Αχαϊα Ηλεία

Δάσος Στροφυλιάς: Το μοναδικό οικοσύστημα που χάνεται από την πυρκαγιά

Ακούστε το άρθρο

Έρμαιο των φλογών βρίσκεται το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς, στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για παραθάλασσιο δάσος που, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο (από το 2009). Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Έχει μήκος περίπου 14χλμ. και μέσο πλάτος 1250μ.

Το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη λίμνη Λάμια, η λίμνη Προκόπου, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμός Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα Λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλόγριας. Πρόκειται για ένα μαγευτικό παράκτιο μωσαϊκό βιότοπων με συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, ενώ προστατεύεται από τις τις διεθνείς συνθήκης Ραμσάρ και Φύση 2000.

Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, απαράμιλλης αισθητικής και οικολογικής σημασίας, συγκεντρώνει την ομορφιά της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους.

Το δάσος συνθέτουν εκτάσεις πεύκων, κέδρων, βελανιδιών, μυρτιών και θυμαριού. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά– ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες.

Μαζί με τη λιμνοθάλασσα, αποτελεί ένα σημαντικό ζωντανό οικοσύστημα, που έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί πολλά άγρια είδη. Θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, βίδρες αλλά και πουλιά όπως κουκουβάγιες, νερόκοτες, φαλαρίδες, αλκυόνες και άλλα πολλά αποτελούν τους «κατοίκους» του δάσους της Στροφυλιάς!

Η περιοχή είναι, επίσης, φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια, ενώ το σύμπλεγμα της Στροφυλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Πρόκοπου συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα.

Το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς δάσος ενδείκνυται για πεζοπορία, αλλά και για παρατήρηση πουλιών. Αποτελεί σημαντικό τόπο ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά, γιατί βρίσκεται ακριβώς επάνω στο δυτικό διάδρομο της αποδημίας των πουλιών. Εδώ μπορείτε να συναντήσετε ερωδιούς, χαλκόκοτες, χελιδόνια, τσαλαπετεινούς, γεράκια, τρυγόνια, γλαρόνια και πολλά άλλα πτηνά.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα