Ηλεία

Δασαρχείο Πύργου: Έτοιμη η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα

Η χρηματοδότηση των έργων έχει προκριθεί ενώ στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο.
Ακούστε το άρθρο

Την Δευτέρα υποβάλλεται στην διεύθυνση συντονισμού και επιθεώρησης δασών για έγκριση η μελέτη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες περιοχές από το δασαρχείο του Πύργου, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλεται για την θωράκιση της περιοχής εν όψει του χειμώνα…

Η χρηματοδότηση των έργων έχει προκριθεί ενώ στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο

Η ολοκλήρωση των μελετών μέσα στο χρονικό διάστημα που είχε  τεθεί ως χρονοδιάγραμμα δείχνει την συνέπεια του δασαρχείου Πύργου απέναντι στην ευθύνη του έργου που ανέλαβε να φέρει εις πέρας.

«Όπως είχαμε προαναγγείλει θα είχαμε έτοιμη τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε και θα υποβληθεί στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας και τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης προκειμένου να εγκριθεί. Η μελέτη υλοποιήθηκε σύμφωνα με τους όρους που αφορούν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα πρώτης προτεραιότητας με τους αντίστοιχους φακέλους για την ασφάλεια των έργων.

Ο τελικός προϋπολογισμός της είναι 4.300.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο έργο που αποτελείται από δύο υποέργα. Το ένα μεγάλο υποέργο είναι τα αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά στην ευρύτερη περιοχή των καμένων εκτάσεων και το δεύτερο έργο αφορά την περιοχή της Νεμούτας και τους καταρράκτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει χωριστεί σε 18 τομείς προκειμένου να υπάρξουν18 αναθέσεις με κατεπείγον χαρακτήρα προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η υπηρεσία μας βρίσκεται ήδη από τις αρχές της εβδομάδας σε επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες ανάθεσης των υποέργων και να αρχίσει άμεσα -και εντός του Οκτωβρίου- η υλοποίηση του έργου προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στη διάρκεια του χειμώνα. Φιλοδοξούμε με την ολοκλήρωση και τη θεώρηση του έργου να προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση για την οποία ήδη υπάρχει προέγκριση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Σύμμαχος ο καιρός…

Ο δασάρχης Πύργου πρόσθεσε πως «Ο καιρός εξελίσσεται πολύ καλά. Οι βροχοπτώσεις που έπεσαν την Πέμπτη το βράδυ ήταν πολύ ευνοϊκές και από τις πληροφορίες που έχω δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αντίθετα η συγκεκριμένη βροχόπτωση λειτούργησε ώστε να απομακρυνθεί το στρώμα της στάχτης που υπάρχει στις καμένες εκτάσεις. Αυτό επιτρέπει την προσρόφηση του νερού στο έδαφος γεγονός που θα εμπλουτίσει τους υδροφόρους ορίζοντες και κατ` επέκταση την δυνατότητα για αναγέννηση της βλάστησης».

Κλιμάκιο από Καλιφόρνια…

Παράλληλα ο κ. Λάττας διευκρίνισε πως «Tην ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την περιοχή μας κλιμάκιο από δασική υπηρεσία της Καλιφόρνια της Αμερικής, που βρισκόμαστε σε επικοινωνία.

Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο μιας ακόμα καλύτερης αντιμετώπισης διασταυρώνοντας απόψεις καθότι η περιοχή της Καλιφόρνια έχει τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με εμάς. Αυτό θα μας δώσει τις προϋποθέσεις για να έχουμε ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αποκατάσταση της περιοχής».

Όλη η επικαιρότητα