Πολιτική

Debate KINAΛ: «Ήρθαν όχι για να βάλουν γκολ, αλλά για να μη δεχθούν»

Τι έδειξε η γλώσσα του σώματος των υποψηφίων...
Ακούστε το άρθρο

Διασταύρωσαν χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου τα «ξίφη» οι πέντε από τους έξι υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και μια ημέρα μετά το debate, ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, κάνουν την αποτίμηση της πρώτης τηλεοπτικής εμφάνισης στην ΕΡΤ.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης μίλησαν για την θέση του Κινήματος Αλλαγής, την εκλογική στρατηγική και τις συμμαχίες, τη σχέση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι πέντε υποψήφιοι – με απόντα τον Γιώργο Παπανδρέου – αναφέρθηκαν στο μέλλον της παράταξης, την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ.

Στάση άμυνας από τους υποψηφίους

Ο Μάνος Σιφονιός, επικοινωνιολόγος, σχολιάζοντας την χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση στην ΕΡΤ είπε «ότι τα debate δεν βγάζουν αρχηγό» καθώς σε αυτή τη φάση των αναμετρήσεων έχουμε αντιπαράθεση απόψεων.

«Ήταν μια αρκετά παραγωγική συζήτηση χωρίς ωστόσο να υπάρξει μια ακραία αντιπαράθεση», επισήμανε ο επικοινωνιολόγος.

«Η οργάνωση ήταν άψογη. Δεν έχασε κανένας», σχολίασε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος επισημαίνοντας ότι την άψογη παρουσίαση του debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ από την Αντριάννα Παρασκευοπούλου.

Όπως επισήμανε, «οι υποψήφιοι πήγαν εκεί όχι για να βάλουν γκολ αλλά για να μη δεχτούν», ενώ μιλώντας για τον καθένα ξεχωριστά από τους υποψηφίους διέκρινε έλλειψη τηλεοπτικής εμπειρίας στον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο εξέπεμπε «μια αγνότητα προθέσεων», όπως περιέγραψε.

Η εμφάνιση των υποψηφίων

Στην παρουσία του κ. Ανδρουλάκη αναφέρθηκε επίσης και ο κ. Σιφονίος, διαχωρίζοντας την εμφάνισή του σε δύο φάσεις, πριν και μετά το διάλειμμα, όταν χαλάρωσε και του έφυγε το άγχος.

Για την χθεσινή παρουσία του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος ήταν «πολύ χαρισματικός στο λόγο και τις εκφράσεις του» αναφέρθηκε ο κ. Σιφονιός τονίζοντας ότι όταν δέχθηκε την ερώτηση για τη Novartis πήρε το χρόνο του για να είναι πολύ προσεκτικός σε ότι πει, περιγράφοντας τη γλώσσα του σώματος ως «μια στιγμή αμηχανίας».

Ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος δεν έβαλε γραβάτα, σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο ήθελε να περάσει κάποιο μήνυμα με αυτή του την ενδυματολογική επιλογή.

«Ήταν ο πιο φιλικός ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ. Ήταν στο όριο της κοινωνικής φιλικότητας και πάρα πολύ εκφραστικός».

Μιλώντας για τον μεγάλο απών του χθεσινού debate ο κ. Μαύρος εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε που δεν ήταν εκεί, λέγοντας ότι «ένας ηγέτης πάει να αντιμετωπίσει τον δράκο. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να γίνει ο αποδοπομπαίος τράγος για όλους τους άλλους και δεν ήταν εκεί, πιστεύοντας ότι έτσι θα λάμψει δια της απουσίας του. Ήταν λάθος αυτή η κίνηση».

Αναφορικά με την εμφάνιση του Παύλου Χρηστίδη, ο κ. Σιφονιός σχολίασε ότι ενώ ήταν ο πιο αμήχανος, σταδιακά βελτιώθηκε αρχίζοντας να χρησιμοποιεί στοιχεία της μη λεκτικής επικοινωνίας, τον τρόπο που κουνούσε τα χέρια του, περιοριζόμενος όμως αυστηρά στο πλαίσιο του κορμού. «Απευθύνθηκε στους νέους, έχοντας ένα έλλειμα στο μέταλλο της φωνής του λόγω της ηλικίας».

Ο master στη λεκτική επικοινωνία

Μιλώντας για την μη λεκτική επικοινωνία, ο κ. Σιφονίος σχολίασε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως πιο έμπειρος στη μη λεκτική επικοινωνία προέβαλε ένα πιο αρχηγικό προφίλ.

«Ήταν ο πρώτος που απευθείας επιτέθηκε και στην παρούσα κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε να είναι πολύ συγκεκριμένος σε όσα είπε και επίσης η γκάμα των εκφράσεων ήταν πιο ευρεία».

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, αυτός που χρησιμοποίησε περισσότερα στοιχεία και αριθμούς ήταν ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία με τρόπο παθητικό και όχι επιθετικό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση του κ. Χρηστίδη, ο οποίος «με την ωρίμανση μπορεί να αφήσει τη δική του εποχή κάποια στιγμή».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα