Κόσμος

Οι δέκα προκλήσεις που θα καθορίσουν το 2018

Ακούστε το άρθρο

Το 2018 μόλις ξεκίνησε με τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να εύχονται να αποτελέσει ένα έτος ειρηνικό που θα φέρει περισσότερη ευημερία.

Ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία πως παρά τις ευχές, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και φέτος είναι τεράστιες.

Για τον λόγο αυτό, το Fortune Greece ξεχώρισε τις δέκα διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στον κόσμο και να καθορίσουν τις εξελίξεις τη φετινή χρονιά..

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Το κλείσιμο του 2017 επιφύλασσε μία «βόμβα μεγατόνων» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να αναγνωρίσει την πόλη της Ιερουσαλήμ ως την επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, για τον οποίο η Ιερουσαλήμ αποτελεί ιερό τόπο. Η παλαιστινιακή Χαμάς κήρυξε νέα Ιντιφάντα και οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης της Ουάσινγκτον δεν περιορίστηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αλλά επεκτάθηκαν στο Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τυνησία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, κ.ά. Με απόφασή του ο ΟΗΕ καταδίκασε την ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο ο θυμός των Παλαιστινίων δεν έχει καταλαγιάσει και η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι». Ο κίνδυνος μίας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή το 2018 είναι υψηλός και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τις ισορροπίες και την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή, σημαντικές. Όλα αυτά την ώρα που στο Ιράν εντείνονται οι μεγαλύτερες από το 2009 αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, θέτοντας νέα πρόκληση για την ισχύ του ιρανικού καθεστώτος και την επιρροή του στα τεκταινόμενα της Μ. Ανατολής.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το 2017 απέδειξε για άλλη μία χρονιά πως ο πλανήτης αλλάζει. Η χρονιά ήταν σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τις θερμότερες στα χρονικά και η πρόβλεψη είναι πως αναμένεται να σημειωθούν και φέτος ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πέρυσι φονικές πλημμύρες στις ΗΠΑ, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και την κεντρική και νότια Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να συνοδεύονται από ολοένα και αυξανόμενο κόστος, κάτι που επιβεβαιώνει η μελέτη επιστημόνων του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ότι οι ζημιές σε ζωτικές υποδομές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη προβλέπεται να τριπλασιασθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία και να δεκαπλασιασθούν έως το τέλος του αιώνα μας. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΤΕπ πως θα εμμείνει στον στόχο της για επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων, μέσα στην επόμενη πενταετία, για δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, μένει μέσα στο 2018 να φανερώσει η αμερικανική κυβέρνηση τις προθέσεις της για το περιβάλλον, με δεδομένη τη συμβολή της στην αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα. Και η χώρα μας βέβαια μπορεί να τα πάει καλύτερα, κάτι που τόνισε πρόσφατα η ετήσια διεθνής έκθεση «Climate Change Performance Index», που συμπέρανε πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς επίτευξης των στόχων ΑΠΕ για το 2020.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Γερμανία δεν ανέδειξε νικητή – παρά μόνο το ακροδεξιό AfD που κατάφερε να εισέλθει ως τρίτο κόμμα στη γερμανική Bundestag. Οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερου συνασπισμού -η περίφημη «Τζαμάικα»- απέτυχαν οριστικά τον Νοέμβριο και έκτοτε οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος με τους Σοσιαλδημοκράτες, διερευνώντας το ενδεχόμενο μιας νέας συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων. Ο Ιανουάριος αποτελεί μήνα «κλειδί» για το μέλλον της Γερμανίας, αφού τα δύο κόμματα θα ξεκινήσουν σε νέο πλαίσιο τις μεταξύ τους συζητήσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ως τον Απρίλιο. Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη αναμένει με «κομμένη την ανάσα» το αποτέλεσμα, ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί οι Γερμανοί να προσφύγουν εκ νέου στις κάλπες.

Δείτε και την υπόλοιπη λίστα στο FortuneGreece

Όλη η επικαιρότητα