Ηλεία

Δασαρχείο Αμαλιάδας: Δεν έχουν ούτε για καύσιμα

Ακούστε το άρθρο

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει το Δασαρχείο της Αμαλιάδας σε ότι αφορά την λειτουργία του, ελλείψει οικονομικών πόρων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι φάκελοι με τις αδιεκπεραίωτες υποθέσεις και οι πολίτες βρίσκονται πλέον στα κάγκελα!

Η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, δεν έχει προηγούμενο και όλα ξεκινούν από την έλλειψη χρημάτων. Ούτε για καύσιμα δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και φυσικά δεν μπορεί να περαιωθεί καμία υπόθεση, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι πολίτες, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.

 

Απλήρωτες υπερωρίες από το 2016!

Οι φάκελοι με τις αδιεκπεραίωτες υποθέσεις στοιβάζονται στο πάτωμα μέσα στα γραφεία του Δασαρχείου, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα προκειμένου να μετακινηθούν οι υπάλληλοι να κάνουν αυτοψίες και ελέγχους προκειμένου να προχωρήσει η περαίωσή τους. Τα τελευταία χρήματα για καύσιμα έφθασαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου!

Επιπλέον, το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί υπερωρίες και οδοιπορικά από το έτος 2016! Και φυσικά, οι υποχρεώσεις του Δασαρχείου παραμένουν ανεξόφλητες αφού δεν υπάρχουν χρήματα.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Δασαρχείο της Αμαλιάδας είναι γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Στην συνεδρίαση των Συντονιστικών Οργάνων των δήμων Ήλιδας και Πηνειού στα μέσα του περασμένου Μαΐου, ο Δασάρχης Αμαλιάδας κ. Διονύσης Θωμόπουλος είχε ενημερώσει για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς τότε ξεκινούσε και η αντιπυρική περίοδος κατά συνέπεια το Δασαρχείο θα δυσκολευόταν πολύ να ανταπεξέλθει στο έργο του.

Βέβαια, η αντιπυρική περίοδος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ολοκληρώθηκε, τα προβλήματα ωστόσο που αφορούν την γενικότερη λειτουργία του Δασαρχείου παραμένουν, παρά το γεγονός ότι και οι δύο παραπάνω δήμοι επρόκειτο να απευθυνθούν εγγράφως στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί λύση.

Το μέγεθος των προβλημάτων αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι  δύο φορές εντός του 2018 το Δασαρχείο δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων!

 

Τι θα γίνει με τις παράνομες υλοτομίες;

Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη και το δεύτερο έργο αντιπυρικής προστασίας που εκτελείται από το Δασαρχείο Αμαλιάδας, αφού η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αντί για τον Μάιο εγκρίθηκε τον Αύγουστο, το οποίο εκτελείται μετ’ εμποδίων και με υπεράνθρωπες πραγματικά προσπάθειες, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία να γίνουν οι επιβλέψεις και οι υπάλληλοι αναγκάζονται να μετακινούνται με αυτοκίνητα τρίτων αφού δεν υπάρχουν καύσιμα στην υπηρεσία.

Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα στην πορεία, αφού οι υπάλληλοι δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ελέγχους σε ότι αφορά τις παράνομες υλοτομίες. Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, το Δασαρχείο δεν μπορεί να προχωρήσει τις νόμιμες διαδικασίες για να δώσει ξύλα στους πολίτες και ο κίνδυνος να αυξηθούν κατακόρυφα οι παράνομες υλοτομίες στα δάση της περιοχής είναι ορατός, αφού οι υπάλληλοι δεν έχουν καύσιμα για να κάνουν περιπολίες.

Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του Δασαρχείου έχει καταστεί προβληματική και σε καθημερινή βάση οι υπάλληλοι του Δασαρχείου γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων από τους πολίτες, αφενός γιατί σε πολλούς δεν έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις της υπηρεσίας προς αυτούς, αφετέρου γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση εξυπηρέτησης των αιτημάτων τους, ενώ σε τραγικό βαθμό καθυστερεί η εξέταση καταγγελιών.

Και μία ακόμη παράμετρος είναι ότι στους φακέλους στοιβάζονται χιλιάδες αιτήσεις πολιτών, εκ των οποίων μπορούν να προκύψουν σημαντικά έσοδα, ίσως και εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες δεν μπορούν να εξεταστούν εξαιτίας των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Αν και από πλευράς Δασαρχείου ακολουθείται πιστά η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, φαίνεται ότι το πράγμα ‘κολλάει’ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα και τα προβλήματα απλώς… διαιωνίζονται…

Όλη η επικαιρότητα