Ηλεία

Δασαρχείο Πύργου: Ιδιαίτερα αυστηρές οι ποινές

Σε 24ώρη βάση φυλάσσονται οι περιοχές με δάση ιδιαίτερου φυσικού κάλους για την αποτροπή φαινομένων παράνομης υλοτομίας.
Ακούστε το άρθρο

Σε 24ώρη βάση φυλάσσονται οι περιοχές με δάση ιδιαίτερου φυσικού κάλους για την αποτροπή φαινομένων παράνομης υλοτομίας, όπου όπως προειδοποιούν από το δασαρχείο θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τον νόμο.

«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι και οι ποινές και οι διατάξεις του νόμου απέναντι στην παράνομη υλοτομία είναι ιδιαίτερα αυστηρές και ιδίως σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όπως είναι το δάσος της Φολόης που αποτελεί το κόσμημα για την περιοχής μας. Θα πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην προβαίνουν σε πράξεις που έχουν σχέση με την παράνομη υλοτομία.

Γιατί τέτοια περιστατικά θα βρίσκονται, θα ταυτοποιούνται και θα κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες κατά αυτών που έχουν προβεί σε αυτές. Θεωρώ αδιανόητο για κάποιο άνθρωπο που ζει εδώ στην περιοχή μας να κόβει ένα δέντρο 200 χρόνων και να το κάνει καυσόξυλα. Είναι τρομερό είναι ιδιαίτερα λυπηρό ένα δέντρο που έχουν χρειαστεί δύο αιώνες για να γίνει να κόβεται για καυσόξυλα.

Σε αυτή την περιοχή δίνουμε όλη την προσοχή μας και βρισκόμαστε εκεί σε 24ώρη βάση με περιπολίες προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα. Και όπου έχει διαπιστωθεί έχουμε προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποτραπούν από τέτοια φαινόμενα παράνομης υλοτομίας για τα οποία θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί», επεσήμανε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας. Επίσης ο κ. Λάττας αναφέρθηκε σε ένα άλλο φαινόμενο που τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί και αφορά την κοπή ελαιόδεντρων για καυσόξυλα σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Για την προστασία αυτών θα ζητήσουμε και την βοήθεια της Αστυνομίας ώστε να ελέγχουμε από που προέρχονται τα ξύλα ελιών που ορισμένοι κόβουν αφού όπως είναι γνωστό ο έλεγχος για τους ελαιώνες δεν ανήκει σε εμάς. Είναι μία κομβική χρονιά τόσο για την προστασία των ελαιώνων όσο και των δασών», τόνισε ο Δασάρχης Πύργου.

Καυσόξυλα από το δασαρχείο

«To τελευταίο διάστημα και με αφορμή την άνοδο του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρούμε ότι ο κόσμος έχει στραφεί στην αναζήτηση καυσόξυλων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε θέρμανση. Όπως γνωρίζεται εμείς από πέρυσι μετά τις φωτιές του 21 που είχαμε του Σεπτεμβρίου ότι ξύλο ήταν κατά μήκος του δρόμου διατέθηκε για ατομικές ανάγκες.

Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο φέτος να διανέμουμε τα ξύλα που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου για τους κατοίκους όμως των όμορων περιοχών. Δηλαδή τα ξύλα αυτά που βρίσκονται καμένα σε τοπικές κοινότητες θα τα πάρουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τις ατομικές τους ανάγκες.

Επίσης για την χρήση αυτή θα μπορεί να παίρνει και το υλικό που θα θρυμματίζουμε από τους καθαρισμούς που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε. Θα τα βάλουμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί ο καθένας να παίρνει θρυμματισμένα υλικά από τους καθαρισμούς που γίνονται στην Αρχαία Ολυμπία για τις ατομικές τους ανάγκες. Το υλικό αυτό μπορεί να καλύψει θερμαντικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Λάττας αναφερόμενος στο θέμα των καυσόξυλων που το δασαρχείο θα παραχωρήσει προς τους πολίτες.

Όλη η επικαιρότητα