, τον τόπο και τη δημοκρατία»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής της, η εφημερίδα ‘’Πατρίς’’ κράτησε ψηλά, όχι μόνο τη σημαία της Ηλείας αλλά μέσα από τις στήλες της πέρασε ολόκληρος ο κόσμος. Πόλεμοι, καταστροφές, φυσικά φαινόμενα, εμφύλιοι πόλεμοι, δικτατορίες, περίοδος δημοκρατίας, όλα αυτά τα διάβασαν και τα έζησαν οι συμπολίτες μας για 120 ολόκληρα χρόνια.

Οι εμπνευστές και ιδρυτές αυτής της εφημερίδας, σε μια περίοδο μεγάλων αναταραχών στην ευρύτερη βαλκανική χώρα αλλά και στη χώρα μας, σεβάστηκαν το βαθύτερο νόημα της ονομασίας αυτής της εφημερίδας που είναι η “Πατρίδα”. Γιατί όπως είχε πει και ο Βασίλης Ραφαηλίδης, “Πάνω από την Πατρίδα, η ιδιαιτέρα Πατρίδα”. Όλοι εμείς που έλκουμε την καταγωγή από αυτή την ευλογημένη γη, που την προίκισε ο πολιτισμός, η ιστορία, η φύση γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες μας απέναντί της. Αυτές τις ευθύνες ανέλαβε και η εφημερίδα, που για 120 ολόκληρα χρόνια επιτελεί ένα ανώτερο και ευγενές χρέος.

Η σημερινή επέτειος έχει σημασία, όχι μονάχα γιατί τιμώνται τα 120 χρόνια της ιστορίας της εφημερίδας, αλλά γιατί τα βαθύτερα νοήματα αυτής της πρωτοβουλίας είναι άκρως επίκαιρα.

Σε μια εποχή που ο Τύπος διέρχεται βαθιά κρίση, πολλοί λίγοι πλέον διαβάζουν εφημερίδες. Οι νεότερες γενεές είναι μπροστά στα λάπτοπ και στα κινητά τους. Εκεί όμως περνάει η είδηση, η ακατέργαστη, στο όνομα της αμεσότητας και της ταχύτητας κάτι που δεν γινόταν στις παλιές εφημερίδες, είτε τις Αθηναϊκές, είτε τις Περιφερειακές.

Ο δημοσιογράφος έσκυβε με υψηλό αίσθημα ευθύνης επάνω στην είδηση. Την ανέλυε, έψαχνε να βρει στοιχεία έτσι ώστε να την τεκμηριώσει. Στην εποχή που όλα αλλάζουν η εφημερίδα αυτή 120 χρόνια μετά αντιστέκεται και αντιστέκεται γιατί η κληρονομιά που πέρασε από τον ιδρυτή της τότε στην επόμενη γενεά που είναι η σημερινή οικογένεια Βαρουξή, επικαιροποιεί αυτήν τη βασική αρχή πάνω στην οποία ιδρύθηκε αυτή η εφημερίδα.

Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ανώτερες και ευγενείς αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, να μπορέσουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που τον τελευταίο καιρό κλονίζεται, γιατί βασικές αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας αμφισβητούνται μετά τις απανωτές κρίσεις. Αυτός είναι ο παιδαγωγικός ρόλος της εφημερίδας σήμερα. Να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και τα στερεότυπα του παρελθόντος, να διαπαιδαγωγήσει και να ενημερώσει σωστά την κοινωνία, έτσι ώστε να έχουμε ενημερωμένους και υπεύθυνους πολίτες.

Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Λεωνίδα Βαρουξή και ξέρω πως σκέπτεται ο ίδιος και γι’ αυτό σήμερα βρέθηκα εδώ, ερχόμενος από το εξωτερικό, μόνο και μόνο για να μοιραστώ προβληματισμούς και σκέψεις, έτσι ώστε αυτή η επετειακή εκδήλωση να έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο για το μέλλον του τόπου, της Πατρίδας, αλλά και της αγαπημένης μας Ηλείας.

Υπόσχομαι πως με την όποια ιδιότητά μου όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, θα είμαι πάντα κοντά σας ,για να δούμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο να προχωράει μπροστά, δυναμικά και ανοδικά».

Λευτέρης Βαρουξής

Διευθύνων Σύμβουλος Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή

«Σας ευχαριστούμε!»

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν κοντά μας στην ιστορικής σημασίας μέρα για την εφημερίδα ‘’Πατρίς’’, αυτής του εορτασμού των 120 χρόνων παρουσίας στα δρώμενα της Ηλείας, της Περιφέρειας και της χώρας γενικά. Ιδιαίτερα δε τους αναγνώστες μας, για την αγάπη τους και τη στήριξη που μας παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια.

Εκείνο που δεσμευόμαστε εμείς, ως τέταρτη γενιά που έχει αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης της εφημερίδος, είναι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι παππουδες μας κι ακολούθησαν οι γονείς μας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση με γνώμονα το καλό του τόπου μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας προς όλους εσάς για τη στήριξή σας, από την οποία αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες το έργο των προγόνων μας».

Γεμάτοι από όρθιους που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον κάθε λεπτό της εκδήλωσης και οι διάδρομοι του Συνεδριακού Κέντρου

Διονύσιος Βαρουξής

Εκδότης εφ. «Πατρίς»

«Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας»

«Αναλογιζόμενοι την αδιάκοπη πορεία τόσων ετών, που έρχεται ως μέγιστη παρακαταθήκη στη δική μας Γενιά, αισθανόμαστε τόσο… μικροί, αλλά και τόσο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας και τους συνεργάτες μας στον δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας…

Η διδαχή τους για το κοινό καλό, η προσήλωσή τους στον στόχο της συνεχούς και αδιαπραγμάτευτης διεκδίκησης για τον ευλογημένο μας τόπο και το παράδειγμά τους με τη στάση ζωής τους, είναι ο «βηματοδότης» της δικής μας ευθύνης, για το παρόν και το μέλλον μιας νέας «περιπέτειας» στον χώρο του εξελισσόμενου Τύπου.

Σας ευχαριστούμε για μια φορά ακόμη από τα βάθη της καρδιάς μας που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας».

Μας συγκίνησε η Γεωργία…

Εκ των πιο ιδιαίτερων και πιο συναισθηματικά φορτισμένων στιγμών της προχθεσινής μαγικής βραδιάς, ήταν όταν η υπεύθυνη του τμήματος Διόρθωσης της εφ. «Πατρίς», Γεωργία Τομαροπούλου ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Διευθυντή της εφ. «Πατρίς», Λεωνίδα Βαρουξή.

Η «δική μας» Γεωργία, μας συγκίνησε όλους, περιγράφοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη που έλαβε από τη Διεύθυνση της εφ. «Πατρίς», σε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πριν μερικούς μήνες. «Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”. Μια εφημερίδα σταθμός στον χώρο του περιφερειακού τύπου αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ γενικότερα της χώρας. Αποτελεί μεγάλη τιμή για τον νομό Ηλείας η ιστορικότητά της.

Τα 120 χρόνια λειτουργίας της με κάνουν να αισθάνομαι έναν βαθύ σεβασμό για τους ανθρώπους που πριν από εμάς δούλεψαν σε πιο δύσκολους, τεχνικά εννοώ, καιρούς.

Έχοντας κάθε βράδυ τα τελευταία 8 χρόνια την ευθύνη της διόρθωσης, συνειδητοποιώ τον αγώνα τους και συγκινούμαι. Σταθμός όμως και για μένα, που μετά από 20 χρόνια στο μεγάλο συγκρότημα της ‘’Ελευθεροτυπίας’’, η μεγάλη οικογένεια της ‘’Πατρίς’’ και ιδιαίτερα η οικογένεια Βαρουξή με δέχθηκε και με συμπεριέλαβε μέσα σ’ αυτήν, δίνοντάς μου την ευκαιρία να εργαστώ και εγώ για αυτό το ιστορικό έντυπο. Αλλά πέρα απ’ όλα αυτά, όταν πριν από μερικές μήνες που αντιμετώπισα κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας η ‘’Πατρίδα’’ στάθηκε δίπλα μου, μου έδωσε δύναμη για να μπορώ σήμερα να είμαι μαζί σας.

Ήταν δίπλα μου σαν οικογένειά μου, με όλους τους τρόπους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο στην οικογένεια Βαρουξή, αλλά και στους συναδέλφους μου, που με βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο, να είμαι πάλι εδώ κοντά σας και να χαίρομαι και εγώ για αυτή τη μεγάλη γιορτή της ‘’Πατρίδας’’.

Που θέλω να συνειδητοποιήσει όλη η Ηλεία την ιστορικότητά της και να καταλάβει πόσο τυχεροί είμαστε που την έχουμε. Να έχετε υγεία να συνεχίζετε τη λειτουργία της. Χρόνια πολλά και καλές κυκλοφορίες», ανέφερε η Γεωργία που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Μια φωτο… ένα μεγάλος μέρος της εφ. «Πατρίς» που συνθέτουν το πρόσφατο παρελθόν της. Δεσπόζουν ο άλλοτε αρχισυντάκτης της Θανάσης Σπυρόπουλος και ο επί σειρά πολλών ετών Προϊστάμενος του Τεχνικού Τμήματος Σάκης Γιοβάνης! Μια σειρά πίσω διακρίνονται τρεις ακόμα εργαζόμενοι των περασμένων ετών. Από αριστερά: Σάκης Ρήγας, Νώντας Διαμαντόπουλος και Γιώργος Αλεξόπουλος. Να είναι καλά και να έχουν υγεία!

Αγγελική Νικολούλη,

δημοσιογράφος

«Για την ‘’Πατρίς’’ μιλά η ίδια η ιστορία»

«Για την εφημερίδα Πατρίς φίλοι μου μιλάει η ίδια η ιστορία και ότι και να πούμε εμείς, είναι λίγο. Συμπλήρωσε 120 χρόνια ζωής και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς οι δημοσιογράφοι από την Ηλεία νιώθουμε περηφάνια γι’ αυτό το εκδοτικό θαύμα που το συνεχίζει μια οικογένεια, η ίδια οικογένεια των εκδοτών, η οικογένεια Βαρουξή.

Στο ίδιο πλαίσιο αγωνιστικότητας κινούνται ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΤ αλλά και η ιστοσελίδα patrisnews.com. Εύχομαι ολόψυχα στην οικογένεια Βαρουξή να είναι δημιουργική, να έχουν όλοι υγεία και να μην εγκαταλείψουν αυτόν τον μαραθώνιο ζωής για την Πατρίδα».

Γιάννης Ζαφειρόπουλος,

Υφυπουργός Ανάπτυξης 1999-2000

«Γεφυρώνει δύο αιώνες της τοπικής, της εθνικής και της διεθνούς ιστορίας»

«Ο θάνατος στις 13 Μαρτίου 1994 του επί 40 χρόνια ιδιοκτήτη εκδότη διευθυντή, απόλυτου κυρίαρχου της εφημερίδας «Πατρίς», υπήρξε ένα σημαντικό κοινωνικοπολιτικό γεγονός, για την Ηλεια, την Ολυμπία και τη δημοσιογραφία στην ελληνική περιφέρεια. Θεώρησα ότι το καθήκον μου ως ένας από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τότε και η κοινωνικοπολιτική σχέση μου με τον Ελευθέριο Βαρουξή μου επέβαλαν να αποδώσω την οφειλόμενη προς αυτόν τιμή εκφωνώντας επικήδειο λόγο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ερευνήσω την ιστορία και τις κοινωνικές ρίζες της οικογένειας Βαρουξή γιατί πολύ με προβλημάτιζε πως μπορούσε αυτή η τιμαλφής μήτρα της περιφερειακής δημοκρατίας και της δημοσιογραφίας να βρίσκεται στα χέρια ενός μικροσκοπικού αλλά δαιμόνιου δημοσιογράφου κατά τον Βλάση Γαβριηλίδη του Λεωνίδα Βαρουξή.

Ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής αυτής της δημοσιογραφικής εποποιίας της οικογενείας Βαρουξή που γεφυρώνει δύο ανατρεπτικούς αιώνες της τοπικής, της εθνικής και της διεθνούς ιστορίας. Την οποία συνέχισαν επάξια η επόμενη γενιά της οικογένειας Βαρουξή ο Λεωνίδας και ο Κώστας Βαρουξής. Και η συμπλήρωση των 120 χρόνων πιστεύω ότι αποτελεί μια δυνατότητα αυτή η ιστορική πορεία να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού για να συνεχίσει ελπίζω με μεγαλύτερη επιτυχία ως οφείλει η νέα γενιά την πορεία της Πατρίδας.

Ο επικήδειος αποτέλεσε την κατάρτιση της ομιλίας μου και ενός δοκιμιακού κειμένου που ήταν η δική μου συμβολή στα 100 χρόνια από την ίδρυση της εφημερίδας Πατρίς. Αυτή η επετειακή έκδοση ήταν μια πολύ σημαντική, θα έλεγα άψογη έκδοση της οποίας την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια είχε ο φίλος εξαίρετος συμπατριώτης δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Ήθελα να τονίσω ότι ο Ελευθέριος Βαρουξής οδήγησε με το μοναδικό δημοσιογραφικό ένστικτό του την Πατρίδα σε μια νέα περίοδο προόδου και ανάπτυξης. Γιατί ήταν ένας δημοσιογράφος γραφείου αλλά είχε ένα ένστικτο τρομερό, ήταν ένας πολιτικός αναλυτής και ταυτόχρονα θα έλεγα ήταν και ένας ηγέτης.

Στον πρωινό καφέ μου με τον αγαπητό φίλο Κώστα Τζαβάρα, είχα την ευκαιρία να ακούσω κάτι που μου υπενθύμισε, το οποίο είχε αντλήσει από τον ιστορικό Τζάκ Λάμπ. Ότι η ιστορία δεν είναι απλά μια συνθήκη μέσα από την οποία κατανοούμε τα γεγονότα. Η ιστορία αποτελεί την προϋπόθεση για την δημόσια επιβίωση του μέλλοντος αν σεβαστούμε και δεν δολοφονήσουμε το παρελθόν».

Ξένια Κούρτογλου,

Ιδρύτρια «Focus Bari»

«Ένας στους δύο Ηλείους διαβάζουν “Πατρίς”»

Σε ένα συνέδριο περιφερειακών μέσων, παλαιότερα, με πλησίασε ο Λεωνίδας Βαρουξής και καθίσαμε και συζητήσαμε και με ρώτησε αν διαθέτουμε στοιχεία για την αναγνωσιμότητα των τοπικών εφημερίδων. Εμείς ήδη κάναμε την έρευνα αναγνωσιμότητας των Πανελληνίων εφημερίδων και ήταν η έρευνα με την οποία δούλευε όλη η αγορά. Γνώριζα ότι παράλληλα με της πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες καταγράφαμε την αναγνωσιμότητα τοπικών εφημερίδων σε 36 νομούς.

Δεν είχα όμως τρέξει ποτέ τα στοιχεία στον υπολογιστή… Λέω λοιπόν στον Λεωνίδα να έρθεις στο γραφείο μου μετά από δύο ώρες όπου θα είχα τα συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή μου. Ήρθε είδε τα αποτελέσματα και ξεφυλλίζοντας την έρευνα μου είπε ότι είμαστε αξιόπιστη εταιρεία. Εκείνη ήταν η έναρξη της έρευνας για την αναγνωσιμότητα των τοπικών εφημερίδων.

Με βάση εκείνη την έναρξη ξεκίνησαν να βγαίνουν τα αποτελέσματα κάθε τρεις μήνες για την αναγνωσιμότητα των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων. Όταν λοιπόν εγώ έδειχνα τα γραφήματα στους 36 νομούς ή μπάρα της Πατρίδας ήταν η υψηλότερη. Αναγνωσιμότητα μέσου τεύχους πάνω από 40% δεν θα δει ποτέ το Βήμα και η Καθημερινή γιατί απευθύνεται σε μία πάρα πολύ μεγάλη πόλη.

Το 40% της Πατρίδας όμως σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους του νομού την διαβάζουν κάθε ημέρα. Κι αν πάμε σε επίπεδο εβδομάδας ξεπερνάμε τους τρεις στους τέσσερις κατοίκους.

Το επόμενο σημείο στον χρόνο είναι όταν είχα τη χαρά να είμαι στα βραβεία των περιφερειακών μέσων. Και εκεί βραβεύτηκε η Πατρίς, το Patrisnews όπου είχα τη χαρά να δίνω τα βραβεία στους γιους του Λεωνίδα, τον Σάκη Bαρουξή και τον Λευτέρη τους οποίους γνωρίζω από παιδιά. Από καρδιάς η μεγάλη μου ευχή είναι να συνεχίσει η πατρίδα για 240 και 360 χρόνια πάντα με τις ίδιες αξίες και σεβασμό στον αναγνώστη.

Μάγεψε η Κάτια Πάσχου

Η υπέροχη και μελωδική φωνή της διεθνούς φήμης, σοπράνο Κάτιας Πάσχου «έντυσε» μουσικά την προχθεσινή εκδήλωση για τον εορτασμό των 120 χρόνων της εφ. «Πατρίς».

Η καθηλωτική ερμηνεία της καταξιωμένης υψίφωνου με τη συνοδεία της πιανίστριας Λίλας Καρπαθάκη αποτέλεσαν την ιδανική έναρξη μιας μαγικής βραδιάς και τον τέλειο προπομπό για αυτό που ακολούθησε στην συνέχεια.

Η κα Πάσχου με τη φωνή και τα τραγούδια της μάγεψε τους παρευρισκόμενους που την αποθέωσαν και συνέθεσαν ένα μοναδικό σκηνικό που τέχνη, πολιτισμός και μουσική έγιναν «ένα!»

Βραβεύτηκε το ένδοξο παρελθόν και το δυναμικό παρόν!

Η «Πατρίς» είναι οι άνθρωποί της και αυτό απέδειξε και η συγκεκριμένη βράβευση. Άννα Κωνσταντινοπούλου, Δώρα Ντοά, Ελένη Τσακοπιάκου, Βασίλης Καραγιάννης, Νώντας Διαμαντόπουλος. Οι δύο πρώτες μίλησαν με θερμά λόγια για την εφημερίδα και τις αναμνήσεις τους

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, ήταν ασφαλώς και η βράβευση ανθρώπων που άφησαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην καθημερινή έκδοση της εφ. «Πατρίς». Άνθρωποι που φρόντισαν και φροντίζουν – από την θέση που είχε και έχει – ο καθένας για την άψογη λειτουργία των τομέων τους και την εύρυθμη λειτουργία της εφημερίδας «Πατρίς». Βραβεύτηκαν επίσης, οι επί χρόνια συνεργάτες μας! Εκείνοι που με τα γραπτά τους δίνουν ένα διαφορετικό και επιπλέον «χρώμα» στην εφημερίδα «Πατρίς».

