Ηλεία

Δασικοί χάρτες: Άναψαν φωτιές τα παράβολα – Αντιδράσεις από τους αγρότες της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Εργαλείο μεθοδευμένου ξεκληρίσματος και ξεριζώματος του αγρότη από τη γη του χαρακτηρίζουν τους δασικούς χάρτες οι αγρότες της Ηλείας, εκφράζοντας τη σαφή εναντίωσή τους στην εφαρμογή τους, και καλούν άπαντες να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη κινητοποίηση στο Λατίφι στις 23 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης στον Ελαιώνα που οργάνωσαν από κοινού η ΟΑΣΗ και η επιτροπή αγώνα αγροτών της περιοχής, συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ο αγρότης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τη Βροχίτσα, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι «θα μας βάλουν να ξαναπληρώσουμε την περιουσία μας με πρόστιμα και δικαστικά έξοδα» και έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο ξεκληρίσματος των αγροτών.

«Μεθοδευμένα εδώ και αρκετά χρόνια, κα πρέπει να έχεις το μυαλό του Αϊνστάιν για να δεις πού πάνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, στο ξήλωμα και το ξεκλήρισμα του αγρότη. Ξεκίνησαν με το ασφαλιστικό και φορολόγηση από το 1ο ευρώ και τώρα  έρχεται το κερασάκι στην τούρτα με τους δασικούς χάρτες.  Τα βγάζουν όλα δασικά από το 1945 και μετά. Μας λένε να κάνουμε αντιρρήσεις να πληρώσουμε ένα 10-20 % επί των στρεμμάτων σαν παράβολο για την εργασία που θα γίνει από τους δασολόγους και μετά τι θα γίνει δεν ξέρουμε. Φανταστείτε να ξαναπληρώσουμε την περιουσία μας με πρόστιμα και δικαστικά έξοδα και δεν ξέρω τι άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

«Μας λένε ότι δεν έχουμε γη να καλλιεργήσουμε»

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι από τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τη φορολογική πολιτική και το κόστος παραγωγής, και άφησε αιχμές εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για αθέτηση των δεσμεύσεών τους προς τους πληγέντες αγρότες.

«Υπάρχει αγανάκτηση από τους αγρότες εξαιτίας όλων των προβλημάτων που μας κυνηγάνε, με τις αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίες έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τη φοροληστεία στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό, με τις αυξήσεις σε καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, τη μείωση των τιμών, την έλλειψη ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες, τις ζημιές που ακόμα δεν έχουμε δει, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός που είχε έρθει τον Σεπτέμβριο στον Νομό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννόπουλος, στηλιτεύοντας τη δημοσίευση των δασικών χαρτών.

«Ουσιαστικά μας λένε ότι δεν έχουμε χωράφια να καλλιεργήσουμε. Καλούμε όλους τους αγρότες στις 23 Ιανουαρίου στο Λατίφι καθώς και σε όσες δράσεις θα κάνουμε  για να αντιταχθούμε σε αυτήν την πολιτική», συμπλήρωσε.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα