Ηλεία

Δασαρχείο Πύργου: Κυνήγι, καθαρισμοί και δασικοί χάρτες

Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς κυνηγιού λειτουργεί εδώ και αρκετές ημέρες το Δασαρχείο Πύργου, καθώς χθες ξεκίνησε και επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδο. Ήδη έχουν εκδοθεί πάνω από τριακόσιες άδειες και τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός.

Ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας, επισήμανε χθες με δηλώσεις του ορισμένες παραμέτρους στην άσκηση θήρας, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Σε συνεργασία με τους συλλόγους αλλά και με μεμονωμένους κυνηγούς έχουμε ήδη εκδώσει 300 άδειες και συνεχίζουμε με εντατικούς. Οι φίλοι κυνηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φοράνε στολή πορτοκαλί με διαγραμμίσεις, εύκολα ορατή, και ειδικά στο τμήμα από τον Αλφειό ως τη Σπιάτζα, τη Σκαφιδιά και τον Άγιο Ηλία, όπου φέτος έχουμε πολύ προσωπικό έξω, που κάνει καθαρισμούς. Επίσης στη Φολόη έχουμε πολλά μονοπάτια και περιπατητές και πρέπει να τους σεβόμαστε και να προσέχουμε. Επίσης να προσέχουμε τις ιδιοκτησίες, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα αντιπαραθέσεων με κατοίκους και ιδιοκτήτες. Απαγορεύεται αυστηρώς πέρα από τα 250 μέτρα από τους οικισμούς, ενώ σε  μεμονωμένα σπίτια πρέπει να είναι 150», εξήγησε ο κ. Λάττας και στάθηκε σε δύο θέματα ρύπανσης.

«Πρέπει να έχουμε ατσάλινα σκάγια και όχι μολύβδινα όταν κυνηγάμε σε υγροβιότοπους, γιατί δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης του εδάφους. Επίσης γενικά πρέπει να προσέχουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε έξω σε άλλες περιοχές και να βλέπουμε απορρίμματα από ποτήρια και κυπελλάκια με καφέ ή φυσίγγια που δείχνουν την ταυτότητά μας ότι είμαστε από την Ηλεία. Θέλω να πιστεύω ότι οι κυνηγοί ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον γιατί αποτελεί κομμάτι της ζωής τους και της διασκέδασής τους», είπε ο κ. Λάττας.

Αγριόχοιροι και δασικοί χάρτες

Οσον αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, που ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, ο δασάρχης Πύργου τόνισε ότι σε περιοχές όπου καταγράφονται προβλήματα και ζημιές από το συγκεκριμένο θήραμα, θα επεμβαίνει το δασαρχείο.

«Βάσει νομοθεσίας μπορούμε κατ’ εξαίρεση να συγκροτήσουμε συνεργείο με ομάδες κυνηγών και παρουσία δασικών υπαλλήλων κα να περιορίσουμε τον αριθμό των αγριόχοιρων εφόσον δημιουργούν προβλήματα. Όσα θηρευτούν, θα δοθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο».

Για τους δασικούς χάρτες, ο κ. Λάττας ανέφερε ότι έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές αντιρρήσεων, αλλά εκκρεμεί η χρηματοδότηση της αμοιβής των δικηγόρων για να προχωρήσουν.  Ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις εξαγορές των δασωμένων αγρών, όπως και οι εξαγορές για παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις.

Όλη η επικαιρότητα