Βιβλίο

Δείτε πώς κατοχυρώνουμε τα πνευματικά μας δικαιώματα

biblia_b2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι νέοι συγγραφείς όταν ολοκληρώσουν το βιβλίο τους – μυθιστόρημα, δοκίμιο, διήγημα, ποιητική συλλογή ή όποιο άλλο σύγγραμμα έχουν γράψει, ψάχνουν να βρουν τρόπο να το κατοχυρώσουν, ως δικό τους.

Το θέμα της πνευματικής κατοχύρωσης του έργου τους, απασχολεί όλους τους συγγραφείς, ποιητές κλπ.

Η προστασία του έργου που δημιουργείται είναι μείζονος σημασίας για τους περισσότερους νέους συγγραφείς. Συνηθισμένο είναι, κατά τη διάρκεια δημιουργίας του έργου, να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για να μην αντιγραφεί ή υποκλαπεί αυτό.

Ο συγγραφέας μπορεί να αποθηκεύσει το έργο του σε ένα στικάκι ή σε ένα cd και στον υπολογιστή του και επίσης θα πρέπει να έχει και άλλα αντίγραφα του έργου του σε άλλα στικάκια, cd ή άλλα μέσα αποθήκευσης σε περίπτωση που χαλάσει ο υπολογιστής ή το μέσο αποθήκευσης του έργου.

Επίσης, ο συγγραφέας δεν πρέπει να στέλνει το έργο του στον εκδότη ή σε κάποιον φίλο αναγνώστη μέσω e- mail διότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχει κανένα έλεγχο στο έργο και την κυκλοφορία του.

Βέβαια, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα και οπωσδήποτε πρέπει να τα λάβει, αλλά το έργο δημιουργήθηκε για να εκτεθεί και όχι να παραμένει μυστικό για πάντα, στα χέρια του συγγραφέα.

Τί μπορεί να κάνει ο νέος συγγραφέας για να προστατεύσει το έργο του και τα δικαιώματά του σε αυτό;

Ο νέος συγγραφέας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο δημιουργός αποκτά αυτοδικαίως πνευματική ιδιοκτησία στο έργο του με τη δημιουργία του έργου. Δηλαδή δεν απαιτείται η τήρηση οποιουδήποτε τύπου για να κατοχυρωθεί το έργο του.
Το έργο του συγγραφέα δεν μετέρχεται κάποια τυπική διαδικασία για να κατοχυρωθεί, όπως τα εμπορικά σήματα ή οι ευρεσιτεχνίες.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνει ο συγγραφέας (πριν στείλεις το έργο σε κάποιο εκδοτικό οίκο), και είναι σημαντικό να το κάνει για την περίπτωση μίας δικαστικής διαμάχης, είναι να εκτυπώσει το σύγγραμμά του και να το καταθέσει σε συμβολαιογράφο.

Στον Συμβ/φο, ο συγγραφέας ή ποιητής θα προβεί σε Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων -στην οποία θα προσαρτάται και το έργο του. Στην Πράξη κατάθεσης Εγγράφων θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες αυτού, όπως πόσες σελίδες είναι, ποιός είναι ο τίτλος, από πόσα κεφάλαια αποτελείται και διάφορα άλλα στοιχεία που διέπουν το έργο).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ότι, κατά δήλωση του συγγραφέα, το έργο-σύγγραμμα αποτελεί πρωτότυπη κι αυθεντική (original) εργασία του. Η Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων φέρει υποχρεωτικά έναν αριθμό και την πλήρη ημερομηνία και χρονολογία από τις οποίες κι έπειτα προστατεύεται το εκάστοτε έργο ως πνευματικό δημιούργημα. Η πράξη κατάθεσης εγγράφων γίνεται προκειμένου ο δημιουργός ενός βιβλίου, συγγράμματος κλπ να αποκτήσει ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και χρονολογία κατάθεσης του έργου στο Συμβ/φο δηλώνει επίσημα ότι έχει ο ίδιος δημιουργήσει ένα πρωτότυπο έργο και αυτός έχει την κυριότητα επάνω σε αυτό. Αυτή η απόδειξη πρέπει να υπάρχει σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να οικειοποιηθεί ένα βιβλίο ή σύγγραμμα του αυθεντικού συγγραφέα και να το παρουσιάσει ως δικό του και ως εκ τούτου να το εκμεταλλευτεί οικονομικά.

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

Πηγή: www.news.gr

Όλη η επικαιρότητα