Βραβεύτηκε το ένδοξο παρελθόν και το δυναμικό παρόν που αποτελεί παρακαταθήκη για ένα λαμπρό μέλλον.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι:

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΤΟ ΧΘΕΣ)

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΣΑΚΗΣ
ΔΑΒΟΣ ΒΥΡΩΝ
ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Από τις πιο ωραίες στιγμές η βράβευση και τα λόγια του κ. Βύρωνα Δάββου!

(ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ)

ΠΛΕΥΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΔΡΟΥΒΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΙΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΗΣ
ΔΟΥΝΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕΠΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΡΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΟΥΦΕΞΗΣ ΝΙΚΟΣ

Τι να γράψεις για αυτόν τον άνθρωπο. Σε κάθε εκδήλωση ο Κώστας Πέππας με ένα έργο τέχνης αλλά και ένα ποίημα…
Δουφεξής, Νικολόπουλος και Οικονόμου, από τους διαχρονικούς συνεργάτες που τίμησε η «Π» για την αρθρογραφία τους

ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΝΤΟΑ ΔΩΡΑ
ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΔΑΜΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΙΕΣΤΕΣ

ΠΙΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΡΗΓΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Η Ανδριάννα Αγγελακοπούλου, παρέλαβε το βραβείο για τον αδερφό της Νίκο που ήταν εμβληματική μορφή διανομέα της εφημερίδας από σπίτι σε σπίτι. Στην ίδια φωτο με τις αναμνηστικές πλακέτες οι: Γ. Αλεξόπουλος, Δ. Ρήγας και Γ. Πίππας

ΣΥΝΟΔΟΙ

ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Από τη βράβευση Παύλου Τσάμη και Θέμη Μαντά. Γιατί και το Αθλητικό Ρεπορτάζ είχε τους καλύτερους…

ΤΣΑΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΝΤΑΣ ΘΕΜΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΝΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Βύρων Πολύδωρας 

Πρώην πρόεδρος Βουλής και πρώην υπουργός

«Τίποτα δεν υπάρχει αν δεν το έγραψε η “Πατρίς’’»

«Είμαι εξαιρετικά τιμώμενος να βρίσκομαι εδώ και να απευθύνομαι σε εσάς στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια της “Πατρίδος’’ του Πύργου. Ο Γιάννης Οικονόμου, υπήρξε πολύ εύστοχος σε μια εκτίμηση του χρόνου όταν είπε 1902, μαρτυρίες, αγώνες, αγωνίες πρωτοεγγράφονται στην πρωτοεκδοθείσα ‘’Πατρίδα’’ και από Ήρωες του ’21. Στο ρεπορτάζ του κυρίου Πλευριά που μας συγκίνησε με τις προσωπικές του αναφορές, είδαμε ‘’είναι αληθινό αν το έγραψε η “Πατρίς”. Τίποτα δεν υπάρχει αν δεν το έγραψε η “Πατρίς”. Εγνωρίσαμε μια ηθική μεροληψία της ‘’Πατρίδος’’ στην κοινωνική παρουσία της και παρέμβασή της. Ήταν πάντοτε με τον λαό.

Όταν είχαμε το σταφιδικόν, άρτια ήταν η ιστορική αναφορά του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, έμποροι και νεωτεριστές της εποχής ήσαν με τους εμπόρους. Εμείς περιήλθαμε σε αγανάκτηση. Σε απελπισία. Και η ‘’Πατρίς’’ ήταν το αποκούμπι μας. Αναφορές ιστορικού τύπου που διατηρούν πάντοτε την επικαιρότητά τους. Να είμαστε λέει το ηθικόν δίδαγμα της ‘’Πατρίδος’’ Πύργου και της πολιτικής μας παιδείας πάντοτε με τον λαό. Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο παρά η επιβίωση και η ηθική δικαίωση κάθε φορά του λαού. Αυτό είναι ορισμός της κοινωνικής και πολιτικής μας παρουσίας και δράσης.

Θέλω να σημειώσω, για να κλείσω, να μην σας κουράζω, με μια αναφορά που έχει να κάνει με ένα επεισόδιο σημερινό, μάλλον χθεσινό. Θα πάω στον Πύργο, μάλλον έρχομαι, θα έρθεις; Λέω στον αιωνόβιο φίλο μου Βύρωνα Δάββο από το Πελόπιο. Αν μπορέσω θα έρθω μου είπε. Περπατούσα από το Πελόπιο τα πρώτα χρόνια της ‘’Πατρίδος’’ για να πάω την ανταπόκρισή μου από το Πελόπιο στον Πύργο. Έβρεχε, χιόνιζε, εγώ, είμαι ταπεινός άνθρωπος, με την ταπεινή μου γνώμη έφτιαχνα την ανταπόκρισή μου και τη μετέφερα με τα πόδια πεζή, έβρεχε, χιόνιζε, λάσπη, από το Πελόπιο στον Πύργο.

Αυτό ήταν ο κόσμος των ανταποκριτών, ο κόσμος των συνεργατών δηλαδή των συντελεστών σαν αυτούς που δημιούργησε και πλάθει και τους νέους ο Λεωνίδας Βαρουξής. Τον γνώρισα όταν ήμουν στο πρώτο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, το πρώτο πόστο που ανέλαβα. Είδα σε αυτό το σπίτι και στο πρόσωπο του νέου Λεωνίδα Βαρουξή που θα γινόταν αδοκήτως διάδοχος στη διεύθυνση της εφημερίδας, ύστερα από τρία χρόνια αφότου εγώ αφυπηρέτησα από το υπουργείο Τύπου, και γνώρισα ευγένεια, ευθυδικία, ισηγορία, αντικειμενικότητα, σεβασμό στον αναγνώστη και μια υπερηφάνεια ισοτιμίας με τις εφημερίδες της Αθήνας.

