Αρθρογραφία

Οι δασικοί χάρτες διορθώνονται άμεσα…

Ακούστε το άρθρο

«Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων, μπορεί να αποκαταστήσει την πραγματικότητα ακόμη και μέσα στο 2017. Τί δεν καταλαβαίνουν λοιπόν στην κυβέρνηση;»

Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα ουσιαστικό – πραγματικό «εργαλείο» για να διευθετηθούν εκκρεμότητες και διαφορές δεκαετιών. Και για να υπάρξει επιτέλους μια οριστική και με καθαρή εικόνα των δασών, των αγροτικών εκτάσεων ή ακόμη και των καταπατήσεων που διαχρονικά έχουν γίνει.

Ποιοι δασικοί χάρτες όμως; Πάντως σίγουρα όχι αυτοί που έχουν σταλεί προς εφαρμογή. Έχοντας ήδη προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που συγκροτήθηκαν και εστάλησαν στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για τα περαιτέρω…

Τα οποία, «περαιτέρω» έχουν να κάνουν κυρίως με… απολαβές (χαράτσι το λένε στην απλή λαϊκή γλώσσα) από το πλήθος των ενστάσεων που… γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα υπάρξουν, καθώς αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά λάθη που πρέπει να διορθωθούν!

Δεν αμφισβητώ ότι τούτη εδώ η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και υπό την πίεση δανειστών, προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε αρκετά πράγματα που θα περιμέναμε να έχουν τελειώσει κάποια χρόνια νωρίτερα. Ούτε και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι δασάρχες ζητούσαν πολύ καιρό τώρα, τέτοιους χάρτες, για να βγάλουν  και αυτοί μια άκρη, με την πληθώρα χαρακτηρισμών – αποχαρακτηρισμών  και άλλων διαδικαστικών παρόμοιων φαινομένων, που «έκλεβαν» χρόνο από το ουσιαστικό τους έργο.

Απορώ ωστόσο με τις εμμονές κάποιων κυβ. παραγόντων που κλείνουν αυτιά και μάτια και προσπαθούν να περάσουν τις προτάσεις τους, λες και αφορούν μόνο τους ίδιους και τον περίγυρό τους. Το ίδιο άλλωστε δεν συνέβη προσφάτως και με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο;

H παραδοχή ενός λάθους είναι μια πράξη εντιμότητας αρκεί να έχει πεισθεί αυτός που το κάνει, ότι οφείλει να το διορθώσει προς χάριν του συνολικού συμφέροντος. Η επιμονή ωστόσο στο σφάλμα παρά το… αυταπόδεικτο δεν μπορεί να εμπεριέχεται στη λογική και τη «σοφία» του πολιτικού ανδρός που το εισάγει και το ζητά με επιτακτικό μάλιστα τρόπο την υλοποίησή του.

Σε άλλη περίπτωση, θα πίστευε κανείς ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας με την ίδια την κοινωνική ή ακόμη χειρότερα με καθ’ αυτή την πραγματικότητα. Και αν συμβαίνει το τελευταίο, δεν έχουμε καμία τύχη ή ελπίδα σε έναν τόπο που χρειάζεται συνεννόηση, αλληλεγγύη και διάλογο χωρίς μεμονωμένες  πρακτικές.

Και για να τελειώνουμε: Οι δασικοί χάρτες είναι αναγκαίο να αποσυρθούν και γρήγορα μάλιστα. Η αναδιατύπωση τους με ορθολογικό τρόπο που θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, δεν θα διαρκέσει παρά ελάχιστους μήνες.

Η χώρα μας διαθέτει από τους καλύτερους δασολόγους και ειδικούς επί του θέματος επιστήμονες με την κατάλληλη τεχνογνωσία και την ανάλογη εμπειρία. Το ανθρώπινο δυναμικό με την αξιοποίηση των συγχρόνων μέσων μπορεί να διορθώσει και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα ακόμη και μέσα στο 2017. Τί δεν καταλαβαίνουν λοιπόν εκεί στην κυβέρνηση;

Όλη η επικαιρότητα