Ηλεία

Δάση στα ορεινά και αγροί στα πεδινά! – Πάνω από 1500 οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

«Από 500 μέτρα και πάνω δάσος, από 500 μέτρα και κάτω αγροτικές εκτάσεις». Κάπως έτσι περιγράφει την εικόνα της Ηλείας μιλώντας στην εφ.«Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, με αφορμή αθηναϊκό δημοσίευμα που αναδεικνύει… πρωταθλήτρια στις εκχερσώσεις (παράνομες και νόμιμες) την Ηλεία.

Ο κ.Λάττας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι στην Ηλεία ένα κράμα διαφόρων παραγόντων οδήγησε στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την οποία πάνω από 300.000 στρέμματα απεικονίζονται ως Δ/Α στους δασικούς χάρτες, δηλαδή ήταν δασικές εκτάσεις το 1945 και σήμερα αγροτικές.

«όντως είμαστε ψηλά στον πίνακα με τις εκχερσσώσεις, εκ των οποίων το 70 με 80% είναι παράνομες. Οι κυριότεροι παράγοντες είναι οι εκάστοτε πολιτικές καταστάσεις, οι δασικές πυρκαγιές, κ.ά., που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα, η οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υψόμετρο από 500 μέτρα και κάτω έχουμε εκχερσώσεις, και από 500 μ. και πάνω έχουμε δασώσεις περίπου 150.000 στρέμματα. Ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν τα ορεινά για χάρη των πεδινών εκτάσεων και της καλλιέργειας της ελιάς», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου.

Περίπου 1500 αντιρρήσεις

Ο κ.Λάττας τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 1500 αιτήσεις αντίρρησης, εκ των οποίων το 60% αφορά εκκρεμείς διοικητικές πράξεις, οι οποίες έγιναν ατελώς. «Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες, είναι πιο “μαλακός” και δίνει περιθώριο στους ενδιαφερόμενους για την υποβολή αντίρρησης, για αυτό και μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί ισχυρό ενδιαφέρον από τους αγρότες», εξήγησε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Λάττας.

Ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι υπάρχουν πολλά λάθη σε χιλιάδες στρέμματα και η εικόνα για τις παράνομες εκχερσώσεις δεν είναι αυτή που φαίνεται. Όσον αφορά τις αιτήσεις αντίρρησης, ο κ.Γιακουμής υπογράμμισε ότι οι περισσότερες αφορούν τις περιπτώσεις των «ατελών» αντιρρήσεων και η πλειονότητα αφορά μικρό κλήρο. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα πληροφορείται από μηχανικους της περιοχής, σύντομα θα κατατεθούν περίπου 500 αιτήσεις αντίρρησης, καθότι η αίτηση εξαγοράς δεν είναι συμφέρουσα και θα προτιμηθεί μόνος ως εσχατη λύση.

Όλη η επικαιρότητα