Είμαστε εξ αυτού του γεγονότος ως εμείς από τον βραχότοπο, από τη χώρα την κατάνακρη του αμείλικτου που λέει ο Παλαμάς, δηλαδή της Φιγαλείας και του Επικούρειου Απόλλωνα και της ευδαιμόνως Ήλιδος, είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε αυτή την πρωτοπόρο εφημερίδα ως μητέρα εφημερίδα, όχι μόνο της ανάγνωσης και της επικαιρότητας αλλά της διδασκαλίας ήθους και μιας πολιτικής αρετής που εκφράζει, αρύεται την ποιότητά της από το προγονικό ήθος».

Στάθης Σταυρόπουλος

Σκιτσογράφος

«Ύψιστη τιμή για τους Πυργιώτες και τους Ηλείους τα 120 χρόνια της εφ. “Πατρίς’’»

«Είναι για μένα μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπατριώτες και θέλω να ευχαριστήσω την ‘’Πατρίδα’’ γι’ αυτήν την πρόσκληση, καθώς και για την τιμή που μου κάνει, όπως και για την ευκαιρία που μου δίνει να μιλήσω. Αυτό ακριβώς είναι ο Τύπος, μια φωνή, ένα βήμα για τις ιδέες, τις σκέψεις, τις απόψεις, την καταγραφή των απόψεων, αλλά και της αποτύπωσης του πολιτισμού της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Θυμάμαι, άλλωστε ο άνθρωπος είναι ό,τι θυμάται, θυμάμαι όταν ήμουν παιδί τη δεκαετία του ’60 την ‘‘Πατρίδα’’ και την ‘’Αυγή’’, τις δύο εφημερίδες της περιοχής στο σπίτι και στα καφενεία που σύχναζε ο πατέρας μου, όπως και κάποιες Αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής. Το θέμα του Τύπου είναι απέραντο και θα σταθώ μόνο σε μια παθολογία, τη νεότερη που έχει δημιουργηθεί στον Τύπο, την πιο επικίνδυνη κατά τη γνώμη μου, η οποία αφορά σε δημοσιογράφους και κινείται σε δύο επίπεδα.

Στο τοξικό κλίμα που ενετάθη στη Χώρα, μετά την πρώτη χρεοκοπία που της επεβλήθη το 2010- 2012 και μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος το 2015 η πάντα υπάρχουσα αλλά εν μέτρο δυσανεξία των πολιτικών ηγεσιών απέναντι στην καθαρή και κριτική δημοσιογραφία εντάθηκε. Έτσι άρχισε να εξαπλώνεται και να διαδίδεται η έννοια της ταύτισης των δημοσιογράφων με τους εκδότες τους.

Τίποτα πιο δηλητηριώδες από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο ο πλουραλισμός πάει περίπατο, η δημοσιογραφία ακυρώνεται εφόσον θεωρείται ότι η έρευνα του δημοσιογράφου ή η άποψη κάποια σκοπιμότητα εκ πρωιμίου υπηρετεί, κάποια πολιτική ή εκδοτική διαπλοκή. Αυτό ακυρώνει επίσης κάθε πολιτική και προσωπική ηθική στη σχέση δημοσιογράφου και πολίτη. Η ταύτιση του δημοσιογράφου με τα αφεντικά είναι ένας χρήσιμος κυνισμός στους δυνατούς καθώς και ένας αμοραλισμός που αναιρεί και καθαιρεί τη διαδρομή εξαιχόντων δημοσιογράφων αριστερών και δεξιών που κατά καιρούς έκαναν τη διαφορά στα μεγάλα κρίσιμα θέματα. Το δεύτερο ολέθριο για τη δημοσιογραφία φαινόμενο αφορά σε μια υποδόρια μετάλλαξη.

Για τον δημοσιογράφο το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο διευθυντής ή ο εκδότης για το πως θα πει κάτι αλλά είναι εν πολλοίς ο ίδιος ο αναγνώστης. Ακούγεται παράδοξο αλλά δεν είναι. Στα χρόνια της κρίσης, της πόλωσης και της τοξικότητας ο οπαδισμός φούντωσε. Έχουμε φτάσει στο οριακό σημείο πολλοί αναγνώστες, ακροατές, θεατές να θέλουν να συμφωνούν εκ των προτέρων με αυτό που θα διαβάσουν, θα ακούσουν και θα δουν. Το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί στα social media.

Η κριτική σκέψη, ο διάλογος, η αμφιβολία, ο προβληματισμός εξοστρακίζονται από μια αρένα που θέλει βεβαιότητες και περιχαρακώσεις. Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αμφιβάλλετε για ότι σας είπα. Διότι πρόκειται για προβληματισμούς που χρειάζονται μεγαλύτερο βάσανο.

Θεώρησα όμως σωστό να τους μοιραστώ μαζί σας με την ευκαιρία μιας λαμπρής βραδιάς για τα 120 χρόνια της ‘’Πατρίδας‘’ μιας εφημερίδας που έχει παρακολουθήσει από νωρίς τα βήματα του νεότερου ελληνισμού, την πορεία και διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Πράγμα που αποτελεί ύψιστη τιμή για εμάς τους Πυργιώτες και τους Ηλείους, για τους πατεράδες μας και για τα παιδιά μας. Ύψιστη τιμή».

Δημήτρης Γαλαμάτης

Γενικός Γραμματέας επικοινωνίας & ενημέρωσης

«Η εφ. “Πατρίς’’ μας συνδέει με την ιστορία μας»

«Θα ξεκινήσω με μια διαπίστωση ιστορικών, μια διαπίστωση ειδικών επιστημόνων που μελέτησαν τον ελλαδικό Τύπο. Λένε λοιπόν ότι αν ο προεπαναστατικός Τύπος αναπτύχθηκε στην ελληνική διασπορά, ο επαναστατικός Τύπος αναπτύχθηκε κυρίως στην ελληνική επαρχία. Δηλαδή, η γέννηση του Τύπου στην Ελλάδα δεν ήταν προνόμιο του κέντρου, της Αθήνας, αλλά όλης της επαναστατημένης Ελλάδας.

Και γι’ αυτό όσοι μελετούν την ιστορία του Τύπου στη χώρα μας μπορούν να κατανοήσουν πάρα πολύ καλά την πληθώρα των εκδοτικών πρωτοβουλιών ανά την επικράτεια, αλλά και τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες πολίτες τις αγκάλιασαν και τις υποστηρίζουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα.

Ξεκίνησα με αυτή την ιστορική επισήμανση, γιατί η εφημερίδα ‘’Πατρίς’’ είναι μια εφημερίδα που ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της το 1902, εκδιδόμενη από το Λεωνίδα Βαρουξή και σήμερα, όπως ακούσαμε, συνεχίζει να εκδίδεται και μάλιστα από την ίδια οικογένεια.

Μπροστά σε αυτήν την ιστορική πληροφορία νομίζω ότι όλοι αισθανόμαστε δέος, γιατί μιλάμε για μια εφημερίδα που μας συνδέει με την ιστορία μας, το παρελθόν μας και βέβαια μας συνοδεύει στο μέλλον.

Αισθάνομαι προσωπικά ιδιαίτερη τιμή για την πρόσκλησή σας κ. Βαρουξή για να ακούσουμε με προσοχή για αυτή τη μακρά διαδρομή η οποία εύχομαι να εμπνεύσει και άλλους νέους εκδότες, ώστε να ακολουθήσουν την αντίστοιχη πορεία, πράγμα όχι εύκολο.

Αλλά εδώ είναι η Πολιτεία και εμείς και όλοι οι άνθρωποι του χώρου, να τη διευκολύνουμε στον βαθμό που περνάει από το χέρι μας».

Τάκης Κανελλόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά

«“ΠΑΤΡΙΣ” σημαίνει εφημερίδα και εφημερίδα σημαίνει “ΠΑΤΡΙΣ’’»

Είχα την τιμή να παρευρίσκομαι στους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από της εκδόσεώς της και με χαρά μετέχω στον αποψινό εορτασμό  και για τα 120 χρόνια. Στα 120 αυτά χρόνια, η ΠΑΤΡΙΣ εκδίδεται μέσα σε ένα ταραχώδες πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο διάστημα αυτό, συνέβησαν πολλά και συγκλονιστικά γεγονότα. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, τοπικοί πόλεμοι, βαλκανικοί πόλεμοι, ο ελληνικός εμφύλιος, κινήματα, ανατροπές, εκλογές δικτατορίες, περίοδοι ευημερίας αλλά και οικονομικής καταστροφής, σεισμοί, πυρκαγιές, θεομηνίες και άλλα πολλά.

Η  ΠΑΤΡΙΣ σε όλα αυτά στάθηκε στις επάλξεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αμερόληπτη σε πρόσωπα και γεγονότα, τήρησε την αντικειμενικότητα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Παράλληλα, ως περιφερειακή εφημερίδα προέβαλε τα τοπικά προβλήματα, τα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν στο Νομό μας, τις καταστροφές, τα αιτήματα των κοινωνικών τάξεων αλλά και των απλών και μεμονωμένων ανθρώπων. Πάντα στάθηκε δίπλα στον φτωχό και δοκιμαζόμενο Έλληνα  εργάτη, αγρότη, επαγγελματία. Στήριξε και στηρίζει τους νέους ανθρώπους, τις σωστές πρωτοβουλίες, και προβάλει  τις επιτυχίες τους.

Θεωρώντας ότι ο τόπος μας  είναι μικρός και δεν χωράει ο κομματισμός και οι κομματικές διαιρέσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, Η ΠΑΤΡΙΣ  στάθηκε πάντα στο ύψος της, μακριά από το κομματικό παιγνίδι και τους κομματικούς διχασμούς που μόνο συμφορές φέρνουν. Σε περιόδους πολιτικής έντασης και πόλωσης, η ΠΑΤΡΙΣ ακολουθούσε τον μέσο δρόμο, τον δρόμο της κατανόησης και της συμφιλίωσης. Γι’ αυτό κέρδισε την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια των Ηλείων.  Με την πάροδο του χρόνου, στο μυαλό του μέσου Ηλείου, η ΠΑΤΡΙΣ  και η εφημερίδα έγιναν έννοιες ταυτόσημες, ΠΑΤΡΙΣ σημαίνει εφημερίδα και εφημερίδα σημαίνει ΠΑΤΡΙΣ. «Το έγραψε η Πατρίδα»  ήταν και είναι η οικεία έκφραση των Ηλείων.

Γι’ αυτό σύντομα  εισέπραξε την δίκαιη  ανταμοιβή της για τη σωστή στάση της, με κυκλοφορία να υπερβαίνει τα γνωστά επαρχιακά όρια και να ανταγωνίζεται έγκυρα αθηναϊκά φύλλα. Παράλληλα ακολουθώντας την εξέλιξη και την νέα τεχνολογία, εκσυγχρονίστηκε σε σχήμα, μέσα  και περιεχόμενο, ενώ επεκτάθηκε και στον ηλεκτρονικό τύπο. Έγινε με άλλα λόγια ένα σύγχρονο συγκρότημα Τύπου και Ενημέρωσης. Και όλα αυτά οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες της  νεώτερης γενιάς των Βαρουξήδων κυρίως δε στον Λεωνίδα  Βαρουξή.

Σήμερα ολόκληρος ο επαρχιακός τύπος περνάει δύσκολες μέρες. Είναι έντονος ο ανταγωνισμός και πολλές φορές αθέμιτος από το διαδίκτυο. Και στο νέο αυτό περιβάλλον  η ΠΑΤΡΙΣ επιβιώνει και θα επιβιώσει έχοντας πάντα ως στήριγμα την πίστη της στη Δημοκρατία και την αγάπη των αναγνωστών της, όλων των Ηλείων,  οι οποίοι οφείλουν να την στηρίξουν διότι υπηρετεί πραγματικά και διαχρονικά το συμφέρον τους, το συμφέρον του τόπου μας. Εγώ εύχομαι στην Πατρίδα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, να  γιορτάσει ΚΑΙ τα 150 ΚΑΙ ΤΑ 200  χρόνια της με πολλές και μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες.

Τάκης Αντωνακόπουλος

Δήμαρχος Πύργου

«Φάρος προσανατολισμού για την Ηλεία»

«Νομίζω ότι είναι από τις λίγες φορές που εκτός από πολιτικούς αυτή η αίθουσα γεμίζει τόσο ασφυκτικά σε μια αυθόρμητη ανταπόκριση ενός προσκλητηρίου που έχει σκοπό να τιμήσει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής ιστορίας το οποίο ακούει στο brand ‘’Πατρίς’’.

