WEB tv Ηλεία

Δέκα μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων – Τι ειπώθηκε στην επιτυχημένη ημερίδα στο Κακοτάρι

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων των κτηνοτρόφων με απώτερο σκοπό την πίεση προς την κεντρική εξουσία για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου και οι νέοι να παραμείνουν στα χωριά τους.
Ακούστε το άρθρο

Η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την στήριξη των αγροκτηνοτρόφων και η δημιουργία ενός ορεινού δήμου, αναδείχθηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Κοινωνικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος των Απανταχού της Γης των Πανοπουλαίων της Ηλείας και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων των κτηνοτρόφων με απώτερο σκοπό την πίεση προς την κεντρική εξουσία για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου και οι νέοι να παραμείνουν στα χωριά τους.

Μέτρα Στήριξης

Τα δέκα μέτρα που πρότειναν  οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είναι τα παρακάτω:

*Επιδότηση με 30% του συνόλου των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών

*Προστασία των κοπαδιών των αγροκτηνοτρόφων από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του πληθυσμού των τσακαλιών.

*Διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης των ζωοτροφών για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία

*Επιδότηση για κάθε ζώο με 30-50 ευρώ

*Μείωση των πολλαπλών εισφορών  των αγροκτηνοτρόφων.

*Να δοθεί στους αγροκτηνοτρόφους ένα μέρος του ΦΠΑ των 400 εκ ευρώ περίπου, που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος.

*Να ενισχυθεί η αγροκτηνοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2022-2027

*Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις αρνιών, κατσικιών και άλλων ζώων.

*Να δοθεί οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ για κάθε τόνο λιπάσματος που αγοράζει ο κάθε ένας αγροκτηνοτρόφος.

*Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής κατανάλωσης ρεύματος τόσο για τους στάβλους όσο και για τις οικίες των αγροκτηνοτρόφων.

Θοδωρής Βασιλόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ορεινός δήμος»  

«Απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός Ορεινού Δήμου( συνένωση κοινοτήτων με κοινά χαρακτηριστικά) και ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης με σκοπό να μείνουν στο τόπο τους οι νέοι μας… Μια πρόταση που έχει βρει υποστηρικτές και θετικό κλίμα στα συναρμόδια υπουργεία… Βασικό ζήτημα είναι το πώς θα οργανώσουμε μία ισχυρή ομάδα παραγωγών  πάνω στην κτηνοτροφία και σε μία σειρά άλλων προϊόντων, όπως είναι της μελισσοκομίας, των αρωματικών φυτών αλλά και ορισμένων κατηγοριών οπωροκηπευτικών που μπορεί να καλλιεργηθούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να φτιάξουμε ένα ισχυρό bradname στην Κάπελη. Η Περιφέρεια μέσα από τις διαδικασίες και τα χρηματοδοτικά  εργαλεία που έχει μπορεί να βοηθήσει»

Παναγιώτης Αβράμης-Πρόεδρος Τ.Κ. Λαμπείας

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε ένα κιλό ζωοτροφής» 

« Δεν μπορούμε να παράγουμε ούτε ένα κιλό ζωοτροφή τα αγοράζουμε όλα. Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους για να μείνουν στα χωριά μας. Ερημώνουν  όλο  ένα  και περισσότερο. Πρέπει να πάρει πάρα πολλά μέτρα. Τι να πούμε για το πετρέλαιο για τα καύσιμα, για τις ζωοτροφές, για το φως, τα ρεύματα για όλα αυτά που δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Είναι δύσκολη η κατάσταση δυστυχώς. Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση πανηγύρισε για το 6% στις ζωοτροφές.  Αυτό το πληρώνουμε σε ΦΠΑ. Εγώ χθες πλήρωσα 2000 Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που δεν πλήρωνα ποτέ. Θα  πρέπει για να έχει αυτό το μέτρο ουσία για τους αγρότες η κυβέρνηση να επιδοτήσει το ΦΠΑ.  Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ζώα μας έξω τα έφαγαν τα τσακάλια. Και μας λέει το ΕΛΓΑ δεν το επιδοτώ γιατί πρέπει να το βρούμε ολόκληρο το ζώο»

Διονύσης Καλαματιανός-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 

«Άμεσες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους»  

«Το κόστος παραγωγής ιδιαίτερα εδώ στα ορεινά για τους κτηνοτρόφους έχει εκτοξευθεί. Στην ενέργεια, στα καύσιμα , στις ζωοτροφές , που σημειωτέον εδώ οι ορεινοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να παράξουν ζωοτροφές όπως καλαμπόκι και τριφύλλι που χρειάζονται πότισμα  και χωράφια. Επίσης και οι μεταφορές έχουν γίνει πανάκριβες. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μείγμα εκρηκτικό, ένα μείγμα ασφυξίας για τους κτηνοτρόφους μας με αποτέλεσμα τα κοπάδια να  μην σιτίζονται όπως πρέπει ή να οδηγούνται στη σφαγή γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων εγκαταλείπουν την παραγωγή, μειώνεται το εισόδημά τους άρα οδηγείται στην εγκατάλειψη και αυτό δημιουργεί τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική επάρκεια της πατρίδας μας. Το πακέτο ενίσχυσης που δόθηκε αρκεί μόνο για ζωοτροφές πέντε ημερών και δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να λυθεί το πρόβλημα. Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% επίσης δεν προσφέρει τίποτα γιατί έτσι και αλλιώς γινόταν επιστροφή στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Χρειάζεται καταρχάς να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις και ταυτόχρονα να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων με άμεσες ενισχύσεις. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια γιατί πολλοί έχουν αποθηκεύσει ζωοτροφές με πολύ χαμηλές τιμές και τις πουλάνε πολύ ποιο ακριβά πια. Παράλληλα θα πρέπει να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους κτηνοτρόφους μας που θα τους δώσουν την δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους, κυρίως τα νέα παιδιά εδώ στα χωριά για να μην ερημώσουν.

