Ηλεία

Δασαρχείο Πύργου: Πιο γρήγορα τα αντιπλημμυρικά

Χθες δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση ενδιαφέροντος για τις σχετικές εργασίες που είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν από την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων.
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν, από το Δασαρχείο Πύργου, οι διαδικασίες για την ανάθεση των αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.

Χθες δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση ενδιαφέροντος για τις σχετικές εργασίες που είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν από την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων για τη συγκράτηση του εδάφους, την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις στους οικισμούς, στα έργα υποδομής, τις αγροτικές καλλιέργειες κ.ά.

Μιλώντας σχετικά, στο δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ, ο δασάρχης Πύργου, Δρ. Δασολογίας, Παναγιώτης Λάττας αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις τόνισε ότι «Η διαδικασία προχωρά πολύ καλά και ήδη έχουμε τις διαβεβαιώσεις για δέσμευση -για το έτος 2021- ενός ποσού περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 4,3 που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου. Σήμερα (σ.σ. χθες), εκδόθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους δασικούς συνεταιρισμούς που ασχολούνται με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με δασικούς συνεταιρισμούς στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα και νομίζω πως εντός της εβδομάδας -με καταληκτική ημερομηνία την 11η Νοεμβρίου- θα είμαστε σε θέση να αναθέσουμε σε κάποιους από αυτούς μέρος των έργων.

Θα προχωρήσουμε και σε ανάθεση σε εργολάβους δασοτεχνικών έργων που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία σε συγκεκριμένα έργα και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου σε ένα σημαντικό κομμάτι, που έχει ανάγκη στήριξης και υποβοήθησης στις πυρόπληκτες περιοχές για να μειωθεί η αντιδιαβρωτική ένταση του νερού, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που απαιτούνται. Επαναλαμβάνω ότι, ευτυχώς, ο καιρός φέτος και οι βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις πυρόπληκτες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές αφού είναι ήπιας έντασης με αποτέλεσμα την απομάκρυνση με φυσικό τρόπο της στάχτης που υπήρχε στο έδαφος.

Οι βροχές ήταν τέτοιες ώστε να προχωρήσουν και τα έργα χωρίς προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα έχουμε το φόβο ενός βίαιου καιρικού φαινομένου, ως τώρα όμως οι συνθήκες είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σκληρό έδαφος ώστε οι ροές του νερού να εμποδίσουν την παράσυρση του εδάφους». Σημειώνεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.318.082,36€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24 %).

Για κάθε Συνεταιρισμό οι ποσότητες των εργασιών που εκτελεστούν και ο αντίστοιχος θα ανέρχεται μέχρι του ποσού των 200.000€ με ΦΠΑ όπως προβλέπεται στη μελέτη. Η δαπάνη για την εκτέλεση του έργου θα βαρύνει τις επιπτώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2021 ΣΑΕ 875 (2021ΣΕ87500001).

Ο χρόνος περάτωσης του έργου ορίζεται σε τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Πληροφορίες θα παρέχονται από το Δασαρχείο Πύργου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (αρμόδιος υπάλληλος κ. Αθανάσιος Κουής).

Όλη η επικαιρότητα