Νομίζω ότι στις μέρες μας όπου όλα φθείρονται και απαξιώνονται η ‘’Πατρίς’’, αυτό το μέγεθος, όχι το εκδοτικό πλέον, το πολιτιστικό, το ιστορικό, το Ηλειακό μέγεθος, αποτελεί έναν φάρο προσανατολισμού της Ηλείας, του Πύργου και της περιοχής γενικότερα, γιατί όσοι ήρθαν σήμερα λίγο διαβασμένοι και ανέτρεξαν στο παρελθόν σε πρωτοσέλιδα αυτής της εφημερίδας θα διαπίστωσαν ότι κράτησε πολύ ψηλά τη σημαία της Αντίστασης στη γερμανική κατοχή, στη χούντα των συνταγματαρχών και πιο πίσω ακόμα έπαιξε μεγάλο ρόλο, ως πρωταγωνιστής, τότε φανταστείτε που δεν υπήρχαν αυτά που υπάρχουν σήμερα, τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν η μόνη φωνή, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα κινήματα, ακόμα και στα κινήματα τα αντιεξουσιαστικά.

Αυτή είναι η ‘’Πατρίς’’ για την οποία όλοι πρέπει να έχουμε μια εκτίμηση και μια άποψη ότι δεν είναι ένα τυχαίο μέσο, είναι η ιστορία της περιοχής, αποτελεί πεδίο αναφοράς όλων των ιστορικών που ασχολούνται με την Ηλεία, αποτελεί γνώρισμα πανελλαδικό, ουσιαστικά είναι η πρώτη αρχαιότερη εφημερίδα της Χώρας και όλα αυτά από μια ταπεινή και ξεχασμένη σημερινή Ηλεία.

Λεωνίδα εύχομαι να έχεις υγεία, όλα τα μέλη της οικογένειας και να τιμάτε, να είστε αγωνιστές και να συνεχίσετε τρέχοντας στο μέλλον με τη σκυτάλη που παραλάβατε από τους άξιους προγόνους σας, οι οποίοι πολλοί εστήθησαν και στον τοίχο της εκτέλεσης αλλά τελευταία στιγμή, πατριώτες καλοί, τους έσωσαν. Συγχαρητήρια σε όλους και να μην ξεχνάμε».

Χρίστος Πλευριάς

Διευθυντής Σύνταξης εφ. «Πατρίς»

«Μια σταγόνα από κατάθεση ψυχής…»

«Κάπου εκεί… σε έναν κομβικό σταθμό ανανέωσης πριν από 35 χρόνια βρέθηκα και εγώ, χάρις τη διορατικότητα ενός ανθρώπου που έκρινε ότι θα μπορούσα να βοηθήσω… κ. Λεωνίδα Βαρουξή, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε…

Μου δώσατε μια μοναδική ευκαιρία να γίνω ο νεότερος – τότε – αρχισυντάκτης στην ιστορία της «ΠΑΤΡΙΣ» όσο και αν με «τρομάξατε» με την παράτολμη για πολλούς επιλογής σας… Αλλά είναι και κάτι άλλο: Μεταδώσατε το αίσθημα της χαράς και της υπερηφάνειας σε μια πολύπαθη μάνα: Εκείνη που έπλενε τις σκάλες πολυκατοικιών και μεγάλωσε τα παιδιά ξένων οικογενειών για να ζήσει με αξιοπρέπεια το δικό της παιδί…

Οι βηματισμοί μας δύσκολοι… οι παρεμβάσεις βελτίωσης διαδοχικές, οι συνθήκες ενίοτε συγκρουσιακές, αλλά οι συνέπειες στο τέλος του δρόμου πάντα θετικές! «Μαξιλάρι» ανακούφισης κάθε πίκρας ή έντασης, το χαμόγελο μιας μεγάλης Κυρίας. Τα δεχόταν όλα… Τα ξεπερνούσε όλα!

Όπως ακριβώς κάνει και σήμερα: Η Σοφία Δρούβα – Βαρουξή. Υποκλίνομαι απόψε εδώ με σεβασμό στον άνθρωπο… Που διδακτικά με ταλαιπώρησε ως συντάκτη αλλά ολοκληρωτικά μου έδειξε την οδό της απόλυτης και σοβαρής δεοντολογίας, της υπεύθυνης δημοσιογραφίας και της αδιαπραγμάτευτης ηθικής γραφής. Αυτόν τον άνθρωπο διαδέχθηκα σε αυτή τη θέση. Από αυτόν τον άνθρωπο έμαθα. Θανάση Σπυρόπουλε σε ευχαριστώ για όλα! Ευχαριστώ ακόμη τους συναδέλφους που συνεργάσθηκα μαζί τους επί πολλά χρόνια. Και όλα τα παιδιά που δίνουμε σήμερα τη «μάχη» της καθημερινής ενημέρωσης…

Πολλές φορές ανεβάζω τον πήχη των απαιτήσεων και γίνομαι σκληρός απέναντί τους, ίσως και να αδίκησα κάποιους με την εκρηκτικότητα του χαρακτήρα μου. Το κάνω όμως, γιατί πιστεύω στις δυνατότητές τους, στο ταλέντο τους, και επιδιώκω να αξιοποιώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Στην πορεία τη δική μου και των συνεργατών μου, οι αρχές και οι αξίες δεν επηρεάζονται… δεν αλλοιώνονται… δεν μικραίνουν και δεν διαπραγματεύονται από κανέναν μας. Εργαζόμαστε όλοι, γνωρίζοντας ότι για μια επιτυχία δεν υπάρχει ασανσέρ. Πρέπει να πας από τις σκάλες…

Να υπόσχεσαι λιγότερα αλλά να είσαι πάντα έτοιμος να δίνεις περισσότερα. Κάθε πρωτοσέλιδο σαν και αυτά που βλέπετε στη διπλανή αίθουσα είναι ένας δυνατός κτύπος καρδιάς. Μια σταγόνα από κατάθεση ψυχής. Ένα ακόμη ξενύχτι… Ένα παιδί που γεννιέται κάθε μέρα για να χαθεί όταν πέφτει ο ήλιος και να ξαναγεννηθεί ένα άλλο δικό μας παιδί με το επόμενο ξημέρωμα… Έτσι δουλεύουμε εμείς στην «ΠΑΤΡΙΣ»…

Γιώργος Πλειός, Καθηγητής Επικοινωνίας και MME EKΠΑ

«Ιστορική εφημερίδα που έχει ξεπεράσει το όριο της περιφερειακότητας»

«Η Πατρίς είναι μία ιστορική εφημερίδα και εμείς που ασχολούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τη γνωρίζουμε αυτή την εφημερίδα πολύ καλά. Και θα ευχηθώ με την ευκαιρία αυτή να συνεχίσετε και για τα επόμενα 240 χρόνια με αυτό τον τρόπο και ακόμα πιο ψηλά και το εννοώ πραγματικά, το εύχομαι από καρδιάς.

Η Πατρίς είναι μία από τις ιστορικές και μεγάλες περιφερειακές εφημερίδες που μάλλον έχει ξεπεράσει το όριο της περιφερειακότητας γιατί πολύ σωστά το ανέφερε και πριν ο κ. Πολύδωρας- δίνεται και στην Αθήνα και καμιά φορά τη βλέπω στα περίπτερα της Αθήνας.

Ακούσαμε κάποιους να λένε πως όταν ανατρέχουν στο παρελθόν ότι η εφημερίδα η Πατρίς αποτύπωσε τα γεγονότα έτσι ή αλλιώς… αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η ίδια, η πραγματική κοινότητα, έξω από τον τύπο θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαν διαβάσει τα γεγονότα όπως τα διάβασαν όλα στον τύπο και στην Πατρίδα.

Η πραγματική ιστορία, η ιστορία της πραγματικής κοινότητας είναι ζυμωμένη και με τις αράδες της Πατρίδας και όλων των άλλων εφημερίδων. Κι αυτό ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό που έγραφαν. Γιατί αυτό που έπραξαν οι άνθρωποι το έπραξαν ακριβώς από αυτό που διάβασαν ή και με αυτό που διάβασαν. Τα μέσα αυτά επικοινωνίας αναδεικνύουν την τοπική θεματολογία και βοηθούν στην κοινωνική και πολιτική συμμετοχή, συμβάλλουν στην ανάδειξη των τοπικών αρχών, στον έλεγχο της τοπικής εξουσίας και στην άσκηση πιέσεων.

Συμβάλλουν στην επέκταση της εκπαίδευσης τοπικά και συμβάλλουν στην διάδοση των πολιτιστικών αγαθών της περιοχής. Οι εφημερίδες της Πατρίδος διαρκώς δημοσιεύουν τέτοιου είδους πληροφορίες για τον τοπικό πολιτισμό και την διάδοση του. Μην ξεχνάμε ότι είναι και πηγή μέσων για τα μεγάλα Μέσα. Αν πάμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι αναφορές στα άρθρα γράφανε Πύργος-Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη. Οι τοπικοί δημοσιογράφοι, τα τοπικά μέσα ήταν στην πραγματικότητα η πηγή και των εθνικών.

Και όσο και αν έχει εμπορευματοποιηθεί ο τύπος υπάρχει ένα όριο στην εμπορευματοποίηση του τοπικού τύπου. Δεν μπορούν να καταλήξουν εύκολα στον κιτρινισμό τα τοπικά φύλλα, ακόμα και αν ακολουθούν τις τάσεις της μόδας που είναι για παράδειγμα το tabloid. Η αναφορά τους δεν είναι εντυπωσιοθηρική τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά. Μπορώ να πω ακόμα ότι τα τοπικά μέσα -και η Πατρίδα- δεν έχουν fake news, ή τουλάχιστον προσπαθούν να τα αποφεύγουν γιατί κοιτάνε στα μάτια τους αναγνώστες, δεν κοιτάνε τα νούμερα πωλήσεων όπως οι μεγάλες εφημερίδες.

Η τοπική εφημερίδα κοιτάει στο πρόσωπο τον αναγνώστη της. Είναι πιο δύσκολη η διαπλοκή στα τοπικά μέσα και βεβαίως τα έσοδα της είναι σε μεγάλο βαθμό από πωλήσεις, από συνδρομές και τοπική διαφήμιση. Να πως επίσης ότι και όλα τα άλλα τοπικά Μέσα χρειάζονται όλο το κοινό. Αυτό ακριβώς είναι που δεν τα εμποδίζει να εγείρουν μία αυστηρά κομματική σημαία. Και έρχομαι τώρα ειδικά στην Πατρίδα… νομίζω λοιπόν ότι η Πατρίς αποτελεί μία περίπτωση αξία επιστημονικής μελέτης. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι -από τη γνωριμία που έχω κάνει μαζί της- μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας και τα οποία θα ευχόμουν να διατηρήσετε είναι τα εξής: Κοίταξε προσεκτικά τα φύλλα της εφημερίδος, υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στα διεθνή, τα εθνικά και τα τοπικά γεγονότα. Υπάρχει ακόμα μία ισορροπία σε ότι αφορά τις φωνές, υπάρχει πολυφωνία! Αυτό είναι ένα μυστικό της επιτυχίας, η εσωτερική πολυφωνία εννοώ. Αυτό που είπαν κάποιοι άλλοι ως αντικειμενικότητα ή ως αμφίπλευρη πληροφόρηση. Υπάρχει επίσης και μία ισορροπία στη γλώσσα.

Ακολουθεί τη Δημοτική η Πατρίς αλλά διατηρεί ζωντανές εκείνες τις εκφράσεις που έρχονται από το παρελθόν, το γλωσσικό παρελθόν που ακόμα δίνουν νόημα καλύτερο από αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Με δυο λόγια λοιπόν είναι ο λόγος της Πατρίδος είναι ένας λόγος που συνθέτει απόψεις, συνθέτει προσεγγίσεις, συνθέτει θεματολογία. Και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι βρίσκεται στην καρδιά της επιτυχίας της Πατρίδος. Και έχει τέτοια επιτυχία γιατί ναι μεν έχει τους δημιουργούς αλλά έχει και τους αναγνώστες, ειπώθηκε πολλές φορές. Η Πατρίς είναι οι αναγνώστες. Θέλει δύο για να χορέψουν ένα τάνγκο. Η μία πλευρά είστε εσείς οι δημιουργοί και η άλλη το κοινό. Και φαίνεται ότι όχι μόνο ανταποκρίνεστε σε αυτό το κοινό αλλά το εκφράζετε».

Όλη η επικαιρότητα