Ηλεία

ΔΕ Ωλένης: Απογοητευμένοι από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ οι σταφιδοπαραγωγοί

Την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειες σταφίδας τον Αύγουστο του 2016, εξέφρασαν οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης  του Δήμου Πύργου κατά την επίσκεψη τους χθες στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, ζητώντας του παράλληλα την στήριξη και της Περιφέρειας στο πρόβλημα τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  οι περισσότερες αιτήσεις για αποζημίωση απερρίφθησαν για διάφορους αναίτιους όπως τους χαρακτηρίζουν λόγους, ενώ αυτές που εγκρίθηκαν αποζημιώνονται στο ελάχιστο   χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να ανταποκρίνεται η αποζημίωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που είχαν υποστεί οι καλλιέργειες.

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την οργή τους για τον εμπαιγμό όπως σημειώνουν που υφίστανται για ακόμα μία φορά από τον ΕΛΓΑ.

«Όταν ήρθαν οι γεωπόνοι για αυτοψίες μας έλεγαν ότι η ζημία αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το σύνολο της παραγωγής.

Μας είχαν καθησυχάσει ότι θα καταγράψουν στις εκθέσεις την ζημιά που είχαμε υποστεί.

Πέρασε τόσος καιρός και τώρα που ήρθαν τα πορίσματα πραγματικά μείναμε έκπληκτοι.

Για διάφορους λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε οι πιο πολλοί παραγωγοί δεν αποζημιώνονται ενώ στις λίγες περιπτώσεις  που έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τα χρήματα που δίνουν είναι ελάχιστα.

Τι θα γίνει τώρα; Πώς θα συνεχίσουμε την καλλιέργεια αναρωτιέται κανείς;

Μας θέλουν μόνο για να πληρώνουμε και όταν είναι να αποζημιωθούμε τους ψάχνουμε…» ανέφεραν με την ανησυχία διάχυτη οι παραγωγοί της περιοχής.

Επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασικόπουλος εξέφρασε και αυτός την έντονη ανησυχία του για το γεγονός αυτό, επισημαίνοντας ότι άμεσα οι παραγωγοί θα πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις προς τον ΕΛΓΑ προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που υπάρχουν.

Από την άλλη επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης θα έρθουν σε επικοινωνία τόσο με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ όσο και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να τους μεταφέρουν την έκκληση των παραγωγών για επανεξέταση των πορισμάτων και αναζήτηση μίας φόρμουλας στήριξης των παραγωγών, όπως ανέφερε  ο κ Βασιλόπουλος.

«Η σταφίδα για την περιοχή μας είναι ένα ιστορικό και εθνικό προιόν και πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί η καλλιέργεια της.

Πρέπει το Υπουργείο και όλοι οι φορείς να είναι δίπλα ειδικά στους νέους παραγωγούς που προσπαθούν σε δύσκολους καιρούς να συνεχίσουν την καλλιέργεια της.

Εμείς μαζί με όλους τους φορείς  θα θέσουμε και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τόσο κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ Βορίδη στον Νομό μας όσο και κατά το προγραμματισμένο ραντεβού στην Αθήνα το προσεχές χρονικό διάστημα».

Ζητoύν  στήριξη

Έστω και την ύστατη στιγμή ο αγροτικός κόσμος της περιοχής απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κάποιος πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί και να δώσει μία ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, τα οποία είναι πολλά και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την συνέχεια των καλλιεργειών.

«Δυστυχώς αντί η Πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να είναι σύμμαχος και να στηρίζει όλους εμάς τους αγρότες, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει δυστυχώς.

Καλούμε όλους τους φορείς του Νομού μας να ενδιαφερθούν για εμάς…»

Όλη η επικαιρότητα