Κόσμος

Δεκάδες Τούρκοι με διπλωματικά διαβατήρια ζητούν άσυλο από τη Γερμανία

Συνολικά 136 Τούρκοι διπλωμάτες και συγγενείς τους «έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου» στη Γερμανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε τον περσινό Ιούλιο στην Τουρκία, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών, των δημόσιων υπαλλήλων, των διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους […] ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι (συνολικά) 136 άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τουρκικά διπλωματικά διαβατήρια έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο» σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση σε γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτημα που της υπέβαλε γερμανός βουλευτής, αντίγραφο της οποίας δόθηκε σήμερα στο AFP.

Τα αιτήματα αυτά για τη χορήγηση ασύλου κατατέθηκαν όλα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, έπειτα από την οποία η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ευρεία επιχείρηση εκκαθαρίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως η Παιδεία, ο στρατός, τα ΜΜΕ και η Δικαιοσύνη.

Τον Ιανουάριο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας άσκησε πιέσεις στο Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου που είχαν καταθέσει περίπου 40 τούρκοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ζητεί επίσης από το Βερολίνο να εκδώσει φερόμενους πραξικοπηματίες που κατηγορεί ότι βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου στην Τουρκία, ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που κατατέθηκαν από Τούρκους στη Γερμανία αυξήθηκε άμεσα, περνώντας από τις 1.700 το 2015 στις 5.700 το 2016.

Η κατάσταση έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι φιλοξενεί «τρομοκράτες», ενώ το Βερολίνο επέκρινε το εύρος των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που γίνονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία παραμένει ωστόσο σημαντικός εταίρος στα μάτια της Γερμανίας, με τον ρόλο της Άγκυρας να είναι ζωτικής σημασίας για να ανακοπεί η ροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Εξάλλου, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και το Βερολίνο φοβάται μια «εξαγωγή» στο γερμανικό έδαφος των συγκρούσεων που υπάρχουν στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα