Ηλεία

Δασικοί χάρτες: Μόλις 1703 αντιρρήσεις στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Μόλις 1703 αντιρρήσεις έχουν κατατεθεί στην Ηλεία για τους δασικούς χάρτες, γεγονός που επιφέρει προβληματισμό, καθώς έχουμε μπει πλέον στον τελευταίο μήνα υποβολής.

Από τις 1703, οι μισές περίπου αφορούν αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ από τις υπόλοιπες, η πλειονότητα αφορά εκτάσεις  από 5 έως 10 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, οι περισσότερες αντιρρήσεις έχουν γίνει από πολίτες της ΤΚ Κάστρου του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, 58 τον αριθμό. Υψηλός αριθμός παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ηλείας, όπως η Αετορράχη (45), η Λυγιά (42) και η Μέλισσα (38).

Αρκετές αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί από την περιοχή της Ζαχάρως, όπου και υπάρχει το πρόβλημα με τις αναδασωτέες εκτάσεις μετά τις πυρκαγιές του 2007. Από τη Ζαχάρω έχουν γίνει 35 αντιρρήσεις και από τη Νέα Φιγαλεία 43.

Στην Κρέστενα έχουν υποβληθεί 21 αντιρρήσεις, στα Μακρίσια 31  και στην Ανδρίτσαινα 24. Στον δήμο του Πύργου, οι περισσότερες είναι από τον Άγιο Ηλία (38), τη Σκαφιδιά (31) και το Κατάκολο (30).

Τροχοπέδη η έλλειψη ρευστότητας

Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, η ροή των αντιρρήσεων είναι πολύ μικρή συγκριτικά με αυτήν που θα έπρεπε να υπάρχει δεδομένων των προβλημάτων που έχουν παρουσιάσει οι δασικοί χάρτες της Ηλείας, εξαιτίας του υψηλού κόστους και της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν.

«Η διστακτικότητα των πολιτών στην υποβολή αντιρρήσεων  είναι εμφανής εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Η οικονομική δυσπραγία είναι έντονη στους περισσότερους πολίτες, για αυτό και μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλές αντιρρήσεις, αν υπολογίσουμε οι 800 περίπου έχουν υποβληθεί ατελώς. Ελπίζουμε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ.Κορισιάνος, επισημαίνοντας ότι αρκετοί πολίτες φαίνεται ότι επιλέγουν να μην υποβάλουν αντίρρηση και να πάνε κατευθείαν στο δεύτερο στάδιο, της εξαγοράς της έκτασης ή της αίτησης για συνέχιση καλλιέργειας αν αφορά έκταση μετά το 1975, η οποία υποβάλλεται εντός εξαμήνου.

Δείτε τις ΤΚ με τις περισσότερες αντιρρήσεις ως τώρα

Κάστρου 58

Αετορράχης 45

Νέας Φιγαλείας 43

ΕΑΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ 43

Λυγιάς 42

Μέλισσα 38

Αγίου Ηλία Πύργου 38

Ζαχάρως 35

Μακρισίων 31

Αμαλιάδας 31

Σκαφιδιάς 31

Κατακόλου 30

Όλη η επικαιρότητα