Αγροτικά Ηλεία

Δασικοί χάρτες: Δεν πάνε ούτε για εξαγορά εκτάσεων!

Ακούστε το άρθρο

Εντελώς διαφορετική θα είναι η επόμενη μέρα στον αγροτικό τομέα, μετά την κύρωση και την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αφού μόλις το 20% όσων κατέχουν εκχερσωμένη γη, έχουν καταθέσει αίτηση εξαγοράς της έκτασης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Δασαρχείου Πύργου, έχουν κατατεθεί περίπου 2000 αιτήσεις εξαγοράς για εκτάσεις που ήταν δάση ή ορτολιβαδικές το 1945 και σήμερα έχουν αγροτική μορφή, οι οποίες μετά βίας αντιστοιχούν σε 15.000 στρέμματα, από τα 70.000 που ανήκουν στο δασαρχείο Πύργου και τις 250.000 που αντιστοιχούν σε όλη την Ηλεία.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι το κόστος μπορεί να μην είναι τόσο υψηλό, ωστόσο τη σημερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να διαθέσει ακόμα και ένα μικρό ποσό για να εξαγοράσει μια εκχερσωμένη έκταση.

«Υπάρχει αυξημένη πίεση το τελευταίο διάστημα, που παρατηρείται συνήθως λίγο πριν από τη λήξη της παράτασης, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα αιτήματα για εξαγορές. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 2.000 αιτήματα έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία μας, όμως υπολείπονται πολύ της πραγματικότητας αν σκεφτούμε ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις στην Ηλεία είναι περίπου 250.000 στρέμματα και στο Δασαρχείο Πύργου 70.000 στρέμματα, ενώ τα 2.000 αιτήματα αγγίζουν μόλις τα 15.000 στρέμματα.», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Λάττας, εξηγώντας ότι το κόστος του τοπογραφικού για τις εξαγορές και το κόστος του παραβόλου για τις αντιρρρήσεις είναι τροχοπέδη για τους πολίτες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της χρήσης γης.

Οι συνέπειες της μη εξαγοράς

Τα μηνύματα που εστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσους έκαναν αίτηση ΟΣΔΕ, κινητοποίησαν ως έναν βαθμό τους κατόχους αγροτικής γής. Ωστόσο, όπως φαίνεται, την επομένη της ανάρτησης των δασικών χαρτών, όσοι έπαιρναν επιδοτήσεις από καταπατημένες εκτάσεις, θα μείνουν εκτός.

«Αν κυρωθεί ο χάρτης, σημαίνει ότι ο πολίτης συμφωνεί με τον χάρτη αυτό. Άρα οφείλει να απομακρυνθεί από την έκταση, θα χάσει την επιδότηση και θα υποστεί όλες τις συνέπειες που διέπονται από την καταπάτηση δασικών εκτάσεων», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου, συμπληρώνοντας ότι η νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες ως τις 25 Σεπτεμβρίου έλυσε το πρόβλημα συγκέντρωσης πολλών αιτημάτων προκειμένου να γίνουν εξαγορές, κυρίως στους μηχανικούς που θέλουν να φτιάξουν τοπογραφικά διαγράμματα, αφού δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος και η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Όλη η επικαιρότητα