Μιχάλης Κατρίνης-Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Το κόστος για τους κτηνοτρόφους έχει διπλασιαστεί» 

«Στην ορεινή Ηλεία οι κτηνοτρόφοι σφαδάζουν πραγματικά κάτω από το βάρος της αύξησης των ζωοτροφών, του κόστους των καυσίμων, του πετρελαίου, της ενέργειας. Όλα λοιπόν έχουν  ανέβει έχουν πολλαπλασιαστεί. Το κόστος της παραγωγής για τους αγρότες και της εκτροφής για τους κτηνοτρόφους, έχει διπλασιαστεί ίσως και παραπάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση στην τιμή των προϊόντων. Η κτηνοτροφία έχει πάρα πολλά προβλήματα, μικρή στήριξη από την πολιτεία. Μία μικρή ενίσχυση στην περίοδο της πανδημίας, το 2% του τζίρου που δεν φθάνει σύμφωνα και με τον Ομοσπονδία των Κτηνοτρόφων που όπως λένε για  να ανταπεξέλθουν χρειάζονται 4πλάσιο ποσό. Εμείς έχουμε προτείνει να μηδενιστεί το ΦΠΑ στο πετρέλαιο, να δοθεί μία επιδότηση για ζωοτροφές τουλάχιστον για τις δύο αυτές χρονιές που θα έχουμε ενεργειακή κρίση. Η κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ενεργή. Πρέπει να μείνει ζωντανή. Πρέπει οι άνθρωποι στον τόπο τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να εκτρέφουν αλλιώς η παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν θα είναι τίποτα άλλα παρά ένα κενό γράμμα. Εδώ από την ορεινή Ηλεία στέλνουμε σήμα sos να στηριχθεί η κτηνοτροφία ώστε οι άνθρωποι να μείνουν στο τόπο τους και να έχουμε κα διατροφική αυτάρκεια για την χώρα».

 Διονυσία Αυγερινοπούλου-Βουλευτής ΝΔ 

«Το ταμείο ανάκαμψης χρηματοδοτεί επενδύσεις στην κτηνοτροφία»

«Ο κτηνοτροφικός τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός για την αγροδιατροφική ασφάλεια. Δίνει πολύ σημαντικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία επίσης εδώ στην περιοχή μας είναι και εξαιρετικής ποιότητας.  Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί πλέον στο 100% επενδύσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής. Παρόλα αυτά υπάρχει και μία άλλη δράση την οποία στηρίζουν ιδιαίτερα στο Κακοτάρι και έχει να κάνει με το σπήλαιο το οποίο βρίσκεται εδώ κοντά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό από άποψη ιστορίας και βιολογίας, στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες διάνοιξης του μέσα στο επόμενο διάστημα. Έτσι λοιπόν το Κακοτάρι μπορεί να δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο από την πλευρά της κτηνοτροφικής παραγωγής όσο όμως και από την πλευρά της έρευνας, επιστημονικής και ιστορικής».

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος Πρόεδρος Τ.Κ. Κακοταρίου

«Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν πουλήσει ζώα»  

«Από ότι γνωρίζεται και εσείς έχουμε σοβαρά προβλήματα με την κτηνοτροφία. Είχαμε μία άνοδο στο γάλα αλλά αυτό δεν καλύπτει τα έξοδα για την εκτροφή των ζώων. Οι τιμές σε ζωοτροφές , ενέργεια και πετρέλαιο είναι πολύ αναβασμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που έχει φροντίζει ώστε να προμηθευτεί ζωοτροφές και για το χειμώνα αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν όλη την περίοδο.. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν πουλήσει μέρος των κοπαδιών τους  και έχουν μειώσει τον αριθμό των ζώων που συντηρούν γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές, είναι το ρεύμα, το πετρέλαιο που έχουν ανεβάσει το κόστος για τους κτηνοτρόφους και όλο τον κόσμο».

Λούις Μπαντούνας- Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Κοινωνικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου των απανταχού  της γης Πανουπουλαίων Ηλείας «Η Ανάληψη του Σωτήρος».

«Να στείλουμε ένα μήνυμα sos για την κτηνοτροφία»  

«Τόσο οι βουλευτές του νομού μας όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ενημερωθεί δια μέσω των επιστολών που τους έχουμε αποστείλει για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  αγροκτηνοτρόφοι οι οποίοι εκπέμπουν μία κραυγή αγωνίας και απόγνωσης την οποία καλείστε εσείς να την μετατρέψετε σε μήνυμα αισιοδοξίας. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως θα θέλαμε η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί σε ένα πολιτισμένο κλίμα αγάπης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού έτσι όλοι μαζί ενωμένοι να αποστείλουμε ένα μήνυμα –ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς την Ε.Ε., με το οποίο να περιγράφουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αγροκτηνοτρόφων»

Όλη η επικαιρότητα