Ηλεία

Δασικοί χάρτες: Λάθη και παραλείψεις ‘σκιάζουν’ τη διαδικασία

Ακούστε το άρθρο

Το «σεντόνι» των καμένων εκτάσεων του 2007 είναι αυτό που «καίει» τις τεράστιες εκτάσεις των δασικών χαρτών οι οποίες από καλλιεργήσιμες (αγροτικές) έχουν χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέες. Μετά τις φωτιές του 2007, στην Ηλεία, όπως επισημάνθηκε και στην ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, στον Πύργο, χιλιάδες εκτάσεις έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες, είτε ήσαν δάση είτε όχι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να θίγονται χιλιάδες ιδιοκτήτες. Τα προβλήματα αυτά είναι που προσπαθεί η δασική υπηρεσία να λύσει, ζητώντας την διόρθωση των λαθών που παρουσιάζουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζουν οι δασικοί χάρτες – που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων – σε κάθε περιοχή παρουσιάζονται συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες οι οποίες χρήζουν επανελέγχου και διόρθωσης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που επισημαίνουν οι δασάρχες Πύργου και Ολυμπίας, οι οποίοι έχουν ήδη αποστείλει τις προτάσεις τους στην Διεύθυνση Δασών και τον Διευθυντή, Παναγιώτη Κορισσιάνο.

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, σύμφωνα με πηγές, έχει ήδη ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο για τα λάθη που παρουσιάζουν οι δασικοί χάρτες και αναμένεται η απάντηση ώστε να ξεκαθαρισθούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Πάντως, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι τεράστιο, ενώ ακόμα ένα πλήγμα, αποτελεί το μικρό χρονικό διάστημα της υποβολής των αντιρρήσεων αλλά και τα υψηλά ποσά που πρέπει οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Σε Πύργο και Ολυμπία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της περιοχής της Ηλείας, οι αγρότες και ιδιοκτήτες εκτάσεων των οποίων θίγονται βάναυσα από τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στις παραποτάμιες περιοχές της αρμοδιότητας του δασαρχείου Ολυμπίας, όπως επισημαίνει ο δασάρχης, Βασίλης Γιακουμής, καθώς εκεί χιλιάδες εκτάσεις από Αλφειούσα μέχρι και Σέκουλα, που διέρχεται ο Αλφειός ποταμός, έχουν χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέες τη στιγμή που είναι γνωστό πως η κατεύθυνση του ποταμού ανά τα χρόνια ήταν διαφορετική με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται και οι εκτάσεις των καλλιεργειών.

Σίγουρα η αξιολόγηση των δασικών χαρτών με στοιχεία και αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2008 αντίστοιχα είναι, όπως επισημαίνουν κύκλοι των δασαρχείων, λανθασμένη και πάνω σε αυτό θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Όσον αφορά τις περιοχές αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου, το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, που παρουσιάζεται είναι πως οι περισσότερες αγροτικές εκτάσεις σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες ή σε άλλες περιπτώσεις μια έκταση φαίνεται η μισή αναδασωτέα και η άλλη μισή αγροτική.

Πάντως, η Δασική Υπηρεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξετάσει διεξοδικά περιπτώσεις εκτάσεων που έχουν χαρακτηρισθεί ΔΑ (Δασικές το 1945 και Αγροτικές το 2008) ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όπου υπάρχουν οικισμοί

Επίσης, όπως δήλωσε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, για τις εκτάσεις εκείνες που έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες αλλά μέσα υπάρχουν οικισμοί, θα έπρεπε οι δήμοι (ως αρμόδιοι φορείς) να στείλουν έγκαιρα το σχέδιο των οικισμών. Σε περίπτωση που αυτό έχει γίνει, τότε οι οικισμοί αυτοί έχουν ήδη εξαιρεθεί από την διαδικασία ενώ στις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν έχουν προλάβει να αποστείλουν τα σχέδια των οικισμών τους (κυρίως για ορεινές – ημιορεινές περιοχές), τότε θα πρέπει να το πράξουν άμεσα υποβάλλοντας ατελώς αντιρρήσεις ώστε οι εκτάσεις αυτές να εξαιρεθούν της διαδικασίας των δασικών χαρτών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ωστόσο εξελίξεις και ίσως επίσημα απαντήσεις από το υπουργείο πάνω στο θέμα των δασικών χαρτών και για το αν θα υπάρξουν διορθώσεις των λαθών ή παράταση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων.

 

Παναγιώτης Λάττας,
δασάρχης Πύργου

«Τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται έχουν να κάνουν κυρίως με το εύρος του χρόνου των ενστάσεων, το τέλος αντιρρήσεων που είναι πολύ υψηλό και τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως αναδασωτέες από την πυρκαγιά του 2007 και είναι ανέκαθεν αγροτικές να μην γίνουν αντιρρήσεις από τους πολίτες, αλλά η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ακυρώνοντας τον αναδασωτέο χαρακτήρα. Επίσης οριστικά παραχωρητήρια που έχουν χορηγηθεί είτε από την υπηρεσία μας είτε από τον ΥΛΑ είτε από άλλες αρχές του Κράτους και εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις το 1945, να διευκρινιστεί η αντιμετώπιση του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων (αδαπάνως ή μη)».

Βασίλης Γιακουμής,
δασάρχης Ολυμπίας

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία μας όσον αφορά τους δασικούς χάρτες είναι οι παραποτάμιες περιοχές που ξεκινούν από την Αλφειούσα και καταλήγουν μέχρι την τοπική κοινότητα Σέκουλα. Εκεί χιλιάδες στρέμματα έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέα. Όμως παλιότερα κινείτο σε διαφορετική κατεύθυνση ο ποταμός Αλφειός. Τώρα έχει μπει το σεντόνι της καμένης γης που χαρακτηρίζεται αναδασωτέα και εκεί υπάρχει ζήτημα. Όσο για τους οικισμούς που μπορεί να θίγονται να πούμε πως αν οι δήμοι έστειλαν έγκαιρα τα σχέδια των οικισμών τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έχουν εξαιρεθεί. Αν δεν πρόλαβαν να τα στείλουν πρέπει να το κάνουν υποβάλλοντας ατελώς τις αντιρρήσεις τους ώστε να εξαιρεθούν».

Όλη η επικαιρότητα